Закуски на святковому столі повинні порушувати апетит перед основною стравою, а значить – бути не тільки красивими, але і легкими.
Якщо ви вважаєте так само, то спробуйте приготувати салат з куркою, селерою і яблуком: простий, незвичайний і дуже смачний. Можна подати його порційно в верріни, прикрасивши свіжою зеленню і скибочкою фрукта, тоді гості точно не залишать його без уваги.
Як смачно провести свята без зайвих калорій і переїдання
Мало хто буде сперечатися, що святкові застілля нерідко обертаються переїданням і зайвими сантиметрами на талії.
Це й не дивно, адже на наших столах в такі дні виявляються улюблені з дитинства салати, калорійні десерти «іноді можна собі дозволити», ну і як же без пізніх затяжних вечерь в колі друзів. Звичайно, все це досить далеко від принципів правильного харчування.
Чи можна якось дотриматися балансу, щоб їжа була корисною, смачною, але ми при цьому не відчували себе в чомусь ущемленими, коли решта гостей щосили наповнюють тарілки? Наша відповідь – звичайно!
І ось кілька порад, як порадувати не тільки себе, але і свій організм:
- Намагайтеся використовувати в рецептах більше овочів і фруктів. Так, в якості гарніру до м’яса замість картоплі можна подати тушковані кабачки або кольорову капусту, а на десерт – печені яблука з ванільним морозивом.
- Частенько ми навіть не помічаємо, як набираємо зайві калорії. Погодьтеся, порційна закуска в верріни набагато легше і дієтично, ніж той же самий салат на хлібних тарталетках, а жирний майонез в багатьох випадках цілком можна замінити сметаною або йогуртом.
- Намагайтеся красиво сервірувати їжу і, по можливості, робити індивідуальні порції. Маленькі шашлички на шпажках, швидше за все, вбережуть від бажання покласти на тарілку вагомий шматок «М’яса по-французьки».
І найголовніше – пам’ятайте, що свято – це все-таки свято. Не варто жорстко обмежувати себе і в новорічну ніч задовольнятися сирої морквою, листком салату і склянкою води. Ні до чого хорошого це не призведе. Намагайтеся дотримати баланс і відмінно провести час.
Салат «похудейка» з селерою, яблуком і курячим філе
Складові
- Куряче філе – 400 г + –
- Селера стеблової – 3 шт. + –
- Яблуко зелене – 1 шт. + –
- Волоські горіхи – 50 г + –
- Йогурт натуральний – 150 г + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Спеції для бульйону – за смаком + –
Як покроково готувати корисний салат з куркою, яблуком і селерою
Найпростіший, свіжий, смачний і корисний салат можна приготувати з максимально доступних і недорогих продуктів.
Відварюємо курку на салат до готовності
- Куряче м’ясо промиваємо, кладемо в холодну воду і ставимо на вогонь.
Найбільш дієтичним вважається біле м’ясо, тому будемо використовувати грудку.
- Коли вода закипить, знімаємо пінку (якщо вона є) і додаємо спеції. Для бульйону підійдуть будь-які ароматні овочі і трави: цибуля, часник, селера, лавровий лист, чебрець, кріп і багато іншого. Дивимося, що є на полиці.
- Зменшуємо інтенсивність конфорки і залишаємо кипіти на 30 хвилин. Після цього солимо за смаком і варимо ще 15 хвилин. Остужаем прямо в бульйоні.
Збираємо вітамінний салат з яблуком і селерою для подачі
- Якщо куряча грудка була на кістки, то обов’язково відокремлюємо остов і шкіру – нам знадобиться тільки м’ясо. Нарізаємо невеликими шматочками або розбираємо руками.
- Стебла селери промиваємо від залишків землі і, при необхідності, видаляємо грубу білу частину – нам знадобляться лише зелені пагони. Селера нарізаємо на півкола товщиною 3-5 мм.
Якщо дістався стиглий овоч, то можна додатково вирізати тверді поздовжні жилки. Для цього з одного кінця підчіплюємо їх ножем і витягуємо.
- Яблуко вибираємо зелене, соковите, з кисло-солодким смаком. Добре підійдуть такі сорти, як Симиренко або «Гренні Сміт». Промиваємо його і додатково добре витираємо рушником. Видаляємо серцевину і нарізаємо невеликими шматочками.
- Всі інгредієнти змішуємо і заправляємо натуральним йогуртом.
- Злегка заправляємо свіжомеленим чорним або рожевим перцем.
- Очищені волоські горіхи досить крупно рубаємо ножем, а потім посипаємо салат зверху.
Вийшов простий салат з куркою, селерою, яблуком і волоським горіхом. Якщо ви робите його на свято, то рекомендуємо подавати порційно, прикрасивши кожну склянку часточкою яблука і паличкою селери, розрізаної уздовж на тонкі смужки. Красиво будуть виглядати кілька гілочок шніт-цибулі в склянці.
Смачного!
Читайте ще схожі записи:
Готуємо салати без майонезу