Консервований зелений горошок

Консервований зелений горошок
Літо – гаряча пора не тільки за температурними показниками, а й за кількістю виконаної роботи, що полягає в зборі, а також консервації зібраного врожаю. Далеко не всі овочі господині закривають на зиму, але горошок консервований повинен бути в засіках обов’язково, адже без нього багато страв втрачають привабливість смаку.

Заготовити горох на зиму простіше простого, і зробити це можна в будь-яких бажаних обсягах, такому домашньому продукту буде рада вся ваша сім’я.

Найбільш поширені рецепти консервування зеленого горошку припускають додавання в консервацію оцту. Саме такий класичний варіант ми і розглянемо в покроковому рецепті. Загалом, на весь процес приготування піде близько 2-2,5 годин. Максимальна кількість часу витрачається на те, щоб полущіть і перебрати горох, решті часовий проміжок відводиться на його варіння.

Зелений горошок: рецепт з оцтом

Складові

  • Горошок зелений очищений – 3 кг + –
  • Сіль – 100 г + –
  • Вода – к-ть визначається займаним в каструлі об’ємом зерен + –
  • Оцет столовий 9% – 75 мл + –
  • Цукор – 100 г + –

Приготування зеленого консервованого горошку будинку

  •  Лущеного горох, ретельно його перебираємо.
  • Промиваємо зерна в воді, пересипаємо їх в каструлю, заливаємо водою. Рідина повинна повністю покрити зелені зерна.
  • Відразу ж додаємо в воду сіль, цукор, оцет.
  • Доводимо вміст до кипіння, потім даємо масі (після закипання) проваритися 25 хвилин.
  • Дістаємо відварені зерна з каструлі і пересипаємо їх в заздалегідь підготовлені чисті банки.
  • Заповнюємо ємності з горошком тією водою, в якій він кипів.
  • Знову ставимо банки з консервованим горохом в каструлю з водою, варимо їх 35 хвилин з моменту закипання.

Готовий консервований горошок щільно накриваємо стерилізованими кришками, вкутуємо банки рушником, залишаємо їх на час остигати при кімнатній температурі. Потім можна прибирати консервацію на зберігання в більш прохолодне місце, наприклад, в підвал, комору або льох.

Рецепт консервування гороху зі стерилізацією

Приготувати горошок консервований можна і без оцту, такий рецепт відмінно підійде тим, кому не подобається присутність в стравах оцтового присмаку і запаху.

konservirovannyj-zelenyj-goroshek

Для того, щоб зробити безуксусную консервацію, знадобиться:

  • витягти зерна гороху з стручків, перебрати їх, промити;
  • приготувати розсіл: додати в 1 л води 1 ч. л. солі і 1 ст. л. цукру. Після – необхідно довести розсіл до кипіння, а потім проварити його 3 хвилини;
  • розкласти горох по банкам (залишаючи вільними 2 см від шийки банки), простерилізувати їх протягом 30 хвилин, потім накрити кришками і закатати.

Далі – все, як завжди: охолоджуємо банки, після чого прибираємо їх в прохолодне місце на зберігання.

Горошок консервований з лимонною кислотою

Заготовити на зиму зелений консервований горошок (калорійність якого на 100 г складає всього 55 ккал) можна будь-яким з безлічі існуючих способів.

Пропонуємо вашій увазі ще один простий рецепт консервації зеленого горошку, в якому лимонна кислота (можна замінити її натуральним лимонним соком) використовується замість оцту.

Складові

  • Зелений горошок – кількість визначаєте самі.

Продукти для маринаду

  • Цукор – 3 ст. л .;
  • Лимонна кислота – 1 ч. Л .;
  • Вода – 1 л;
  • Сіль – 3 ст. л.

konservirovannyj-zelenyj-goroshek.jpg2

Як приготувати консервований горох

  1. Горох лущений, промиваємо.
  2. Робимо маринад: змішуємо всі необхідні для його приготування інгредієнти, доводимо все до кипіння.
  3. Засипаємо зерна в киплячий маринад (перевірте, щоб він повністю покрив горох), варимо їх протягом 15 хвилин.

Увага! Майте на увазі, що 1 літра маринаду цілком вистачає на 3 півлітрові баночки. 

  1. У самому кінці варіння додаємо в масу лимонну кислоту.
  2. Перекладаємо готовий горошок в стерилізовані ємності (трохи недосипаючи до верху), заливаємо його киплячим маринадом.
  3. Закочує банки кришками, даємо їм трохи охолонути, прибираємо в холодильник / льох на зберігання.

Поради вдалою домашньої консерви

Зрілість зеленого горошку

Вибирати для консервації потрібно тільки свіжі зелені стручки, рівномірно забарвлені, і з ніжними цукристими зернами всередині. Також горошок повинен бути обов’язково молодим.

Зрілі і перестиглі зерна містять багато крохмалю, по-перше, така кількість шкідливо для здоров’я, а, по-друге, вони дадуть консервації мутний осад.

консервований нут

Крім молодого зеленого горошку, господині нерідко використовують в стравах нут консервований. Це один з видів гороху (відомий багатьом під назвою «турецький горох»), що славиться багатими природними властивостями, до того ж, з нього виходять смачні і дуже різноманітні страви.

Нут консервований можна купити готовим в будь-якому магазині, а можна спробувати заготовити його самостійно за принципом консервації квасолі. Ці дві технології дуже схожі.

Коли ви приготуєте консервацію в домашніх умовах самі, то зрозумієте, що смачним може бути горошок консервований не тільки з позначкою Гост. Продукт, зроблений своїми руками, з додаванням натуральних спецій і інгредієнтів, не тільки убезпечить вашу сім’ю, але і дозволить їй дізнатися, що таке справжній консервований зелений горошок.

Збирайте багатий урожай – і щедро наповнюйте свої сховища корисними домашніми заготовками.

Вдалою консервації!