Літо – гаряча пора не тільки за температурними показниками, а й за кількістю виконаної роботи, що полягає в зборі, а також консервації зібраного врожаю. Далеко не всі овочі господині закривають на зиму, але горошок консервований повинен бути в засіках обов’язково, адже без нього багато страв втрачають привабливість смаку.
Заготовити горох на зиму простіше простого, і зробити це можна в будь-яких бажаних обсягах, такому домашньому продукту буде рада вся ваша сім’я.
Найбільш поширені рецепти консервування зеленого горошку припускають додавання в консервацію оцту. Саме такий класичний варіант ми і розглянемо в покроковому рецепті. Загалом, на весь процес приготування піде близько 2-2,5 годин. Максимальна кількість часу витрачається на те, щоб полущіть і перебрати горох, решті часовий проміжок відводиться на його варіння.
Зелений горошок: рецепт з оцтом
Складові
- Горошок зелений очищений – 3 кг + –
- Сіль – 100 г + –
- Вода – к-ть визначається займаним в каструлі об’ємом зерен + –
- Оцет столовий 9% – 75 мл + –
- Цукор – 100 г + –
Приготування зеленого консервованого горошку будинку
- Лущеного горох, ретельно його перебираємо.
- Промиваємо зерна в воді, пересипаємо їх в каструлю, заливаємо водою. Рідина повинна повністю покрити зелені зерна.
- Відразу ж додаємо в воду сіль, цукор, оцет.
- Доводимо вміст до кипіння, потім даємо масі (після закипання) проваритися 25 хвилин.
- Дістаємо відварені зерна з каструлі і пересипаємо їх в заздалегідь підготовлені чисті банки.
- Заповнюємо ємності з горошком тією водою, в якій він кипів.
- Знову ставимо банки з консервованим горохом в каструлю з водою, варимо їх 35 хвилин з моменту закипання.
Готовий консервований горошок щільно накриваємо стерилізованими кришками, вкутуємо банки рушником, залишаємо їх на час остигати при кімнатній температурі. Потім можна прибирати консервацію на зберігання в більш прохолодне місце, наприклад, в підвал, комору або льох.
Рецепт консервування гороху зі стерилізацією
Приготувати горошок консервований можна і без оцту, такий рецепт відмінно підійде тим, кому не подобається присутність в стравах оцтового присмаку і запаху.
Для того, щоб зробити безуксусную консервацію, знадобиться:
- витягти зерна гороху з стручків, перебрати їх, промити;
- приготувати розсіл: додати в 1 л води 1 ч. л. солі і 1 ст. л. цукру. Після – необхідно довести розсіл до кипіння, а потім проварити його 3 хвилини;
- розкласти горох по банкам (залишаючи вільними 2 см від шийки банки), простерилізувати їх протягом 30 хвилин, потім накрити кришками і закатати.
Далі – все, як завжди: охолоджуємо банки, після чого прибираємо їх в прохолодне місце на зберігання.
Горошок консервований з лимонною кислотою
Заготовити на зиму зелений консервований горошок (калорійність якого на 100 г складає всього 55 ккал) можна будь-яким з безлічі існуючих способів.
Пропонуємо вашій увазі ще один простий рецепт консервації зеленого горошку, в якому лимонна кислота (можна замінити її натуральним лимонним соком) використовується замість оцту.
Складові
- Зелений горошок – кількість визначаєте самі.
Продукти для маринаду
- Цукор – 3 ст. л .;
- Лимонна кислота – 1 ч. Л .;
- Вода – 1 л;
- Сіль – 3 ст. л.
Як приготувати консервований горох
- Горох лущений, промиваємо.
- Робимо маринад: змішуємо всі необхідні для його приготування інгредієнти, доводимо все до кипіння.
- Засипаємо зерна в киплячий маринад (перевірте, щоб він повністю покрив горох), варимо їх протягом 15 хвилин.
Увага! Майте на увазі, що 1 літра маринаду цілком вистачає на 3 півлітрові баночки.
- У самому кінці варіння додаємо в масу лимонну кислоту.
- Перекладаємо готовий горошок в стерилізовані ємності (трохи недосипаючи до верху), заливаємо його киплячим маринадом.
- Закочує банки кришками, даємо їм трохи охолонути, прибираємо в холодильник / льох на зберігання.
Поради вдалою домашньої консерви
Зрілість зеленого горошку
Вибирати для консервації потрібно тільки свіжі зелені стручки, рівномірно забарвлені, і з ніжними цукристими зернами всередині. Також горошок повинен бути обов’язково молодим.
Зрілі і перестиглі зерна містять багато крохмалю, по-перше, така кількість шкідливо для здоров’я, а, по-друге, вони дадуть консервації мутний осад.
консервований нут
Крім молодого зеленого горошку, господині нерідко використовують в стравах нут консервований. Це один з видів гороху (відомий багатьом під назвою «турецький горох»), що славиться багатими природними властивостями, до того ж, з нього виходять смачні і дуже різноманітні страви.
Нут консервований можна купити готовим в будь-якому магазині, а можна спробувати заготовити його самостійно за принципом консервації квасолі. Ці дві технології дуже схожі.
Коли ви приготуєте консервацію в домашніх умовах самі, то зрозумієте, що смачним може бути горошок консервований не тільки з позначкою Гост. Продукт, зроблений своїми руками, з додаванням натуральних спецій і інгредієнтів, не тільки убезпечить вашу сім’ю, але і дозволить їй дізнатися, що таке справжній консервований зелений горошок.
Збирайте багатий урожай – і щедро наповнюйте свої сховища корисними домашніми заготовками.
Вдалою консервації!