Класичний холодний борщ

Класичний холодний борщВлітку завжди актуальні холодні освіжаючі страви, в тому числі і супи. Яскраві приклади – улюблена всіма окрошка, популярний холодник зі щавлем і знаменитий іспанський гаспачо. Сьогодні поповнимо колекцію і згадаємо класичний рецепт холодного борщу – легкого супу з яскравим кольором і бадьорить смаком. Головний і основний компонент страви – природно, буряк, в нашому прикладі запечена. З додаткових складових – яйця, огірки, зелень, оцет і зметана заправка. М’ясо, як правило, до складу класичного борщу не входить, але за бажанням для більш ситної версії можна покришити в тарілки відварну яловичину або інші нежирні м’ясні продукти.

У свекольника не існує суворого і вивіреного до грама списку інгредієнтів. Зазвичай такі страви готують «на око», взявши на озброєння загальну технологію. Представлена ​​в рецепті дозування – не догма, а всього лише приклад. Це відмінна база, основа, в яку при бажанні можна вносити корективи – самостійно змінювати пропорції і готувати цю страву на свій лад.

Складові:Класичний холодний борщ

  • буряк – 500 г;
  • свіжі огірки – 300 г;
  • яйця – 3 шт .;
  • зелень (кріп, зелена цибуля і т.д.) – пучок;
  • винний оцет – 2-4 ст. ложки;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • сіль, перець – за смаком.

Для подачі:

  • сметана – за смаком;
  • гірчиця – за бажанням.

Класичний холодний борщ – покроковий рецепт з фото

  1. Заздалегідь (можна напередодні ввечері) запікаємо буряк. Промиваємо коренеплоди, обсушуємо або протираємо серветками, кожен екземпляр щільно обертаємо фольгою. Складаємо в жароміцний посуд і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку.Класичний холодний борщ
  2. Час запікання залежить від розміру і віку буряка – молоді невеликі коренеплоди можуть дійти до готовності всього за 40 хвилин, а ось великі і «старі» пропікаються набагато довше – 1,5 або навіть 2 години. Щоб перевірити готовність, протикаємо буряк ножем – якщо середина м’яка, і лезо входить дуже легко, дістаємо з духовки. Для приготування борщу можна відварити буряк і в каструлі, але в запеченому вигляді вона виходить менш водяниста, набагато духмяний і більш насиченим за смаком.Класичний холодний борщ
  3. Чекаємо повного остигання буряка. Паралельно займаємося підготовкою всіх інших продуктів. Яйця варимо 9-10 хвилин після закипання. Охолоджуємо в холодній воді.Класичний холодний борщ
  4. Счистив шкаралупу, ріжемо варені яйця дрібним кубиком.Класичний холодний борщ
  5. Свіжі огірки рубаємо аналогічно. При необхідності попередньо зрізаємо тонкий шар шкірки (якщо вона занадто жорстка або гірчить).Класичний холодний борщ
  6. Зелень промиваємо, струшуємо краплі води. Подрібнюємо пучок ножем. Різновид зелені – на ваш смак, в нашому прикладі використовується мікс зеленої цибулі і кропу. Дозування довільна – від декількох гілочок до об’ємного «букета».Класичний холодний борщ
  7. Складаємо асорті з нашаткованих продуктів в каструлю. З остигнула запеченої буряка знімаємо шкірку, м’якоть натираємо крупною соломкою і додаємо до загальної маси. Присипаємо суміш інгредієнтів цукром, солимо і перчимо. Для винної освіжаючою «ноти» додаємо оцет. Так як ступінь кислоти – це завжди справа індивідуальних переваг, рекомендуємо почати з 2 столових ложок, а далі при необхідності збільшити дозування.Класичний холодний борщ
  8. Заливаємо наш буряковий «салат» літром холодної кип’яченої води. Обсяг використовуваної рідини залежить від бажаної густоти супу. В даному прикладі борщ виходить в міру густим. Бажаючи отримати більше рідкий варіант, порцію води можна збільшити. Старанно перемішуємо холодний суп, щоб крупинки солі і цукру повністю розчинилися. Замість води борщ можна залити кефіром – така версія не менш популярна і цілком допустима.Класичний холодний борщ
  9. Пробуємо буряковий суп, при необхідності коригуємо порцію оцту, цукру або солі. Перед подачею на стіл даємо борщу повністю охолонути і настоятися – для цього прибираємо його в холодильник на 2-3 години. Заправляємо сметаною в порційних тарілках, а не в загальній каструлі, щоб наше перше страва не скисло. За бажанням додаємо гірчицю – смак можна варіювати від делікатного до незаперечного, але в будь-якому випадку ретельно розмішуємо борщ для рівномірного розподілу гострої приправи.Класичний холодний борщ

Холодний класичний борщ готовий! Смачного!