Класична окрошка: рецепт з ковбасою

Класична окрошка рецепт з ковбасою
Вже зовсім небагато часу залишилося до настання довгоочікуваного літа з його ясними спекотними днями і з постійним бажанням освіжитися.

Саме тому, вже зараз, пора згадати, як робиться класична окрошка, рецепт з ковбасою на квасі – найпопулярніший, його-то ми в різних варіаціях і розглянемо. Знайти відповіді на питання, присвячені Окрошковий кулінарії, а також познайомитися з оригінальними рецептами легендарного страви – ви можете в нашій статті.

Що потрібно для окрошки з ковбасою: склад блюда

Окрошка – це те блюдо, в яке кладуть все, що душі завгодно, адже інгредієнти тут строго не прописані. Головне правило цієї страви – холодна заправка. А вже видів цих самих заправок існує чимало.

На чолі всіх, звичайно ж, варто поставити окрошку на квасі. Саме цей варіант юшки найчастіше зустрічається в літньому меню практично кожної сім’ї. На другому місці йде окрошка на воді, потім – на кефірі, потім – на сироватці.

klassicheskaya-okroshka-recept-s-kolbasoj.3jpg

Загалом, склад класичної окрошки з ковбасою, будь вона на квасі або на якийсь інший заправці, ще з «совкових» часів залишається незмінним:

  • відвареної в мундирі картопля;
  • яйця, зварені круто;
  • варена ковбаса;
  • огірок свіжий;
  • редиска;
  • сметана (або майонез)
  • зелень.

Кожного продукту на стандартну окрошку беруть в середньому по 200-300 г + 1,5-2 л заправки. Такого обсягу супу вистачить на весь день для сім’ї з 4-6 осіб.

Якщо ж у вашому будинку, крім вас, любителів окрошки не знайшлося, то ви завжди можете робити цю юшку порційно, а як – ви дізнаєтеся з таблиці.

Розкладка окрошки з ковбасою на 1 порцію (300 г) виглядає наступним чином:

продукт Вага (г) Ковбаса варена 20-25 Квас хлібний 150 Цибуля зелена 15 Огірки свіжі 20 Картопля 30-35 Редис 7-10 Сметана 3-5 Яйця 5-7 Сіль 1 Гірчиця 2

Трохи про ковбасу

Як відомо, окрошка може готуватися, як без м’ясного компонента, так і з будь-яким видом м’яса, починаючи з рибного філе та курки, і закінчуючи яловичиною і ковбасою. Однак в традиційному радянському рецепті одним з головних фігурантів виступає стара добра «Докторська» ковбаска.

І тут же виникає питання, а яка ковбаса краще для окрошки, і чи можна в окрошку додати копчену ковбасу?

Без сумніву, саме варена ковбаса без жиру є кращим вибором, адже вона і сама низькокалорійна, та й для холодної заливки підійде відмінно.

Однак багато гурмани і затяті фанати річного супу в усіх його видах, найчастіше, роблять окрошку з копченої та напівкопченої ковбасою – як вони запевняють: виходить таке блюдо, ну дуже смачне. Що ж, давайте і ми приготуємо такий супец, і вже на своєму досвіді перевіримо, чи так він хороший.

Окрошка з копченою ковбасою на тане

Складові

  • Авокадо – 1 шт. + –
  • Огірки свіжий короткий – 2 шт. + –
  • Ковбаса – 200 г + –
  • Листя салату або пекінська капуста – 200 г + –
  • Кропові гілочки – 6 шт. + –
  • Зелена цибуля – 1 пучок + –
  • Тан газований – 1 л + –
  • Сметана – 2-3 ст.л. + –
  • Сіль – за смаком + –

Як робити окрошку з копченою ковбасою

Оскільки цей рецепт включає в себе копчену ковбасу, ми вирішили трохи полегшити основний склад блюда, прибравши з нього картоплю, і замінивши її на екзотичне авокадо. Також в цій окрошка буде переважати зелень, а заправимо ми всю цю смакоту холодним газованим таном.

  1. Цей варіант окрошки дуже простий і найшвидший в приготуванні, оскільки варити тут не потрібно нічого, просто миємо й обсушуємо всі продукти, після чого приступаємо до нарізки.
  2. М’якоть авокадо, огірки і ковбасу подрібнюємо середніми кубиками або брусочками.
  3. Листя салату або капусту шаткуємо тонкою соломкою, а зелень рубаємо дрібно ножем.
  4. Змішуємо всі компоненти в супниці, заправляємо сіллю і сметаною, перемішуємо, а потім заливаємо холодним таном, знову перемішуємо і розливаємо по тарілках.

klassicheskaya-okroshka-recept-s-kolbasoj.1jpg

Цей легкий супчик відмінно освіжить в спекотні дні, додасть сил і енергії, і стане найулюбленішим дієтичним блюдом для всієї вашої сім’ї.

Окрошка з вареною ковбасою на квасі

Говорячи про ковбасної окрошка, ніяк не можна пройти повз оригінального радянського рецепта річної юшки на квасі з вареною ковбаскою. Саме цю окрошечка своїми руками роблять все господині на просторах СНД в спекотні дні.

А для тих, хто призабув класичне літнє меню, ми нагадаємо рецепт і розповімо покроково, як приготувати освіжаючу окрошку на квасі з ковбасою.

Складові

  • Картопля – 4 шт .;
  • Морквина – 100 г;
  • Редиска – 0,2 кг;
  • Огірок свіжий – 200 г;
  • Добірне куряче яйце – 4 шт .;
  • Ковбаса «Молочна» – 0,3 кг;
  • Маложирна сметана – 0,15 кг;
  • Лук (зелень) – 10-15 пір’їнок;
  • Кропові гілки – 6-8 шт .;
  • Житній живий квас – 2 л;
  • Кухонна сіль – 2 ч.л .;
  • Пекуча гірчиця – 3-5 м

klassicheskaya-okroshka-recept-s-kolbasoj

Як приготувати окрошку з ковбасою на житньому квасі

  1. У каструльку укладаємо помиті бульби картоплі і моркву, заливаємо овочі водою і ставимо варитися до готовності на 20-30 хвилин.
  2. В окремій мисці відварюємо яйця 15-20 хвилин, після чого окріп зливаємо, заливаємо яйця крижаною водою і залишаємо остигати на 10 хвилин.
  3. Тим часом, відварені коренеплоди дістаємо з води і залишаємо остуджувати, після чого чистимо і нарізаємо рівними середніми кубиками.
  4. Яйця, ковбасу й огірки нарізаємо таким же чином, як і картоплю, щоб вся нарізка була однаковою.
  5. Що стосується редиски, то її ми шаткуємо півкільцями.
  6. Лук і кріп споліскуємо, потім кришимо ножем.
  7. Тепер підготуємо заправку: сметану змішуємо з гірчицею і отриманою сумішшю заправляємо все нарізані компоненти. Солимо все за смаком, перемішуємо і заливаємо холодним квасом.
  8. Знову перемішуємо готову окрошку, пробуємо на смак і, при необхідності, подсаливаем.

В принципі, ви можете залишити окрошку у вигляді салату, і заливати її квасом безпосередньо у себе в тарілці. Так ви отримаєте і освіжаюче перша страва, і оригінальний смачний салат.

Окрошка зі смаженою ковбасою на квасі зі сметаною

Тим, хто є справжнім любителем всього смаженого, даний покроковий рецепт оригінальної окрошки припаде до смаку. Тут ми будемо додавати в суп не тільки обсмажену ковбасу, але і смажену картоплю.

Але якщо ви готуєте таке блюдо не в домашніх умовах, а, наприклад, на дачі, то окрошка може вийти ще смачніше, обсмажити ви і ковбасу, і картоплю на вугіллі.

Складові

  • Яйце куряче категорії «1С» – 5 шт .;
  • Свіжий огірок короткоплодний – 2 шт .;
  • Петрушка свіжа – 1 пучок;
  • Зелень (цибуля) – 50-70 г;
  • Ковбаса варена – 0,3 кг;
  • Картопля середнього розміру – 5-6 бульб;
  • Олія соняшникова неароматно – 1/3 ст .;
  • Сметана 20-25% – 4 ст.л .;
  • Сіль «екстра» – за смаком;
  • Перцева приправа – ½ ч.л .;
  • Квас окрошка – 2 л.

klassicheskaya-okroshka-recept-s-kolbasoj.5jpg

Як зробити окрошку на квасі зі смаженою ковбасою

  1. Для початку накришити всі компоненти для окрошки, які не вимагають обсмаження. Огірки ріжемо невеликими брусочками, зварені круто яйця – кубиками, промиту зелень кришимо довільно за допомогою ножа.
  2. Тепер переходимо до обсмажуванні. Насамперед обсмажити ковбаску. Для цього спочатку кришимо її великими кубиками, потім висипаємо всю нарізку на добре прогріту сковороду з розпеченим маслом. Обсмажуємо ковбасні кубики швидко на сильному вогні, до утворення хрусткої скоринки. Після цього перекладаємо готову ковбасу на паперову серветку.
  3. У сковороду підливаємо масла, і як тільки воно задимиться, оповіщаючи про своє напруженні, відправляємо в нього нарізану соломкою картоплю. Смажимо картоплю до готовності і легкого рум’янцю 10-15 хвилин. Потім подсаливаем його на смак і виймаємо також на паперову серветку.
  4. Обсмажену ковбасу з’єднуємо з іншими інгредієнтами окрошки, заправляємо все сметаною, присмачуємо все сіллю і перцем, заливаємо квасом і перемішуємо.
  5. Готову окрошку розкладаємо по тарілках і тільки тепер в кожну порцію кладемо по 1-3 ст.л. смаженої картоплі.

Окрошка класична зі смаженою ковбасою і картоплею виходить дуже смачна і ситна. Таке блюдо особливо припаде до смаку сильній половині сімейства, та й дітвора безумовно оцінить мамині старання.

​​