Нерідкі випадки, коли для приготування будь-якого блюда не вистачає всього лише одного інгредієнта, а в магазин йти не хочеться або просто немає часу.
У такій ситуації зазвичай доводиться екстрено шукати аналогічну заміну відсутньому компоненту, наприклад, приготувати окрошку на воді, а не на квасі. Звичайно, це блюдо саме по собі досить гнучке в плані рецептури, проте подібна його різновид з такою незвичайною заправкою значно відрізняється від всіх інших варіацій цього холодного супу.
Рецепт класичної окрошки на воді з оцтом
Складові
- Вода очищена або мінеральна – 2 л + –
- Яйця курячі – 7 шт + –
- Картопля – 6 шт + –
- Варене м’ясо або ковбаса – 400 г + –
- Огірки – 8 шт + –
- Редис – 6 шт + –
- Зелень – пучок + –
- Оцет – 1 ч.л. + –
- Сіль і перець – за смаком + –
- Цукор-пісок білий – 1 ч.л. + –
Як приготувати просту окрошку на воді, покроковий рецепт
Перед тим, як приступити до опису процесу приготування, слід зазначити, що цукор в складі цієї страви потрібен для того, щоб врівноважити кислинку, яку дає оцет. Якщо вам подобається аромат цієї рідини, то можете не додавати цукровий пісок зовсім.
- У каструлю з водою всипаємо невелику кількість солі і занурюємо в неї чисті курячі яйця. Це потрібно для того, щоб яєчка в процесі варіння не полопалися. Ставимо на плиту, а самі займаємося іншими інгредієнтами.
- Картоплю миємо під проточною водою, тепер її потрібно зварити прямо в мундирі.
- Редиску і огірки ретельно відмиванням від бруду, при бажанні чистимо і нарізаємо дрібними кубиками. Редис ви можете різати кругляшками або четвертинками – на смакові якості страви це ніяк не вплине. Висипаємо наші овочі в глибоку миску.
- Відварене м’ясо або ковбасу нарізаємо аналогічним чином і додаємо до овочів.
- До цього моменту картопля і яйця вже повинні зваритися. Опускаємо їх в холодну воду, чекаємо поки вони охолонуть. Після цього очищаємо і нарізаємо все тим же кубиком. Картопля відправляємо в миску до інших компонентів, а нарізані яйця поки відставляємо в сторону.
- Заливаємо в ємність з інгредієнтами воду, оцет, додаємо добре промиту дрібно посічену зелень. Всипаємо цукор, регулюємо гостроту і солоність, додаючи перець і сіль.
- Гарненько все перемішуємо і тільки після цього додаємо відварені яйця – таким чином ми уникнемо розчинення жовтків в воді.
Відправляємо нашу окрошку настоюватися в холодильник на півгодини – годину, якщо ж часу немає, і на вашому порозі вже стоять гості – подаємо відразу до столу. У такому випадку при заправці воду краще використовувати максимально холодну.
Звичайна окрошка на воді з лимонною кислотою
Давно відомо – ніщо так не бадьорить в літню спеку як традиційний холодний супчик. Щоб підсилити цей ефект, в його рецепт можна додати лимонну кислоту, вона не тільки підвищить підбадьорливі якості цієї страви, а й додасть йому незвичайності.
Складові
- Курячі яйця – 6 шт;
- Огірки свіжі – 6 шт;
- Телятина відварна – 400 г;
- Картопля – 3-4 середніх бульби;
- Свіжий кріп, петрушка і зелений лук – по пучку;
- Часник – 1 зубчик;
- Вода очищена – 2,5 л;
- Кислота лимонна – на кінчику ножа;
- Сметана нежирна – 450 г;
- Сіль і перець – за смаком.
Як робиться окрошка на воді з лимонною кислотою
- Перше що потрібно зробити відварити яйця і картопля. Попередньо ці продукти потрібно ретельно помити, оскільки брудні яйця варити негігієнічно. Картопля ж ми будемо варити в мундирі, а тому він теж повинен бути максимально чистим.
- Поки ці два інгредієнти варяться – займаємося іншими компонентами. Огірочки промиваємо під проточною водою, видаляємо бічні частини, при бажанні чистимо. Після цього трьом їх на крупній тертці, так наша окрошка вийде ще більш ніжною. Перекладаємо вийшла огіркову масу разом з соком в глибоку миску. Зверніть увагу, що її обсяг повинен бути не менше 4 літрів, щоб наша окрошка перелилася при заливці.
- Часник очищаємо від лушпиння, поміщаємо в спеціальний прес і продавлюємо в ємність до огірків.
- Промиваємо нашу зеленушку, викладаємо на паперовий рушник і даємо трохи обсохнути. Потім дрібно рубаємо її ножем, або використовуємо для цього блендер. Додаємо до решти інгредієнтів.
- М’ясо нарізаємо тонкою соломкою, відправляємо в миску. Якщо у вас немає телятини, то можете скористатися будь-яким іншим нежирним м’ясом, або ж взагалі покласти в блюдо варену ковбасу.
- До цього моменту вже повинні приготуватися наші яєчка і картопля. Дістаємо їх з ємностей, в яких вони варилися і залишаємо їх під поточної крижаною водою з крана. Так ми їх досить швидко охолодити. Через деякий час очищаємо яйця від шкаралупи, а картопля від шкірки. Перші нарізаємо за допомогою яйцерізки, другий же ріжемо дрібними кубиками. Все додаємо в миску.
- Відливаємо невелика кількість підготовленої заздалегідь води в окрему тару. Сюди всипаємо лимонну кислоту, а також підливати сметану. Все добре перемішуємо.
- Вливаємо отриманий розчин в миску, перемішуємо. Тепер доливаємо решту обсягу холодної води, ще раз вимішуємо. Солимо, перчимо і акуратно регулюємо смакові якості.
Дуже незвичайне блюдо у вас вийде, якщо замість звичайної води використовувати охолоджений м’ясний бульйон, в якому варилася телятина. Така окрошка буде набагато ситніше, а її смак буде по-справжньому яскравим.
Смачна окрошка на воді з квасом і сметаною
У першому абзаці ми позначили причиною використання води при приготуванні окрошки – відсутність під рукою квасу. Але що робити, якщо всі інгредієнти в будинку є і просто хочеться спробувати чогось нового? Ознайомтеся з цим рецептом, і ви будете приємно здивовані.
Складові
- Редис – 5 шт;
- Огірок свіжий – 3 шт;
- Картопля – 3 шт;
- Зелень – за смаком;
- Квас – 0,5 л;
- Вода очищена – 0,5 л;
- Яйця курячі – 4 шт;
- Ковбаса варена – 300 г;
- Кислота лимонна – щіпка;
- Гірчиця готова – 2-3 ч.л .;
- Сіль за смаком;
- Сметана нежирна – 300 м
Як зробити смачну окрошку на воді
- З картоплею та яйцями чинимо як і в минулих рецептах – спочатку відварюємо, потім охолоджуємо, чистимо і нарізаємо невеликим кубиком.
- Редис і свіжі огірочки моєму, очищаємо від шкірки, нарізаємо на аналогічні кубики, або використовуємо крупну тертку і подрібнюємо їх таким чином.
- Ковбасу нарізаємо на довгі вузькі смужки. Якщо ви віддаєте перевагу натуральне м’ясо, то відваріть його і наріжте так само.
- Всю нарізку засипаємо в глибоку каструлю.
- В окрему ємність заливаємо сметану, квас і воду. Додаємо сюди ж сіль гірчицю і лимонну кислоту. Якщо треба – трохи перчимо і перемішуємо до однорідності.
- Заливаємо отримати розчин нашу нарізку і добре все перемішуємо.
- Відправляємо каструльку з холодником в холодильник, тим часом моєму зелень і дрібно рубаємо її.
При подачі посипаємо кожну порцію свіжою зеленню. Настоюватися така окрошка в холодильнику повинна близько півгодини.
Як бачите, окрошка на воді виходить цілком вдалою, незважаючи на обмежену кількість інгредієнтів. Крім того, калорійність такого блюда трохи нижче, ніж у різновиди холодного супу, приготовленої на квасному напої.