Сьогодні ми розповімо, як зробити національне східне блюдо, яке напевно сподобається навіть тим, хто не дуже знайомий з татарської кухнею. Багато господині із задоволенням готують кистибий з лаваша, адже соковиті коржі виходять надзвичайно смачними, а робляться дуже швидко! Якраз за простоту в приготуванні вони по праву можуть вважатися гарячої закускою або легким вечерею на швидку руку.
Ми розповімо, як зробити кистибий з готового лаваша, щоб додатково не возиться з випічкою коржів, а на фото можна буде побачити весь процес приготування.
Плюсом такого блюда є можливість варіювати начинку на свій розсуд, роблячи її не тільки більш гострою або прісної, а й додаючи додаткові інгредієнти, наприклад, рубане яйце, зелень або зелену цибулю.
Для цього достатньо знати, як зробити закуску за базовим рецептом з картоплею, який ви знайдете нижче.
Кистибий з лаваша
Складові
- Таблиці мір і ваг
- Лаваш круглий – 6 шт. + –
- Картопля (середній) – 5 шт. + –
- Молоко – 70 мл + –
- Масло вершкове – 50 г + –
- Сіль – 2 щіпки або за смаком + –
- Чорний перець – на кінчику ножа або за смаком + –
Залежно від того, яку форму хочемо отримати у готового блюда, ми можемо використовувати:
- круглі лаваші – тоді вийде щось на зразок чебурека;
- великі листи – їх будемо різати на 2 або навіть 3 частини і кистибий буде схожий на млинці з начинкою.
Приготування кистибия
Спочатку приготуємо пюре.
- Чистимо і варимо картоплю до готовності.
- Воду зливаємо майже всю, залишивши лише трохи на денці.
- Розминаємо товкачем, додаємо 1 ст.л. вершкового масла і потихеньку починаємо вливати тепле молоко.
Пюре повинно вийти дуже м’яким і однорідним, але не рідким, щоб начинка не розтікалася.
Як зробити кистибий з лаваша
- У маленькому кухлик розтоплюємо масло, що залишилося і готуємо кулінарну кисть.
- Розкладаємо круглий лаваш на столі, змащуємо одну половину пюре, а другий прикриваємо зверху так, щоб вийшов півколо. Змащуємо його зовні рідким маслом з обох сторін.
- Також чинимо і з іншими лавашами. Кистибий складаємо один на інший стопкою, щоб все коржі як слід просочилися маслом.
Подаємо страву гарячою прямо з печі. Смачного!
Перед нами практично дієтичний варіант приготування, а вже якщо зробити його з рослинним маслом і без молока, так і зовсім пісний. Але що якщо хочеться більшої насиченості смаку?
Тоді зробимо його за таким рецептом.
Кистибий з лаваша з картоплею на сковороді
Робимо пюре, як і в попередньому варіанті з 4-5 середніх картоплин і відставляємо в сторону.
- Пасеруємо на сковороді 1 шинкованную цибулину і втручається її в готове пюре.
- Все солимо, перчимо – перед нами готова начинка.
- За бажанням можемо додати в неї сире яйце – так кистибий краще «схопитися» при смаженні або рубане, відварене круто – це зробить страву більш поживним.
- Також дуже смачно буде покришити замість ріпчастої цибулі 150 г зеленого свіжого.
- На вогонь ставимо сковороду, наливаємо трохи рослинного масла і, поки воно прогрівається, розгортаємо на столі великий аркуш лаваша. Ділимо його на 2 або 3 рівних прямокутника.
- По всій поверхні кожного розподіляємо картопля, а потім акуратно складаємо, щоб начинка виявилася усередині, а кистибий став схожий на згорнутий млинець.
Загортаємо також інші лаваші з картоплею і викладаємо їх обсмажувати на гаряче масло. Тримаємо до зарум’янювання по 2-3 хвилини з кожного боку і подаємо!
Можна посипати зеленню, а можна додати гірчиці, хрону або сметани. Смачного!
Як бачите, приготувати кистибий з лаваша з картоплею вийде навіть у молодої господині, а вже покрокові фото точно не дадуть заплутатися. Пробуйте і радуйте своїх близьких і насолоджуйтеся самі, друзі!