Кисіль з журавлини

Кисіль з журавлини – це дуже простий у приготуванні домашній десерт, який можна робити з рівним успіхом зі свіжих або заморожених ягід, а подавати зі збитими вершками, сметаною, молоком або морозивом. Втім, і сам по собі, без всіх цих додатків кисіль теж хороший.

Кисіль з журавлини добре подавати зі сметаною або вершкамиКрім приємного кисло-солодкого смаку, ви отримаєте ще й вітаміни і мінерали: при приготуванні в кисіль додається свіжий журавлинний сік.

Взагалі кажучи, треба уточнити, що киселі в принципі бувають різної консистенції: густими (більше схожі на желе у формочках) і середньої густоти (розливається по чашках), а подаватися до столу можуть в гарячому або холодному вигляді. Те, що ми пропонуємо вам у цьому рецепті, – це кисіль середньої густоти, який краще охолоджувати.

Потрібно:

  • Журавлина (свіжа або заморожена) – 1 стакан «з гіркою» (близько 160 грамів)
  • Цукровий пісок – три чверті склянки (приблизно 135 грамів) + ще 2-3 чайні ложки присипати готовий кисіль зверху
  • Крохмаль картопляний – 90 грамів (три столові ложки з гіркою»)
  • Вода – 1 літр

Приготування:

Кисіль з журавлини: журавлину промити і віджати сікЖуравлину промити і дати їй підсохнути (зайва вода нам в киселях зовсім не потрібна!). Якщо ви використовуєте заморожені ягоди, дістаньте їх з морозильної камери заздалегідь і дайте відтанути при кімнатній температурі. Далі з журавлини потрібно вичавити сік. У домашніх умовах, як нам здається, найпростіше придушити журавлину дерев’яної толкушкой для пюре в друшляку з дрібними дірочками, встановленому в мисці, в яку буде стікати сік. Причому сік навіть не обов’язково потім проціджують через марлю або ситечко.

Кисіль з журавлини: сік приберіть в холодильникВіджатий сік (він буде густуватим, з м’якоттю ягід) налити в невелику чашку і поставте в холодильник. А «вичавки» (мезгу) перекладіть в кухлик або каструльку, в якій ви маєте намір варити кисіль. Окремо в чайнику закип’ятіть воду.

Кисіль з журавлини: залийте 3 склянками гарячої води«Вичавки» залийте трьома склянками (750 мл) гарячої води з чайника, поставте на плиту, доведіть до кипіння, зменшіть нагрів, щоб кипіло не дуже бурхливо, і варіть хвилин 7-8.

Кисіль з журавлини: розчиніть крохмаль у склянці холодної водиПоки мезга вариться, візьміть неповний склянку ХОЛОДНОЇ кип’яченої води, всипте туди крохмаль і розмішайте до повного розчинення крохмалю, щоб не залишилося ніяких грудочок.

Кисіль з журавлини: відвар процідити і додати цукорВідвар процідіть через друшляк з дрібними дірочками або ситечко. «Вичавки», які в процесі варіння сильно зблідли і втратили насичений червоний колір, викидаємо, а проціджений відвар виливаємо назад у каструльку. Всипаємо цукор і розмішуємо.

Кисіль з журавлини: довести до кипіння і влити розчинений крохмальВідвар з цукром повертаємо на плиту, доводимо до кипіння, тонкою цівкою вливаємо розведений крохмаль, відразу ж перемішуємо (перегляньте наш відео-рецепт!). Знову, помішуючи, доводимо до кипіння і, як тільки почне кипіти, ВІДРАЗУ ЗНІМАЄМО з плити, кип’ятити або варити більше не потрібно.

Кисіль з журавлини: влити свіжий журавлинний сік і перемішатиВливаємо в каструлю наш віджатий і охолоджений журавлинний сік, перемішуємо і тут же ще гарячий кисіль розливаємо по чашках (у нас виходить 6 невеликих чайних чашок) або креманках.

Кисіль з журавлини: присипаємо кисіль цукромЩоб на киселі при остиганні не утворилася плівка, його поверхня потрібно злегка присипати цукровим піском (зовсім трохи, не більше половини або навіть третині чайної ложки на кожну чашку). Цукор відразу намокне, і ви перестанете його бачити, але свою «функцію» він виконає.

Кисіль з журавлини: охолодити і подати до столуКоли кисіль з журавлини охолоне, можна подавати його до столу. Він хороший і сам по собі, але можна подати зі сметаною, збитими вершками або морозивом (чайна або столова ложка молочного продукту кладеться зверху на кисіль прямо в чашку), а можна з молоком, яке краще налити окремо в склянку і змішувати з киселем за смаком.

Призовий рада для тих, хто дочитав рецепт до кінця: при бажанні кисіль можна ароматизувати невеликою кількістю меленої кориці. Просто додайте щіпку кориці (не більше чверті чайної ложки) в журавлинний відвар одночасно з додаванням цукру.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: