Кекс з ягодами: різноманітність смаків

keks-s-yagodami-raznoobrazie-vkusov
Літо – це найкращий час, щоб оздоровити свій організм і збагатити його корисними вітамінами, вживаючи дари цього сезону в різноманітному вигляді.

Так дуже смачним і корисним виходить кекс з ягодами, особливо, якщо вони тільки зірвані і ще пахнуть сонцем і легким вітерцем. Ця випічка точно сподобається всім, кого ви будете пригощати, тому відразу готуйте її в достатній кількості, адже у вас напевно попросять добавки.

Рецепт кексу з ягодами на кефірі

У цьому варіанті випічки можна використовувати абсолютно будь-які ягоди. Наприклад, ви можете приготувати кекс з лохиною і журавлиною (як в запропонованому рецепті) навпіл або використовувати тільки одну із зазначених ягід. Також можна поекспериментувати зі смаками і додати малину або смородину.

keks-s-yagodami-raznoobrazie-vkusov1

Складові

  • Пшеничне борошно – 320 г;
  • Кефір – 200 мл;
  • Цукор – 1 склянка;
  • Вершкове масло – 70 г;
  • Ягоди – 100 г;
  • Яйце – 2 шт;
  • Розпушувач тесту – 2 ч.л .;
  • Сіль – 1 пучку;
  • Ванілін – 1 пучку.

Як приготувати кекс з ягодами на кефірі

  1. У підходящої мисочці змішуємо курячі яйця, цукор-пісок, ванілін і сіль. Збиваємо інгредієнти до світлої пишної маси.
  2. Заздалегідь виймаємо з холодильника масло, щоб воно стало м’яким. Кладемо його в білу масу і продовжуємо все збивати.
  3. Також виймаємо з холодильника кефір, щоб він підігрівся до кімнатної температури. Вливаємо його в мисочку, акуратно змішуємо вінчиком всі складові.
  4. Просіваємо борошно, з’єднану з розпушувачем тіста, кладемо її в миску і замішуємо густе, але не туге тісто на кекси.
  5. Всипаємо в нього вже перебрані і промиті ягоди, втручаємося їх в тісто. Робимо це акуратно, щоб не роздавити ягоди і не зафарбувати тісто.
  6. Далі з цього тесту можна зробити невеликі кексики, переклавши в маленькі формочки, або скориставшись великою формою. У нашому варіанті беремо одну велику форму для випічки (керамічну або силіконову), змащуємо її маслом і перекладаємо в неї тісто.
  7. Розігріваємо духову шафу до 180С, поміщаємо в нього нашу заготовку на 25-30 хвилин. Готовий кекс, перед тим як виймати, обов’язково потрібно остудити.

Кекс з журавлиною і лохиною посипаємо цукровою пудрою, нарізаємо тонкими шматочками і подаємо до столу з чаєм або какао!

Смачний кекс з агрусом

Складові

  • Борошно пшеничне – 225 г + –
  • Агрус – 150 г + –
  • Масло вершкове – 165 г + –
  • Геркулес – 70 г + –
  • Яйця курячі – 2 шт + –
  • Розпушувач – 1 ч.л. + –
  • Ванілін – 1 щіпка + –
  • Сіль – 1 щіпка + –
  • Тростинний цукор – 165 г + –

Як робиться кекс з агрусом

Для такого кексу ягоди бажано використовувати солодкі і дуже стиглі, тоді десерт вийде з чудовим смаком! Обов’язково заздалегідь їх підготуйте – переберіть, промийте і просушіть від зайвої вологи.

  1. Охолоджуємо п’ятдесят грам масла вершкового і рубаємо його ножем в крихту. Додаємо до нього таку ж кількість геркулесу, тростинного цукру і борошна. Перетираємо все.
  2. Просіваємо решту борошна в окрему миску, додаємо розпушувач, сіль.
  3. В іншій ємності збиваємо м’яке вершкове масло і цукор, потім додаємо в нього яйця, ванілін. Доводимо міксером до однорідної консистенції.
  4. З’єднуємо борошно і олійно-яєчну суміш, перемішуємо.
  5. Заздалегідь готуємо ягоди агрусу – перебираємо і промиваємо їх. Вводимо в тісто, перемішуємо його акуратно за допомогою ложки.
  6. Форму для випікання змащуємо маслом, перекладаємо тісто. Зверху розподіляємо вівсяну суміш.
  7. Духовка вже має бути розігріта до 180С. Ставимо в неї заготовку і випікаємо 30-35 хвилин (залежить від потужності печі).

Подаємо кекс остиглим, порізавши його порційно. За бажанням десерт можна полити солодкою глазур’ю або просто посипати цукровою пудрою.

Шоколадні кекси з ожиною і сиром маскарпоне

Для любителів більш солодкої випічки з ягодами можна запропонувати шоколадні кекси. Їх родзинка – це крем з маскарпоне, який робить готовий десерт більш ніжним і м’яким.

keks-s-yagodami-raznoobrazie-vkusov3

Складові

  • Ожина – 400 г;
  • Цукор-пісок – 200 г;
  • Пшеничне борошно – 200 г;
  • Маскарпоне – 200 г;
  • Курячі яйця – 5 шт;
  • Какао-порошок – 3-4 ч.л .;
  • Розпушувач – 2 ч.л .;
  • Масло вершкове – для змазування формочок і приготування глазурі;
  • Шоколад – 1 плитка.

Як зробити шоколадні кексики з ожиною

  1. Збиваємо три яйця і сто п’ятдесят грам цукру в білу піну.
  2. З’єднуємо борошно і розпушувач, просіюємо і додаємо в яєчно-цукрову піну. Вимішуємо.
  3. Кладемо в тісто порошок какао, остаточно замішуємо тісто.
  4. Займаємося кремом. Збиваємо два яйця і п’ятдесят грам цукру, додаємо маскарпоне.
  5. Перемішуємо крем в однорідну масу.
  6. Для випічки беремо маленькі формочки (силіконові або звичайні), змащуємо їх трохи маслом.
  7. Викладаємо на дно кожної форми кілька ложок тесту, потім кладемо ягоди ожини, знову кладемо тісто. Заповнюємо форму в повному обсязі (не більше ніж на 3/4), так як в процесі випічки кекси піднімуться. Поливаємо зверху заготовки кремом по 1-2 ложки.
  8. Духовку розігріваємо до 180С, ставимо в неї заготовки і випікаємо 30-35 хвилин. Готові кекси остудити.
  9. Поки кекси випікаються, готуємо для них глазур. Невелика кількість вершкового масла розтоплюємо на водяній бані, кладемо туди ж поламану плитку шоколаду. Помішуємо все до отримання однорідної маси. Знімаємо з вогню.
  10. Готову глазур не слід відразу прибирати з водяної бані, так як вона швидко загусне. Змащуємо гарячої масою кожен кекс і викладаємо зверху ягоди ожини. Десерт готовий, частування можна подавати.

Як бачимо, ягідний кекс можна приготувати абсолютно різними способами, з будь-якими добавками. Готова випічка відмінно підійде для сімейного чаювання або для частування близьких друзів. З напоїв до десерту можна подати все, що завгодно – кава, какао, молоко або просто запашний чай. Смачного!