Літо – це найкращий час, щоб оздоровити свій організм і збагатити його корисними вітамінами, вживаючи дари цього сезону в різноманітному вигляді.
Так дуже смачним і корисним виходить кекс з ягодами, особливо, якщо вони тільки зірвані і ще пахнуть сонцем і легким вітерцем. Ця випічка точно сподобається всім, кого ви будете пригощати, тому відразу готуйте її в достатній кількості, адже у вас напевно попросять добавки.
Рецепт кексу з ягодами на кефірі
У цьому варіанті випічки можна використовувати абсолютно будь-які ягоди. Наприклад, ви можете приготувати кекс з лохиною і журавлиною (як в запропонованому рецепті) навпіл або використовувати тільки одну із зазначених ягід. Також можна поекспериментувати зі смаками і додати малину або смородину.
Складові
- Пшеничне борошно – 320 г;
- Кефір – 200 мл;
- Цукор – 1 склянка;
- Вершкове масло – 70 г;
- Ягоди – 100 г;
- Яйце – 2 шт;
- Розпушувач тесту – 2 ч.л .;
- Сіль – 1 пучку;
- Ванілін – 1 пучку.
Як приготувати кекс з ягодами на кефірі
- У підходящої мисочці змішуємо курячі яйця, цукор-пісок, ванілін і сіль. Збиваємо інгредієнти до світлої пишної маси.
- Заздалегідь виймаємо з холодильника масло, щоб воно стало м’яким. Кладемо його в білу масу і продовжуємо все збивати.
- Також виймаємо з холодильника кефір, щоб він підігрівся до кімнатної температури. Вливаємо його в мисочку, акуратно змішуємо вінчиком всі складові.
- Просіваємо борошно, з’єднану з розпушувачем тіста, кладемо її в миску і замішуємо густе, але не туге тісто на кекси.
- Всипаємо в нього вже перебрані і промиті ягоди, втручаємося їх в тісто. Робимо це акуратно, щоб не роздавити ягоди і не зафарбувати тісто.
- Далі з цього тесту можна зробити невеликі кексики, переклавши в маленькі формочки, або скориставшись великою формою. У нашому варіанті беремо одну велику форму для випічки (керамічну або силіконову), змащуємо її маслом і перекладаємо в неї тісто.
- Розігріваємо духову шафу до 180С, поміщаємо в нього нашу заготовку на 25-30 хвилин. Готовий кекс, перед тим як виймати, обов’язково потрібно остудити.
Кекс з журавлиною і лохиною посипаємо цукровою пудрою, нарізаємо тонкими шматочками і подаємо до столу з чаєм або какао!
Смачний кекс з агрусом
Складові
- Борошно пшеничне – 225 г + –
- Агрус – 150 г + –
- Масло вершкове – 165 г + –
- Геркулес – 70 г + –
- Яйця курячі – 2 шт + –
- Розпушувач – 1 ч.л. + –
- Ванілін – 1 щіпка + –
- Сіль – 1 щіпка + –
- Тростинний цукор – 165 г + –
Як робиться кекс з агрусом
Для такого кексу ягоди бажано використовувати солодкі і дуже стиглі, тоді десерт вийде з чудовим смаком! Обов’язково заздалегідь їх підготуйте – переберіть, промийте і просушіть від зайвої вологи.
- Охолоджуємо п’ятдесят грам масла вершкового і рубаємо його ножем в крихту. Додаємо до нього таку ж кількість геркулесу, тростинного цукру і борошна. Перетираємо все.
- Просіваємо решту борошна в окрему миску, додаємо розпушувач, сіль.
- В іншій ємності збиваємо м’яке вершкове масло і цукор, потім додаємо в нього яйця, ванілін. Доводимо міксером до однорідної консистенції.
- З’єднуємо борошно і олійно-яєчну суміш, перемішуємо.
- Заздалегідь готуємо ягоди агрусу – перебираємо і промиваємо їх. Вводимо в тісто, перемішуємо його акуратно за допомогою ложки.
- Форму для випікання змащуємо маслом, перекладаємо тісто. Зверху розподіляємо вівсяну суміш.
- Духовка вже має бути розігріта до 180С. Ставимо в неї заготовку і випікаємо 30-35 хвилин (залежить від потужності печі).
Подаємо кекс остиглим, порізавши його порційно. За бажанням десерт можна полити солодкою глазур’ю або просто посипати цукровою пудрою.
Шоколадні кекси з ожиною і сиром маскарпоне
Для любителів більш солодкої випічки з ягодами можна запропонувати шоколадні кекси. Їх родзинка – це крем з маскарпоне, який робить готовий десерт більш ніжним і м’яким.
Складові
- Ожина – 400 г;
- Цукор-пісок – 200 г;
- Пшеничне борошно – 200 г;
- Маскарпоне – 200 г;
- Курячі яйця – 5 шт;
- Какао-порошок – 3-4 ч.л .;
- Розпушувач – 2 ч.л .;
- Масло вершкове – для змазування формочок і приготування глазурі;
- Шоколад – 1 плитка.
Як зробити шоколадні кексики з ожиною
- Збиваємо три яйця і сто п’ятдесят грам цукру в білу піну.
- З’єднуємо борошно і розпушувач, просіюємо і додаємо в яєчно-цукрову піну. Вимішуємо.
- Кладемо в тісто порошок какао, остаточно замішуємо тісто.
- Займаємося кремом. Збиваємо два яйця і п’ятдесят грам цукру, додаємо маскарпоне.
- Перемішуємо крем в однорідну масу.
- Для випічки беремо маленькі формочки (силіконові або звичайні), змащуємо їх трохи маслом.
- Викладаємо на дно кожної форми кілька ложок тесту, потім кладемо ягоди ожини, знову кладемо тісто. Заповнюємо форму в повному обсязі (не більше ніж на 3/4), так як в процесі випічки кекси піднімуться. Поливаємо зверху заготовки кремом по 1-2 ложки.
- Духовку розігріваємо до 180С, ставимо в неї заготовки і випікаємо 30-35 хвилин. Готові кекси остудити.
- Поки кекси випікаються, готуємо для них глазур. Невелика кількість вершкового масла розтоплюємо на водяній бані, кладемо туди ж поламану плитку шоколаду. Помішуємо все до отримання однорідної маси. Знімаємо з вогню.
- Готову глазур не слід відразу прибирати з водяної бані, так як вона швидко загусне. Змащуємо гарячої масою кожен кекс і викладаємо зверху ягоди ожини. Десерт готовий, частування можна подавати.
Як бачимо, ягідний кекс можна приготувати абсолютно різними способами, з будь-якими добавками. Готова випічка відмінно підійде для сімейного чаювання або для частування близьких друзів. З напоїв до десерту можна подати все, що завгодно – кава, какао, молоко або просто запашний чай. Смачного!