Кавун при цукровому діабеті

Кавун при цукровому діабеті
Спосіб життя людей з хронічною патологією завжди відрізняється від середньостатистичних правил як в харчуванні, так і в багатьох інших аспектах існування. Ми регулярно приділяємо увагу вибору правильного раціону при поширених хворобах, і сьогодні розповімо про те, чи можна їсти кавун при цукровому діабеті. Дане захворювання має певні відмінності в залежності від причини виникнення, тому обмеження в меню бувають різними – більш або менш суворими.

Найчастіше за складом харчування при обох типах діабету найбільше обмежують вуглеводи, особливо легкозасвоювані, і насичені тваринні жири. Однак – про все по порядку.

Питання про те, чи можна діабетикам їсти кавун, зажадає стандартного алгоритму оцінки продукту з точки зору хлібних одиниць, глікемічного індексу (ГІ), калорійності і складу.

Кавун: користь і шкода при діабеті

Поряд з бананами, виноградом, динею і ананасом, кавун входить до переліку фруктів, вживання яких при цукровому діабеті слід строго обмежувати.

Це пов’язано з тим, що перераховані фрукти виражено збільшують рівень глюкози в крові, і на її утилізацію потрібно багато інсуліну.

Є важливий для діабетика питання, коли мова заходить про включення в меню високоглікемічних продуктів. Що ще принесе в моє життя кавун, крім небезпечних стрибків у хворому обміні речовин?

Можна їсти кавун при цукровому діабеті

Кавун – це вода, вітаміни А, С, групи В, калій, магній і, звичайно ж, оспіваний нутріціологами лікопін – сильний природний антиоксидант.

Давайте подумаємо, якими продуктами можна замінити кавун, щоб отримати таку ж користь по нутрієнтів, але не ризикувати з високим ГІ.

  1. Лікопін – це томатна паста, доступна круглий рік, і помідори (з низьким ГІ!), Які присутні в продажу весь кавуновий сезон.
  2. Вітамін А – це перець, гарбуз, абрикос, сира морква – дари природи з низьким і середнім ГІ, а також продукти тваринного походження (печінка, ікра, яєчний жовток і молочні продукти середньої і високої жирності).
  3. Вітамін С: і знову ми бачимо широкий перелік овочів і фруктів з низьким ГІ – шипшина, капуста різних видів, смородина, суниця, зелень.
  4. Вітаміни групи В представлені в кавуні порівняно небагато. Найбільше – фолієвої кислоти. Отримати її можна без високого ГІ з печінки, листових зелених овочів або в дешевій таблетованій формі.

А ось легкозасвоюваних цукрів в кавуні від 5 до 10,5%. Кількість коливається по сортам і стадіями росту. На користь кавуна свідчить лише те, що на першій стадії зрілості і в ранніх сортах фруктози в 2 рази більше, ніж двох інших цукрів.

Однак у міру визрівання і наближення піку сезону в кавунах все більше сахарози. Як ми пам’ятаємо, саме глюкозу з сахарозою і слід обмежувати діабетикам.

Та й сама фруктоза не так корисна, як здається. Говорячи простою мовою, її засвоєння йде за рахунок перенапруження печінки – того самого органу, який вкрай важливий будь-якій здоровій людині, не кажучи вже про хворих на туберкульоз. Тим більше, що при діабеті 2-го типу крім ожиріння часто розвивається стеатогепатоз – стан, при якому здорова тканина печінки заміщається жировою.

Логічне запитання: так чи корисний кавун в раціоні діабетика? Хіба не очевидно, що суворе обмеження кавуна в меню не повинно затьмарювати життя тверезомисляча людина?

Кавун при цукровому діабеті 1 типу

Вживання кавуна діабетиками 1-го типу можливо на загальних принципах дієти – з підрахунком хлібних одиниць (ХО). В середньому один кавуновий скибочку з шкіркою вагою 250-270 гр відповідає 1 ХЕ. Це стосується звичайних сортів, з помірною цукристістю, вчасно зірваних з грядки.

Оскільки кількість вуглеводів в їжі має відповідати введеної дозі інсуліну і фізичної активності, має сенс звернути увагу на ранні кавуни з низькою цукристістю і ретельно стежити за ХЕ, уникаючи дуже стиглих плодів в розпал сезону.

Кавун при цукровому діабеті 1 типу

Кавун при цукровому діабеті 2 типу

Для діабетиків 2-го типу суворе обмеження глюкози – головне завдання дієти і найважливіший фактор стабільного рівня цукру в крові. У таку картину раціону не так просто вписати кавун, ГІ якого високий (75).

Однак вживати кавун при діабеті можна, якщо застосовувати методи зниження глікемічного індексу. Головне – треба правильно поєднувати кавун з іншими продуктами.

  1. По-перше, не їжте кавун натщесерце!
  2. По-друге, не сповідайте кавунову дієту!
  3. По-третє, з’їдайте кавун безпосередньо перед основною їжею, де буде багато клітковини або білки. Це можуть бути такі поєднання:
  • Кавун + сир (0-5% жирності);
  • Кавун + овочевий салат з капустою;
  • Кавун як закуска до пісного м’ясної страви (відварна грудинка, парові тефтелі і т.п.).

Також слід враховувати, що краще зупинити свій вибір на тільки-тільки дозрілому кавуні, де немає високий вміст сахарози і глюкози, а звична солодкість досягається за рахунок фруктози.

Кавун при цукровому діабеті вагітних

Гестаційний діабет – одне з ускладнень вагітності. У зв’язку з ризиками відразу для 2-х чоловік дане стан вимагає суворої дієти.

Кавун при цукровому діабеті вагітних

Ускладнює контроль стану і те, що більшість речовин з таблеток, що знижують рівень глюкози в крові, не можна приймати під час вагітності у зв’язку з шкідливими або неясними наслідками для дитини.

Тому розумна жінка повинна 100 раз подумати, чи варто їй порушувати дієту при гестаційному діабеті, часто вживаючи продукти з високим ГІ, такі, як кавун.

Норма споживання кавунів при цукровому діабеті

В середньому в день діабетик 1-го типу може з’їсти:

  • до 150 гр червоної м’якоті кавуна.

Скільки можна з’їсти кавуна при цукровому діабеті 2-го типу, залежить від ступеня надмірної ваги і стадії стабілізації діабету. Людина, розпрощався з більшою частиною надлишкових кілограмів, кілька разів на сезон може дозволити собі, якщо з’їсть кавун перед основним прийомом їжі (сніданок, обід, вечеря), де будуть присутні клітковина і білок:

  • до 3-х разів на день по 150-200 г.

Разом з тим діабетикові 2-го типу, вага якого вимагає корекції, краще обмежитися:

  • до 300 г кавуна в день.

Крім того, не слід дотримуватися так званої кавунової дієти – з прийомом тільки кавунів і чорного хліба.

Норма споживання кавунів при цукровому діабеті

В іншому випадку різко скаче рівень інсуліну в крові гарантує вам стрес, погане самопочуття і погіршення метаболізму. Доведеться приймати більше ліків і розсьорбувати ефект йо-йо: чим більше ваги ви скинете, тим більше наберете назад.

Озвучуючи перераховані застереження, не можна забувати і про нітрати. Надлишок нітратних сполук в червоній м’якоті кавуна дуже небезпечний діабетикові. Адже боротися з шкідливими сполуками буде печінку, яка часто скомпрометована стеатогепатозом при діабеті 2-го типу, або сильно напружена при діабеті 1-го типу, яким нерідко супроводжує дислипидемия.

Дослідивши тему, ми приходимо до двох важливих висновків. Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті? Так, можна, але обережно.

Але якщо на прийом кавуна ви реагуєте бурхливим зростанням рівня глюкози в крові, або усереднена норма для вас завелика, то помірна харчова цінність кавуна не варто наростаючих ризиків дестабілізації стану і прискореного настання ускладнень діабету.