Картоплю в духовці з часником і кропом готується дуже просто, а на запах збігаються всі сусіди. Запечена картопля може бути прекрасним гарніром, а може і самостійною стравою (для вегетаріанців або «в період економічної кризи»).
А ще підрум’янена картопелька має такий апетитний вигляд, що можна і на святковий стіл подати як гарнір до гарячого страви, і повірте, гості це оцінять! І, звичайно ж, запечена картопля внесе деяку різноманітність у ваше щоденне меню.
Потрібно:
- Картопля – 6-7 штук середнього розміру або великих
- Масло вершкове – 100 г
- Сир (будь-який твердий на ваш смак) – 150-200 грамів
- Сметана – 1 столова ложка з гіркою»
- Часник – 3 великих зубчики
- Сіль поварена – 0,5 столової ложки при варінні картоплі і ще трохи (чверть чайної ложки або кілька разів потрясти сільницею-«грибком») в масу для намазування
- Перець чорний мелений – за смаком і за бажанням (ми трохи перчимо)
- Кріп – близько 40-50 грамів (можна при бажанні замінити петрушкою в тій же кількості або змішати з нею, зменшивши кількість того й іншого)
Приготування:
Перше, що потрібно зробити, це дістати з холодильника вершкове масло і залишити його танути при кімнатній температурі, тому що воно буде потрібно нам у м’якому стані.
Картоплю (бажано не стару, шкірка не повинна бути в’ялою) потрібно вимити дуже ретельно, використовуючи щітку, так як чистити ми її не будемо, а будемо варити «в мундирі», запікати в духовці і є разом з шкіркою.
Варимо картоплю «в мундирі» у підсоленій воді до готовності (коментар для «чайників»: картоплю в каструлі заливаємо холодною водою так, щоб вода повністю покривала картоплю, ставимо на плиту, доводимо до кипіння, додаємо сіль, варимо 25-30 хвилин з моменту закипання, зливаємо воду, можна використовувати друшляк).
Поки картопля вариться, натираємо на крупній тертці сир, змішуємо його з розм’якшеним вершковим маслом.
Кріп потрібно вимити, дати їй обсохнути, дрібно нарізати і додати в миску до сиру з маслом. Туди ж видавлюємо через спеціальну давильця очищені зубчики часнику і додаємо сметану. Трохи солимо і, при бажанні, перчимо. Все перемішуємо до стану однорідної маси (перегляньте наш відео-рецепт під цією статтею). Цією масою ми будемо намазувати картоплю перед запіканням.
Сварившийся картоплю розрізаємо на половинки (якщо картопля не кругла, а подовжена – розрізаємо по довгій стороні, вздовж, а не впоперек) і викладаємо у змащену маслом або маргарином форму для запікання (можна на деко) зрізом вгору.
На кожну половинку картоплі викладаємо сирно-масляну масу, яку ми змішали з часником і кропом, і розмазуємо толстеньким шаром.
Духовку розігріваємо до 240-250 градусів (це майже максимальний рівень нагріву, якщо у вас немає термометра в духовці). Форму (або лист) з картоплею ставимо в духовку на середній рівень або трохи вище. Запікаємо близько 10-15 хвилин.
Коли сирно-масляна маса розплавиться і підрум’яниться, по кухні піде дражливий апетит аромат, наш картоплю в духовці готовий, можна подавати на стіл.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: