Картоплю в духовці з часником і кропом

Картоплю в духовці з часником і кропом готується дуже просто, а на запах збігаються всі сусіди. Запечена картопля може бути прекрасним гарніром, а може і самостійною стравою (для вегетаріанців або «в період економічної кризи»).

картопля в духовці з часником і кропом готовийА ще підрум’янена картопелька має такий апетитний вигляд, що можна і на святковий стіл подати як гарнір до гарячого страви, і повірте, гості це оцінять! І, звичайно ж, запечена картопля внесе деяку різноманітність у ваше щоденне меню.

Потрібно:

  • Картопля – 6-7 штук середнього розміру або великих
  • Масло вершкове – 100 г
  • Сир (будь-який твердий на ваш смак) – 150-200 грамів
  • Сметана – 1 столова ложка з гіркою»
  • Часник – 3 великих зубчики
  • Сіль поварена – 0,5 столової ложки при варінні картоплі і ще трохи (чверть чайної ложки або кілька разів потрясти сільницею-«грибком») в масу для намазування
  • Перець чорний мелений – за смаком і за бажанням (ми трохи перчимо)
  • Кріп – близько 40-50 грамів (можна при бажанні замінити петрушкою в тій же кількості або змішати з нею, зменшивши кількість того й іншого)

Приготування:

картопля в духовці: розімніть масло при кімнатній температуріПерше, що потрібно зробити, це дістати з холодильника вершкове масло і залишити його танути при кімнатній температурі, тому що воно буде потрібно нам у м’якому стані.

картопля в духовці: картопля вимити щіткоюКартоплю (бажано не стару, шкірка не повинна бути в’ялою) потрібно вимити дуже ретельно, використовуючи щітку, так як чистити ми її не будемо, а будемо варити «в мундирі», запікати в духовці і є разом з шкіркою.

картопля в духовці: варимо не очищаючи до готовностіВаримо картоплю «в мундирі» у підсоленій воді до готовності (коментар для «чайників»: картоплю в каструлі заливаємо холодною водою так, щоб вода повністю покривала картоплю, ставимо на плиту, доводимо до кипіння, додаємо сіль, варимо 25-30 хвилин з моменту закипання, зливаємо воду, можна використовувати друшляк).

картопля в духовці: змішати тертий сир з масломПоки картопля вариться, натираємо на крупній тертці сир, змішуємо його з розм’якшеним вершковим маслом.

картопля в духовці: додати кріп, часник і сметануКріп потрібно вимити, дати їй обсохнути, дрібно нарізати і додати в миску до сиру з маслом. Туди ж видавлюємо через спеціальну давильця очищені зубчики часнику і додаємо сметану. Трохи солимо і, при бажанні, перчимо. Все перемішуємо до стану однорідної маси (перегляньте наш відео-рецепт під цією статтею). Цією масою ми будемо намазувати картоплю перед запіканням.

картопля в духовці: половинки картоплі кладемо на декоСварившийся картоплю розрізаємо на половинки (якщо картопля не кругла, а подовжена – розрізаємо по довгій стороні, вздовж, а не впоперек) і викладаємо у змащену маслом або маргарином форму для запікання (можна на деко) зрізом вгору.

картопля в духовці: намазуємо сирну суміш на картоплюНа кожну половинку картоплі викладаємо сирно-масляну масу, яку ми змішали з часником і кропом, і розмазуємо толстеньким шаром.

картоплю запікаємо в духовці 15 хвилинДуховку розігріваємо до 240-250 градусів (це майже максимальний рівень нагріву, якщо у вас немає термометра в духовці). Форму (або лист) з картоплею ставимо в духовку на середній рівень або трохи вище. Запікаємо близько 10-15 хвилин.

картопля в духовці: сир повинен розплавитися і підрум'янитисяКоли сирно-масляна маса розплавиться і підрум’яниться, по кухні піде дражливий апетит аромат, наш картоплю в духовці готовий, можна подавати на стіл.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: