Що приготувати на обід або вечерю, якщо на підготовку залишається занадто мало часу або до вас нагрянули неждані і голодні гості?
Для таких випадків відмінно підійде капуста тушкована з грибами – готується швидко і не вимагає пошуку екзотичних інгредієнтів. При цьому вам не доведеться невідлучно перебувати біля плити – страва не вимагає безперервного помішування, і під час готування ви зможете зайнятися іншими справами.
Для гасіння капусти знадобиться сотейник, казан або велика глибока сковорідка. Капусту беремо тільки білокачанну, гриби – будь-які, але краще лісові – вони духмяний і смачний.
Швидке приготування капусти тушкованої з грибами
Складові
- Сушені гриби – 100 г + –
- Капуста – 1 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт + –
- Морква – 2 шт + –
- Томатна паста – 7 ст.л. + –
- Рослинна олія – для смаження + –
- Сіль – за смаком + –
- Вода очищена – невелика кількість + –
Як гасити капусту з грибами – покроковий рецепт приготування
- Тримаємо грибочки в прохолодній воді пару годин, щоб вони трошки набрякли. Зливаємо воду, віджимаємо грибне сировину, нарізаємо, і п’ять хвилин обсмажуємо в сковороді з киплячим маслом.
- Подрібнюємо капусту в тонку смужку, але, якщо хочеться, щоб вона залишилася трохи хрусткою, робимо смужки товстіший.
- Обсмажуємо капустяну масу в сковороді з грибами, поки вона не набуде золотистого відтінку (на це піде від 5 до 10 хвилин).
- Дрібно нарізаємо цибулю, натираємо морквини, і додаємо в сковороду з капустою. Підсолюємо овочі і тушкуємо, поки вони не стануть м’якувата.
- Змішуємо всі з томатною пастою, перемішуємо і тушкуємо під кришкою на слабкому вогні півгодини. Якщо в масі не вистачає рідини, доливаємо трохи води, інакше капуста тушкована з грибами вийде не соковитою.
Подаємо капусту з грибочками до столу в будь-якому вигляді: гарячому, теплом і навіть холодному!
Читайте ще схожі записи:
Тушкована капуста на сковорідці
Як зробити тушковану капусту з грибами ще смачніше
- Якщо вам подобаються страви з гострими нотками, можна присмачувати тушковану капусту з грибами лавровим листом і болгарським перцем – 2 штуки до цього рецепту. Також вона добре поєднується з селерою і петрушкою, чорним перцем та іншими спеціями. Головне – не перебити грибний інгредієнт, інакше аромат і присмак грибів стане непомітним.
- Якщо ви не любите томатну пасту, замінюємо її свіжими томатами. Обшпарюємо 4 великих помідора окропом, видаляємо шкіру і подрібнюємо плоди за допомогою дрібної терки. Підсолюємо масу і використовуємо замість пасти, не доливаючи воду, так як в томатної масі повно рідини.
- Замість свіжої капусти можна використовувати квашену, тільки гасити її доведеться без томатів, інакше страва вийде занадто кислим. Втім, помідори (томатну пасту) можна залишити і додати до них цукор – він зробить блюдо менш кислим.
Що робити, якщо капуста вийшла занадто рідкою
Буває, капуста після гасіння з грибами і помідорами виходить рідкої через зайву соковитості білокачанна інгредієнта. Це легко можна виправити – мука допоможе отримати з рідкого страви густе.
- Нагріваємо глибоку сковорідку і розігріваємо в ній трошки рослинного масла.
- Насипаємо в сковороду борошно – 2 ст.л. з гіркою і виробляємо обсмажування, поки продукт не стане злегка золотистим.
- Перекладаємо олійно – борошняну суміш в посудину з капустою і гарненько перемішуємо.
- Кип’ятимо капустяну масу з борошняної добавкою кілька хвилин на середньому вогні, знімаємо з плити і наполягаємо 7 хвилин.
Після таких маніпуляцій в сковороді з капустою не залишиться зайвої рідини, але страва необхідно буде вжити в їжу в цей же день -через додавання борошна воно здатне закиснути буквально за кілька годин.
Як бачите, капуста тушкована з грибами готується швидко і не вимагає додавання незвичайних компонентів: все звичне і натуральне, а значить, корисне для здоров’я!