Додати вишуканості до свого повсякденного або святкової трапези можна за допомогою простого блюда, приготування якого не вимагає особливих умінь. Напевно, кожна господиня чула про таке пікантному частування, як капуста пілюска з буряком, адже саме це овочеве ласощі є закускою №1 у багатьох сім’ях. Кожен капустяний шматочок у вигляді пелюстки троянди з приємним хрускотом і особливим кольором перетворює звичайний обід в хвилини царського застілля.
Пелюстки в маринаді «Рожева мрія»
Складові
- Свіжа капуста – 1 качан середнього розміру, вагою 1-1,2 кг + –
- Буряк – 1 шт. великого розміру + –
- Часник – 5-7 зубків + –
- Запашний перець – 4 горошини + –
- Морква – 1 шт. + –
- Соняшникова олія – 1/2 склянки + –
- Оцет столовий 9% -ний – 1 стакан + –
Інгредієнти для маринаду:
- Вода – 1 літр + –
- Сіль – 2 ст. л. + –
- Цукор – 3/4 склянки + –
Рецепт приготування
Маринована закуска зі свіжої капусти, приправлена часником і запашним перцем, – це унікальне і просте поєднання одночасно. Ніжні «пелюстки» білокачанної під дією маринаду і натуральних спецій перетворюються в ароматні хрусткі «пелюстки» з ніжним рожевим відтінком.
Щоб приготувати таке домашнє смакота – потрібен всього лише простий набір інгредієнтів, бажання порадувати своїх близьких і, звичайно, хороший перевірений рецепт. Саме такий рецепт ми зараз і розглянемо.
- Для початку чистимо головки часнику, морква, буряк, потім «Різдвом» капусту, тобто знімаємо з неї все верхні листки.
- Овочі обов’язково добре промиваємо під проточною водою.
- Беремо качан і починаємо його розрізати зверху вниз. Ріжемо обов’язково на дольки, шириною не більше 3 см.
- З капусти вирізаємо качан, а все капустяні часточки подрібнюємо до форми пірамідки. Щоб не виникло проблем з нарізкою пірамідок, варто скористатися простою технологією нарізки: часточку необхідно різати впоперек, починаючи з центру, і робити це так, щоб в результаті вийшли акуратні красиві пірамідки.
- Нарізані шматочки розбираємо на «пелюстки» невеликого розміру (приблизно 3х3 або 4х3), так буде легше капустку замаринувати.
- Помиті раніше овочі нарізаємо: морква ділимо на тоненькі (але не прозорі) гуртки, з буряка робимо невеликі пластинки, а часник просто шаткуємо.
- Беремо банку (можна взяти миску або каструлю) і кладемо в неї нарізані овочі. Тільки висипати в банку продукти потрібно не хаотично, краще їх акуратно викладати шарами. Капуста пілюска з буряком повинна добре просочитися маринадом, тому викладання овочів шарами обов’язково.
- Заливаємо білокачанну оцтом і додаємо в банку перчик запашний і соняшникову олію. Кількість оцту можна взяти на свій розсуд: якщо хочеться капустки з сильною кислинкою, то краще влити 1 ст., Якщо перевага буде віддаватися слабо або среднекіслих капусті, то можна влити 0,5-0,7 ст. оцту.
- Тепер пора братися за приготування маринаду. Для цього потрібна окрема каструля, в яку ми наливаємо воду, а потім висипаємо в неї сіль і цукор. Все добре змішуємо і ставимо на вогонь, чекаючи, поки маринад закипить.
- Як тільки маринад буде готовий, знімаємо його з плити і ще гарячим виливаємо в банку з овочами.
- Овочі і маринад перемішуємо, тільки робимо це не столовим прибором, а «своїми руками». Для того, щоб капуста швидше «забарвилася» в ніжно-рожевий колір, а кожен шар ретельніше просочився маринадом, беремо банку з марінаціей в руки і починаємо її обертати. Досить зробити 2-3 кругових руху, щоб бажаний результат настав.
- Якщо капусту робимо в каструлі, то зверху обов’язково ставимо прес. Можна накрити марінацію тарілкою, а наверх тарілки поставити банку з водою. Завдяки цьому капуста пустить сік, і в підсумку вийде набагато смачніше і соковитіше.
- Під пресом білокачанна повинна пробути добу. Важливо, щоб протягом цього часу «Пелюстки» маринувати при кімнатній температурі.
- Після доби маринування переставляємо готову закуску в холодильник, і залишаємо її ще на один день.
- Через 2 дні маринування Пелюстки з буряком готова до вживання.
Подавати вишукане хрустке ласощі можна, як закуску до різних страв. Наприклад, відмінно поєднується замаринована капустка з буряком зі всілякими м’ясними стравами, кашами, смаженим або тушкованим картоплею.
Щоб посилити специфічні нотки маринованої «пелюстки», можна, при подачі на стіл, додати в мисочку з капустою дрібно нарізану цибулю або, що ще краще, мариновані грибочки. Смак буде дуже оригінальним і вишуканим, встояти перед таким пікантним блюдом буде просто неможливо.
Поради кухарчуком
– Вибирати для марінаціі краще дрібну свіжу капусту. Дуже важливо також, щоб овочевий плід був пізніх сортів. Рання капуста не настільки пружна, та й дуже часто вона буває млявою.
– Якщо виникне бажання трохи скорегувати звичний смак «пелюстки», то ми можемо завжди це зробити, додавши в маринад природні спеції, наприклад, гвоздику або, посипавши, ще не залиту маринадом, капусту приправою для корейської моркви.
Ось так просто і вишукано готується улюблене багатьма сім’ями блюдо. Ароматна капуста пілюска з красивою червоною буряком завжди прикрашає будь-яке застілля. Пригостивши один раз своїх друзів і знайомих таким пікантним овочевим ласощами, від слави кулінарної чарівниці і чарівниці вам більше не відбутися.