Капуста брокколі: заготовки на зиму

Капуста брокколі на зиму
Влітку очей не перестає радіти, оглядаючи рясний урожай, а розум нагадує, що саме час – подбати про поповнення запасів. Настав час подумати про різні способи заготівлі на зиму капусти брокколі та поділитися кращими рецептами її маринування та засолювання в домашніх умовах.

Якщо правильно приготувати цей надзвичайно корисний овоч, на святковому столі і в буденному раціоні з’явиться відмінне доповнення до основної страви.

Зелені суцвіття капусти броколі – джерело вітамінів

Брокколі по праву можна вважати найпривабливішою зовні представницею численного капустяного «сімейства» і настільки ж корисною.

  • Вона різко знижує ризики захворіти на рак, зміцнює судини.
  • Якщо вживати її із завидною постійністю, швидше за все, ніколи не доведеться дізнатися, що таке атеросклероз.
  • Маринована улюбленим способом домашня капуста брокколі – це не тільки смачне частування, а й потужна підтримка імунітету завдяки майже необмеженим запасам в ній самих різних вітамінів.

Звичайно ж, найкраще вживати цей цінний овоч в свіжому вигляді, але щоб мати можливість ласувати їм в зимовий час, не дуже багате на свіжу зелень, засолювання капусти брокколі по-домашньому – те, що потрібно.

Яку брокколі вибрати

  • Сорти значення не мають, тому маринувати і солити можна брокколі і зелену, і з фіолетовим відтінком.
  • Для заготівлі про запас слід вибирати найкрасивіші і свіжі суцвіття, а другий сорт з пожовклими кінчиками або слідами гнили, обрізавши некондицию, краще стушкувати або запекти з яйцем.
  • Ідеальний варіант – молоді парасольки капусти, які виросли на власній грядці з постійним поливом. Їх соковитість і ніжний смак додадуть соління вишуканості.

kapusta-brokkoli-zagotovki-na-zimu.jpg1

Покроковий рецепт маринованої брокколі капусти

Маринування на увазі використання компонента, що містить оцет. Базове поєднання продуктів можна варіювати в залежності від власних смакових уподобань.

Складові

  • Суцвіття брокколі – 1 кг;
  • Вода чиста – 1 л;
  • Оцет (9%) – 250-350 мл;
  • Цукор – 1 ст.л. (Без верху);
  • Сіль – 1 ст.л.

kapusta-brokkoli-zagotovki-na-zimu.jpg2

Як в домашніх умовах маринувати капусту брокколі

  1. Овоч потрібно підготувати до маринування, помивши під сильним струменем води.
  2. Наступний етап – заливаємо сировину на півгодини міцним сольовим розчином (4 ч.л. на 1 л рідини), щоб очистити його від «непроханих гостей».
  3. Тепер поділяємо складні суцвіття на прості, вибраковуємо товсті стебла і листя.
  4. Відправляємо овоч в окріп на 5 хвилин, а потім занурюємо в холодну «ванну».
  5. Чисті банки (місткість – 0,5 л) наповнюємо напівготової капустою і заливаємо маринадом.
      • Щоб сіль і цукор добре розчинилися, вода повинна бути теплою;
      • Маринаду потрібно лити стільки, щоб в ємностях залишалося десь на палець доверху вільного простору;
      • Разом з капустою можна закочувати негострий перець, суцвіття цвітної капусти.
      1. Останній етап – пастеризоване. На нього піде 15 хвилин. Температура води в пастеризаторе (це може бути звичайне алюмінієве відро) повинна бути близько 85-90 ° С. Кількість води – щоб не доходила до горла банок. На дно слід простелити шматок тканини, на які варто помістити заповнені банки.
      2. В кінці закупорюємо їх залізними кришками.

      Скляні ємності бажано перевернути догори дном і гарненько укутати чимось теплим для додаткової теплової обробки. Коли рідина охолоне, можна буде відправити заповнені баночки в льох – до решти закрутки.

      Смачна домашня засолювання брокколі

      Цей варіант заготовки зелених капустяних суцвіть – без оцту. Овочі, приготовлені за таким рецептом, можна їсти як закуску через 2 дні після засолювання або ж скласти в банки.

      Якщо долити в маринад оцет (1 склянка на порцію), вийде гостра брокколі. Її можна буде закатати в банки і зберігати в них до весни.

      Складові

      • Свіжі зелені суцвіття – близько 2 кг;
      • Вода – 1,5 л;
      • Сіль (звичайна кам’яна) – 4 ст.л .;
      • Цукор – 8 ст.л .;
      • Масло соняшнику – 1 ст .;
      • Часник – 3-4 зубки;
      • Улюблена зелень – 1 пучок;
      • Перець чорний – 5-6 горошин;
      • Лавр – 2-3 листки.

      Домашнє приготування смачного соління брокколі

      1. Помиті і розібрані на дрібні частини суцвіття кладемо в ємність.
      2. Можна додати до капусти різану нетовстими кружками морквину (1 коренеплід), рубану зелень і часник.
      3. Ллємо гарячий маринад, приготований з води і спецій.
      4. Заважаємо все добре і залишаємо в кімнаті на пару днів, щільно накривши.

      Раз в день провітрювати і заважаємо вміст ємності. Зберігаємо готове соління в холоді – рефрижераторі або підвалі.

      Виявляється, домашній льох можна заповнювати не тільки традиційними огірками-помідорами. Солона або квашена по-домашньому капуста брокколі цілком може претендувати на звання улюбленої заготовки на зиму. Головне – не упустити момент і заховати в банки кращі овочі, зібрані з власної грядки …