Влітку очей не перестає радіти, оглядаючи рясний урожай, а розум нагадує, що саме час – подбати про поповнення запасів. Настав час подумати про різні способи заготівлі на зиму капусти брокколі та поділитися кращими рецептами її маринування та засолювання в домашніх умовах.
Якщо правильно приготувати цей надзвичайно корисний овоч, на святковому столі і в буденному раціоні з’явиться відмінне доповнення до основної страви.
Зелені суцвіття капусти броколі – джерело вітамінів
Брокколі по праву можна вважати найпривабливішою зовні представницею численного капустяного «сімейства» і настільки ж корисною.
- Вона різко знижує ризики захворіти на рак, зміцнює судини.
- Якщо вживати її із завидною постійністю, швидше за все, ніколи не доведеться дізнатися, що таке атеросклероз.
- Маринована улюбленим способом домашня капуста брокколі – це не тільки смачне частування, а й потужна підтримка імунітету завдяки майже необмеженим запасам в ній самих різних вітамінів.
Звичайно ж, найкраще вживати цей цінний овоч в свіжому вигляді, але щоб мати можливість ласувати їм в зимовий час, не дуже багате на свіжу зелень, засолювання капусти брокколі по-домашньому – те, що потрібно.
Яку брокколі вибрати
- Сорти значення не мають, тому маринувати і солити можна брокколі і зелену, і з фіолетовим відтінком.
- Для заготівлі про запас слід вибирати найкрасивіші і свіжі суцвіття, а другий сорт з пожовклими кінчиками або слідами гнили, обрізавши некондицию, краще стушкувати або запекти з яйцем.
- Ідеальний варіант – молоді парасольки капусти, які виросли на власній грядці з постійним поливом. Їх соковитість і ніжний смак додадуть соління вишуканості.
Покроковий рецепт маринованої брокколі капусти
Маринування на увазі використання компонента, що містить оцет. Базове поєднання продуктів можна варіювати в залежності від власних смакових уподобань.
Складові
- Суцвіття брокколі – 1 кг;
- Вода чиста – 1 л;
- Оцет (9%) – 250-350 мл;
- Цукор – 1 ст.л. (Без верху);
- Сіль – 1 ст.л.
Як в домашніх умовах маринувати капусту брокколі
- Овоч потрібно підготувати до маринування, помивши під сильним струменем води.
- Наступний етап – заливаємо сировину на півгодини міцним сольовим розчином (4 ч.л. на 1 л рідини), щоб очистити його від «непроханих гостей».
- Тепер поділяємо складні суцвіття на прості, вибраковуємо товсті стебла і листя.
- Відправляємо овоч в окріп на 5 хвилин, а потім занурюємо в холодну «ванну».
- Чисті банки (місткість – 0,5 л) наповнюємо напівготової капустою і заливаємо маринадом.
- Щоб сіль і цукор добре розчинилися, вода повинна бути теплою;
- Маринаду потрібно лити стільки, щоб в ємностях залишалося десь на палець доверху вільного простору;
- Разом з капустою можна закочувати негострий перець, суцвіття цвітної капусти.
- Останній етап – пастеризоване. На нього піде 15 хвилин. Температура води в пастеризаторе (це може бути звичайне алюмінієве відро) повинна бути близько 85-90 ° С. Кількість води – щоб не доходила до горла банок. На дно слід простелити шматок тканини, на які варто помістити заповнені банки.
- В кінці закупорюємо їх залізними кришками.
Скляні ємності бажано перевернути догори дном і гарненько укутати чимось теплим для додаткової теплової обробки. Коли рідина охолоне, можна буде відправити заповнені баночки в льох – до решти закрутки.
Смачна домашня засолювання брокколі
Цей варіант заготовки зелених капустяних суцвіть – без оцту. Овочі, приготовлені за таким рецептом, можна їсти як закуску через 2 дні після засолювання або ж скласти в банки.
Якщо долити в маринад оцет (1 склянка на порцію), вийде гостра брокколі. Її можна буде закатати в банки і зберігати в них до весни.
Складові
- Свіжі зелені суцвіття – близько 2 кг;
- Вода – 1,5 л;
- Сіль (звичайна кам’яна) – 4 ст.л .;
- Цукор – 8 ст.л .;
- Масло соняшнику – 1 ст .;
- Часник – 3-4 зубки;
- Улюблена зелень – 1 пучок;
- Перець чорний – 5-6 горошин;
- Лавр – 2-3 листки.
Домашнє приготування смачного соління брокколі
- Помиті і розібрані на дрібні частини суцвіття кладемо в ємність.
- Можна додати до капусти різану нетовстими кружками морквину (1 коренеплід), рубану зелень і часник.
- Ллємо гарячий маринад, приготований з води і спецій.
- Заважаємо все добре і залишаємо в кімнаті на пару днів, щільно накривши.
Раз в день провітрювати і заважаємо вміст ємності. Зберігаємо готове соління в холоді – рефрижераторі або підвалі.
Виявляється, домашній льох можна заповнювати не тільки традиційними огірками-помідорами. Солона або квашена по-домашньому капуста брокколі цілком може претендувати на звання улюбленої заготовки на зиму. Головне – не упустити момент і заховати в банки кращі овочі, зібрані з власної грядки …