Кабачковий торт – відмінна холодна закуска, вегетаріанське блюдо і при цьому ситне. Смак можна злегка змінювати, роблячи різні види «крему» (хочеться використовувати лапки, тому що крем-то несолодкий!), яким ви цей торт намазываете, і використовуючи різну свіжу зелень.
Нам здається, кабачковий торт цілком може бути не тільки холодною закускою, але і самостійною стравою для легкого літнього вечері, якщо не хочеться нічого гарячого. Розмір торта залежить від вашого апетиту і розміру кабачка. Ми вкажемо то приблизне співвідношення продуктів, яке ми використовуємо. Ви можете внести свої відповідні корективи. Не забувайте, що після очищення від шкірки і видалити насіння великий зрілий кабачок втратить приблизно 30 % своєї ваги (кабачок молочної стиглості втратить менше: у нього і шкірка тонше, і насіння менше). Що стосується «крему», ми спочатку розповімо про своєму улюбленому варіанті, а в кінці додамо кілька слів про те, яким ще можна зробити.
Потрібно для коржів:
- Кабачок – вагою приблизно 1,7-1,8 кілограма (після того як ви його почистіть, залишиться близько 1,1-1,2 кілограма)
- Яйця курячі – 3 штуки (якщо дрібні – краще 4)
- Розпушувач тіста – 10 грамів (можна замінити на 1,5 чайних ложки харчової соди, «погашеної» в 1-1,5 столової ложки 9 % оцту)
- Сіль поварена – близько 0,5 столової ложки або трохи більше
- Борошно – 2-2,5 склянки (точно вказати складно, орієнтуйтеся на те, що ваше тісто має бути густоти сметани)
- Масло рослинне – 5-6 столових ложок
Потрібно для «крему»:
- М’який сирний сир – 300 грамів (можна з зеленню, з огірочком, можна просто сирний вершковий, а все інше додати самим за смаком та бажанням)
- Сметана – 2 столові ложки з гіркою»
- Часник – 2 великих зубчики (за бажанням, можна без нього)
- Зелень свіжа (ми воліємо кріп, але можна і зелену цибулю, петрушку, кінзу, загалом-то, будь-яку, яку ви любите) – 40-50 грамів (можна змішати нарізану зелень з «кремом», а можна просто посипати торт зверху для прикраси, ми воліємо останнім)
Приготування:
Кабачок потрібно вимити, витерти, відрізати кінчики (по 1-1,5 см), очистити від шкірки, розрізати уздовж навпіл або на чверті і видалити насіння.
Очищений кабачок натерти на крупній тертці.
В миску з тертим кабачком додати сіль, яйця (не забудьте, що краще попередньо перемішати білки і жовтки), розпушувач тіста. Все перемішати.
Поступово, перемішуючи, всипаємо борошно, спочатку один стакан, потім другий. Дивимося, наскільки густим або рідкуватим вийшло тісто. При необхідності додаємо ще борошна, поки тісто не буде густоти сметани (не настільки густим, щоб ложка в ньому стояла, тісто має все-таки текти, адже вам потрібно буде налити його на сковорідку). Як бачите, поки все дуже схоже на процес приготування кабачкового оладок, про яких ми вже розповідали раніше. Відмінності починаються далі.
Добре розігріваємо сковороду (краще млинцеву, дрібну, з невисокими бортиками, щоб було зручніше перевертати коржі), залишаємо середній рівень нагріву. На сковороду наливаємо трохи (близько 1 столової ложки рослинної олії, даємо йому прогрітися секунд 20-30, а потім суповий ополоники наливаємо на сковорідку кабачкове тісто, воно повинно розтектися по всій площі сковороди, можна трохи «допомогти» йому, розмазуючи його ополоники, при необхідності додайте трохи тесту, щоб вийшов рівний коло, він не буде тонким, в результаті товщиною близько 1 сантиметра. Все це треба зробити швидко, щоб корж-блін просмажився рівне (перегляньте наш відео-рецепт!). Смажимо кабачковий корж спочатку з одного боку до золотисто-коричневого кольору. При цьому ви побачите, що і зверху корж «схопився», тісто підсохло і перестало бути рідким, наче б затягнулося плівкою. У нас це займає 3-3,5 хвилини.
Перевертаємо корж за допомогою великої плоскої лопатки і смажимо з іншого боку теж до золотистого кольору приблизно стільки ж часу. Коли корж готовий, знімаємо його на блюдо або на плоску тарілку (зручніше двома лопатками), додаємо на сковороду масла і тим же способом смажимо наступний корж. І так, поки не скінчиться кабачкове тісто. У нас зазвичай виходить 5-6 коржів. Далі, перш ніж складати торт, треба обов’язково дочекатися, поки коржі охолонуть до холодного стану. Якщо ви хочете, щоб це сталося швидше, розкладайте коржі після випікання по одному на тарілку (так, буде гора брудного посуду, але час ви заощадите).
Поки коржі-млинці остигають, готуємо «крем»: змішуємо сирний сир, сметану і, якщо хочемо, часник (очищений і пропущений через спеціальну «давильця»). Свіжу зелень потрібно вимити, висушити і дрібно нарізати.
Коли коржі стануть холодними, можна складати торт. Кладемо на плоске блюдо перший корж, промазуємо його по всій поверхні «кремом», кладемо зверху наступний – промазуємо – і так, поки не закінчаться всі коржі.
Самий верхній корж теж намазуємо «кремом». В принципі, ті, хто не любить свіжу зелень, можуть вже зупинитися і на цьому етапі порахувати справа закінченим.
Ну, а ті, хто любить зелень, посипає кабачковий торт зверху свіжою зеленню. Тепер ріжемо торт на шматки і подаємо на стіл. Якщо випадково ви не з’їсте все відразу, зберігати торт потрібно в холодильнику.
Скажімо, як обіцяли, кілька слів про різних варіантах «крему» для кабачкового торта. По-перше, кисломолочного сиру можна класти і більше, а можна обійтися і зовсім без нього і промазати коржі густою сметаною (її обов’язково злегка посолити, можна додати в неї нарізану зелень або дрібно нарізаний огірок, причому не обов’язково свіжий, годиться і маринований). По-друге, можна в будь-якому варіанті замінити сметану майонезом. По-третє, сирний сир можна замінити натертим на дрібній тертці будь-яким твердим сиром (змішавши його зі сметаною або майонезом до стану крему), можна використовувати і м’які, розсільні сири, наприклад, «Адигейський» або «Моцарелу». По-четверте, в якості крему можна використовувати м’які плавлені сири. По-п’яте… експериментуйте самі, ви, напевно, придумаєте свій улюблений варіант!
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: