Закономірно довгий і непростий період виношування малюка стає дуже важливим часом в житті кожної жінки, яка готується до ролі матері. Як правильно харчуватися при вагітності, створюючи найкращі умови для здоров’я дитини, які продукти корисні, і чи є серед них кабачки? Головним героєм цієї статті ми зробили один з корисних низькокалорійних овочів, щоб визначити його місце в здоровому раціоні майбутніх мам.
Правила харчування під час вагітності
- Категорична відмова від низькокалорійних дієт, кави, алкоголю і куріння.
- Правильне харчування з розширенням раціону в бік легкозасвоюваного білка, довго засвоюваних вуглеводів і повного набору вітамінів і мінералів.
Чим корисні кабачки для вагітних
Полегшуючи головне побоювання багатьох жінок, відразу скажемо, що в кабачках мало калорій – всього 24 ккал на 100 гр. Це означає, що страви з кабачків для вагітних можуть бути максимально легкими за енергетичною цінністю і цілком насиченими за поживними властивостями.
Саме такий баланс і потрібен під час вагітності. Приріст кілограмів повинен відбуватися на користь організму малюка і середовищ його проживання, і не позначатися на наборі надлишкової жирової маси в тілі самої жінки.
Разом з кабачками в організм надходять важливі нутрієнти: вітамін С, вітаміни групи В і деякі мінерали.
Вміст клітковини в кабачках невелике. Їх не можна назвати овочем для профілактики закріплення стільця, а це часте стан, особливо в 3-му триместрі вагітності. Разом з тим дієтичні рецепти з кабачків можуть згладити печію, характерну для 1-го і особливо 3-го триместрів.
У кулінарному відношенні кабачки дають нам широкий простір для різноманітності рецептів. Для вагітних їх можна варити, тушкувати, смажити, запікати, при цьому по-різному подрібнюючи.
Оскільки кожен кабачок досить великого розміру, ми отримуємо і багато варіанти нарізки – дрібна та велика кубик, смуги, брусочки, пластини різної товщини і терту м’якоть.
Перший триместр вагітності
Що важливо дотримуватися
- Дробове харчування не менше 4 разів на день.
- Достатній питний режим – до 1 л в день, бажано чистої води (якщо немає інших рекомендацій від лікаря).
- Зниження споживання солі (до 10-12 грам в день). Для цього перестаємо досолювати їжу на столі, а при приготуванні солимо її в самому кінці.
- Невелике обмеження гострих страв, що містять оцет і перець.
- Особливу увагу достатньому надходженню антиоксидантів (вітаміни А, С, Е, селен, цинк) і фолієвої кислоти.
Пропонуємо вам спробувати два блюда з кабачків для вагітних, які збагачує раціон вітаміном В9 (фолієва кислота). Достатнє надходження фолієвої кислоти особливо важливо на етапі планування і в 1-му триместрі вагітності. Її недолік може призводити до плацентарної недостатності, викидня або розвитку вад у дитини.
Овочеве соте з кабачками
складові
- Кабачки – 1 шт. великого розміру;
- Морква – 2 шт. середнього розміру;
- Цвітна капуста – 2 великих суцвіття;
- Капуста брокколі – 3 середніх суцвіття;
- Зелена квасоля – 4 довгих стручка;
- Кріп, петрушка – 2 жмені дрібно нарізаного листя;
- Соняшникова олія – 2 ст. л.
покрокове приготування
Овочі ретельно миємо й нарізаємо:
- Кабачки – кружальцями завтовшки в 0,5 пальця, кожен коло на 4 частини.
- Моркву – кружальцями завтовшки 2-3 мм, кожне коло навпіл.
- Цвітна капуста і брокколі – розбираємо на дрібні сегменти суцвіть або ріжемо великим кубиком.
- Стручки зеленої квасолі -на брусочки довжиною 2 см.
- У глибокому сотейнику розігріваємо олію, ставимо на середній вогонь і послідовно додаємо з різницею в 2-3 хвилини: морква, стручки зеленої квасолі, брокколі і цвітну капусту.
- Помішуючи овочі, при необхідності додаємо трохи води. Наша мета: пасеровку-гасіння, щоб на овочах не утворювалася смажена скоринка.
- Через 6-9 хвилин додаємо кабачки і тушкуємо до готовності ще 12-15 хвилин.
- В кінці приготування солимо на кінчику ножа і додаємо зелень.
- Готовність визначаємо на ваш смак – по ведучому овочу. Хтось любить, щоб кольорова капуста або зелена квасоля зберігали форму і не ставали м’якими. А хтось вважає за краще соте, де всі овочі добре протушкувати.
- За смаком можна додавати в соте невеликий помідор, порізаний кубиком – в кінці приготування.
Важливі нагадування, тим хто готує страви з кабачка
Запам’ятаємо, що при вагітності слід вивести з ужитку цибулю і томатну пасту.
Вони роблять будь-який рецепт з кабачків небезпечним, оскільки є основними овочевими провокаторами печії, такої характерної для 3-го триместру. Має сенс вже з перших днів щасливого очікування освоювати смачні рецепти без компонентів, докучають шлунку.
Якщо ви не страждаєте на захворювання підшлункової залози, то сирі кабачки при вагітності – один з вдалих варіантів насичення трапези ензимами, які доступні в сирих дарах природи і швидко руйнуються при тепловій обробці.
Салат зі свіжих кабачків, капусти і моркви
складові
- Кабачок сирої – 1 шт середнього розміру;
- Капуста білокачанна – 100 г;
- Капуста цвітна – 2 суцвіття середнього розміру;
- Морква – 1 шт. середнього розміру;
- Сіль – на кінчику ножа;
- Заправка – з натуральних компонентів.
Як приготувати
- Овочі миємо і чистимо:
- кабачки – видаляючи помятости і струпи на шкірці,
- морква – зскрібаючи верхній шар,
- капуста – розібравши на листя і видаливши з них центральні потовщення.
- Подрібнюємо овочі:
- кабачки і кольорова капуста – велика терка або за допомогою терки «Бернер» з насадкою для тонкої соломки,
- морква – дрібна терка,
- капуста білокачанна – тонка соломка, яку добре промять руками.
- Поєднавши інгредієнти, перемішуємо, солимо на кінчику ножа і додаємо улюблену заправку.
Для заправки віддаємо перевагу натуральним варіантами: сметана, йогурт типу «Актив», лимонний сік з рослинним маслом. Якщо використовуємо майонез, беремо легкий в пропорції 1: 1 до сметани.
Збагачуємо рецепти з кабачків фолієвою кислотою
В обидва страви можна додати ще один компонент – свіжоприготований соус з розмоченого за ніч сирого арахісу.
Зробити його просто:
- 50 гр сирого арахісу замочити у питній воді на ніч.
- Для соусу прокрутити горіхи в блендері до гомогенності. При необхідності додати трохи води.
Саме цей соус з горіхів, що не піддавалися тепловій обробці, гранично насичує страву фолієвою кислотою та іншими корисними нутрієнтами.
З усіх горіхів арахіс містить вітамін В9 в максимальній кількості. Однак можуть використовуватися й інші горіхи – волоський, фундук, мигдаль (горіхи перераховані по спадаючій змісту в них фолієвої кислоти). Головне – використовувати горіхи сирими, попередньо вимочивши.
Другий і третій триместри вагітності
Правила харчування для вагітних жінок протягом 2 і 3 семестрі
- Обмеження тваринних жирів, солінь, копчений і високоінтенсивних алергенів (екзотичні плоди, цитрусові, полуниця, крабові і т.п.)
- Достатнє вживання продуктів з високим вмістом кальцію – кисломолочні продукти, кунжутне олію.
- Зниження споживання солі (8 гр для другого триместру і всього лише 5 гр для третього)
- Обмеження солодких страв і випічки з борошна вищого сорту (цукор, варення, здобна випічка, торти і тістечка, морозиво)
При вагітності необхідно щодня використовувати рецепти з високою поживною цінністю без надлишку калорій і легкозасвоюваних вуглеводів.
Смажені кабачки при вагітності
Незважаючи на «важкий» спосіб кулінарної обробки, цей рецепт відрізняє низький вміст легкозасвоюваних вуглеводів і високий вміст кальцію, необхідного для росту скелета майбутнього малюка.
складові
- Кабачки – 2 шт великого розміру;
- Чи не питний йогурт «Активія», натуральний, без добавок – 1 шт .;
- Кріп – 1 пучок дрібно порубаних листя;
- Соняшникова олія – 1-2 ст.л .;
- Сіль – на кінчику ножа.
Як приготувати страву з кабачка
- Кабачки миємо й ріжемо впоперек на круги товщиною півсантиметра.
- У широкій сковороді розігріваємо олію і укладаємо кружечки кабачків. Паніровці ми не використовуємо!
- Обсмажуємо кабачки з двох сторін, знімаємо і розкладаємо на блюдо – в один шар. Таких шарів може вийти кілька.
Секрети соусу для смажених кабачків
- Кожен промазуємо соусом, який готуємо окремо – з йогурту «Активія». Для соусу з’єднуємо основу, зелень і сіль.
- Якщо використовувати однойменний сирок або будь-який кисломолочний гомогенний сир, то соус буде найбільш щільним.
- Загустителем для соусу можуть виступати подрібнені сирі горіхи, як описано в рецептах для 1-го триместру.
- У нього можна додати кунжутне масло (1-2 ч.л.). Це посилить смак і аромат і додасть кальцій в готову страву. Можна імпровізувати з лимонним соком і невеликою кількістю часнику, улюбленої зеленню і навіть желатином.
- А щоб збагатити смажені кабачки для вагітних клітковиною, корисними жирними кислотами і кальцієм додамо в соус 1-2 ч. Л. льняного і кунжутного насіння, ретельно перемелені на кавомолці.
Основний фокус рецепта для вагітних – відсутність панірування кабачків і натуральний кисломолочний соус, де збережені живі бактерії.
Експериментувати з базовими рецептами загального столу – одне з улюблених захоплень жінки. Не тільки кабачки надають нам благодатне поле для фантазії при вагітності. Придивляйтеся до всіх сезонних овочів, щоб використовувати їх без шкоди для здоров’я і здоров’я. Саме такий підхід до кулінарного творчості корисний в кожен місяць щасливого очікування.