Наближається літо – для кого-то це сезон відпочинку, а для кого-то – період старанних праць на городі, з метою отримання нового врожаю.
Однак і ті, і інші будуть користуватися дозрілими дарами, пропонуємо використовувати дари з розумом, наприклад, згасити кабачки і баклажани в мультиварці. Ці овочі є основою страви, але не завершальним його варіантом, тому з легким серцем додавайте до складу інші овочі.
Соте з кабачків і баклажанів в мультиварці
Складові
- Кабачки – 300 г + –
- Баклажани – 700 г + –
- Помідори – 300-400 г + –
- Цукор – за смаком + –
- Часник – 1-3 зубки + –
- Сіль – за смаком + –
- Рослинна олія – 2 ст.л. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
Як приготувати соте з кабачків в мультиварці
Всі, хто коли-небудь пробував дане блюдо, знають, що воно дуже схоже за смаком і зовнішнім виглядом на овочеве рагу. Тому, якщо ви затятий любитель рагу, то соте як його альтернативи вам також припаде до смаку.
Адже, по суті, вони готуються однаково, хоч деякі відмінності в технології приготування є, їх ми і розглянемо докладно в рецепті.
- Лук ріжемо крупно, потім пересипаємо нарізку в мультиварку (включену на режим «Жарка»), попередньо налив на дно рослинне масло.
- Обсмажуємо цибулю до красивої «позолоти» (сильно не засмажувати) протягом 5 хвилин.
- Вимиті кабачки ріжемо дрібно – ¼ гуртка, після чого перекладаємо в чашу мультиварки.
Якщо плоди у вас немолоді або з товстою шкіркою і «грубими» насінням, то від шкірки і насіння варто позбутися ще на етапі очищення.
- З баклажанів зчищають шкірку (якщо цього не зробити, то страва буде гірчити), потім очищену м’якоть подрібнюємо аналогічно кабачки. Пересипаємо нарізку в мультічашу.
- Свіжі томати нарізаємо великими шматочками (можете зробити з очищеної м’якоті пюре – кому як подобається), перекладаємо подрібнену масу до кабачків, цибулі та баклажанів.
- За смаком блюдо солимо, додаємо лавровий лист, суміш перців. Але ви можете використовувати також інші прянощі – закуска адже повинна відповідати вашим смаковим уподобанням.
Радимо всипати в продуктову масу трохи цукру, щоб вона вийшла кисло-солодким.
- Виставляємо на мультиварці програму «Гасіння» на півгодини. Цього часу має вистачити, щоб страва з кабачків і баклажанів повністю приготувалося. Однак будьте уважні і стежте за тим, щоб овочі при настільки тривалій термічній обробці не "розповзлися».
- Через 30 хвилин (можливо, з потужністю вашої мультиварки часу знадобиться трохи більше або менше: знімайте пробу – і визначайте ступінь готовності), овочеве соте буде готово.
9. Після звукового сигналу в чашу мультиварки додаємо подрібнений часник (1-2 зубків цілком достатньо).
10. Наостанок всипаємо рубану зелень і подаємо соте з кабачків і баклажанів до столу.
Рагу з кабачків з баклажанами і перцем в мультиварці
Тушковані овочі – це не просто смачно, але і корисно, що важливо для тих, хто дотримується засад правильного харчування. Таке блюдо чудово впишеться в меню будь-якої сім’ї, більш того, воно полюбиться навіть дітьми, які, зазвичай, подібні частування по достоїнству не оцінюють.
Складові
- Баклажани – 3-4 шт .;
- Болгарський перець – 3 шт .;
- Кабачки – 1 шт. (Якщо плід невеликий, або ½ шт., Якщо плід великий);
- Сметана – 3 ст.л .;
- Морква – 1 шт. (Або за смаком);
- Сіль за смаком;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- Помідор – 1 шт .;
- Спеції – за смаком.
Рецепт рагу з кабачків і баклажанів в мультиварці
готуємо овочі
- Зрізаємо плодоніжки з вимитих баклажанів (в даному випадку, шкірку годі й зчищати), потім нарізаємо плоди півкільцями.
- Складаємо баклажанну нарізку в миску і посипаємо овочеві шматочки сіллю. Ми залишаємо їх у солоній середовищі на 30 хвилин – ця кулінарна маніпуляція необхідна для того, щоб синенькі не гірчить.
- Кабачок також для початку промиваємо у воді, потім ріжемо плід навпіл, видаляємо з нього всі насіння, після чого нарізаємо по черзі кожну половинку кільцями, товщиною 1-1,5 см.
- Коли весь овоч буде нарізаний на кільця – зчищають з кожного гуртка шкурку (чистити плід частинами зручніше, ніж цілком, але ви можете застосувати і інший, зручний для вас, метод очищення).
- Далі очищені кабачки подрібнюємо кубиками.
- Також чинимо і з очищеним картоплею.
- Трьом на тертці з великими отворами моркву – вона додасть нашому рагу легкий солодкуватий присмак.
- Солодкий перець разом з ріпчастою цибулею довільно шаткуємо.
- Помідори нарізаємо кубиками.
- Коли всі овочі нарізані – повертаємося до засолених баклажанів. За час простою вони повинні були виділити сік – його ми зливаємо, а самі баклажани ретельно промиваємо під проточною водою.
- Перекладаємо намоклі синенькі на рушник і акуратно віджимаємо їх, щоб пішла вся волога.
Закладаємо підготовлені продукти в мультиварку
- Наповнюємо чашу мультиварки нарізаними овочами. Якщо раптом все овочі не поміщаються – НЕ впихайте, краще відкладіть їх на час. Коли закладені інгредієнти трохи ужарітся, тоді можете додати решту продуктову частину.
Виставляємо режим «Випічка» на 20 хвилин. Після вказаного часу, якщо залишилися непоместівшіеся овочі – всипаємо їх, якщо ні – додаємо в рагу сметану, сіль і, при бажанні, спеції.
Завершальний етап приготування овочевого рагу
Встановлюємо на мультиварці програму «Гасіння» і готуємо смачну закуску з кабачків і баклажанів протягом 2-х годин.
Після закінчення цього часу, блюдо можна вважати готовим. Посипаємо його рубаною свіжою зеленню, після чого подаємо до столу, як гарнір або самостійного частування.
Блюдо з кабачків і баклажанів: оригінальний рецепт
Смачно приготувати кабачки і баклажани в мультиварці можна не тільки у вигляді соте або рагу. Досить цікавим виходить страва з цих овочів, якщо згасити їх разом з помідорами, перцем, а також улюбленої багатьма кінзою, м’ятою, петрушкою, зеленою цибулею, додавши для пікантності різновид близькосхідної крупи – булгур.
Принцип приготування цієї страви схожий з описаними вище технологіями:
- Спочатку все овочі моєму (кожного овоча беремо по 1 шт.), Чистимо, нарізаємо кубиками;
- Попередньо обсмажуємо булгур (1 ст. Об’ємом 200 мл) в рослинній олії;
- Перекладаємо в мультікастрюлю спочатку нарізані овочі, потім засипаємо все обсмаженою булгуром, після – заливаємо інгредієнти склянкою (200 мл) води, розведеної попередньо 1 ч.л. солі;
- Протягом півгодини готуємо страву на режимі «Плов»;
- Через 30 хвилин, мультиварка включить режим «Підігрів». Поки блюдо буде простоювати в даному режимі – встигніть всипати в нього подрібнений часник (1 зубок), рубану зелень (за смаком) і лимонний сік (1 ст.л.);
- Накриваємо чашу кришкою і на 5-10 хвилин залишаємо страву на «підігріву», після цього можна приступати до дегустації.
Кабачки і баклажани, тушковані в мультиварці, – це те блюдо, яке зможе приготувати будь-кулінар, незалежно від досвіду і кулінарних здібностей. Перевага цієї страви також в тому, що воно – малокалорійне, бюджетне, корисне і, незважаючи на тривалість приготування, робиться більшу частину часу без вашої активної участі в процесі.
Відтворити на кухні цей овочевий кулінарний шедевр можна в будь-який час року. Але влітку, коли овочі в своїй максимально ідеальній формі, приготування цієї страви – найкраща ідея для легкого, але ситного обіду.
Смачного!