В холоду особливо хочеться побалувати себе і близьких гарячим і наваристим супом, та таким, щоб його було смачно їсти і зі сметаною, і з зеленню, і сам по собі. Сьогодні ми розповімо, як приготувати таке чудове страву, як юшка з сома, рецепт якої ви і знайдете в нашій статті. Цей суп – справжня знахідка для господинь, які бажають пригостити домочадців ситним обідом, а наша добірка допоможе освоїти приготування навіть початківцям кулінарам.
Навіть якщо сом здається досить екзотичним інгредієнтом, все «незвичні» компоненти юшки на ньому закінчуються. Досить купити рибку, а решта знайдеться на кухні в кожної господині.
Але яку частину сома найкраще використовувати для варіння першого? Ця риба хороша тим, що для юшки однаково підійде і голова, і тушка цілком.
Варити сома можна по-різному, тому пропонуємо кілька варіантів.
Юшка з сома
Складові
- Сом – 1,5 кг + –
- Картопля – 3-4 шт. + –
- Морква – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Чорний перець – 1/4 ч.л. + –
- Лавровий лист – 3 шт. + –
- Сіль – 1/2 ст.л. або за смаком + –
- Перець духмяний – 4 горошини + –
Як варити юшку з сома
У цьому рецепті ми використовуємо рибу цілком – купимо невелику тушку.
- Сома гарненько миємо й обробляємо. Відрізаємо плавники, голову, прибираємо нутрощі. Голову обдаємо окропом і вирізаємо зябра і очі – якщо цього не зробити, бульйон може гірчити.
- Після цього знову обшпарюємо голову і ще раз добре промиваємо під холодною водою. Якщо вона завелика, рубаємо на частини. Тушку ріжемо на приблизно однакові шматки.
- Заливаємо голову 2,5 л води і ставимо на вогонь. Ледве бульйон закипить, починаємо знімати піну. Робимо це до тих пір, поки вона повністю не зникне, підтримуючи кипіння на слабкому вогні.
- Після цього закладаємо шматки філе, доводимо до кипіння і знову прибираємо піну.
Ми спеціально не ставимо варитися в один і той же час м’ясо і голову, так як вона готується набагато повільніше і на той час ніжне філе вже повністю розвариться.
Подаємо юшку з сома зі сметаною або, посипавши рубаною свіжою зеленню. Таке ситне блюдо стане повноцінною заміною і першого, і другого.
Але що якщо в нашому розпорядженні тільки голова риби? Приготувати наваристий суп можна і з неї.
Суп з голови сома
- Беремо кілька голів або одну велику загальною вагою 1-1,5 кг. Гарненько промиваємо, обдаємо окропом і видаляємо очі і зябра. Знову обполіскувати і при необхідності ріжемо на шматки.
- Заливаємо 2 л води, доводимо до кипіння.
- Обов’язково знімаємо піну, щоб вона не зіпсувала смак бульйону, і Томім його під кришкою 35-40 хвилин після закипання, потім проціджуємо, а голови відкладаємо в сторону остигати.
Якщо хочеться освітлити бульйон, розмішати в чашці 1 курячий білок з 3 ст.л. холодної води і влити в нього цю суміш. Доведемо до кипіння, а потім процідити.
- Знову ставимо бульйон на вогонь і відразу після закипання всипаємо 4 ст.л. промитого пшона.
- Поки воно вариться, чистимо 3-4 картоплини, 1 цибулини і морква. Картоплю ріжемо на кубики і відправляємо в суп, морква і цибуля шаткуємо і також сирими, що не пасеруємо, зсипали в каструлю.
- Солимо, заправляємо 3 лавровими листочками, 1/3 ч.л. чорного перцю. Якщо є суха зелень, додаємо її зараз. Приблизно 1-2 ч.л.
- Варимо під кришкою 20 хвилин, потім викладаємо м’ясо з голів і даємо покипіти ще хвилину.
Вимикаємо і залишаємо на 10-15 хвилин – нехай настоїться.
Готовий суп з сома подаємо зі сметаною чи вершками, додаючи їх в кожну тарілку окремо. Смачного!
Юшка з сома в мультиварці
Якщо ж не хочеться возитися з головами і стояти біля плити, знімаючи піну, пропонуємо вам найпростіший рецепт приготування.
- У чашу мультиварки складаємо рубане філе сома (350-400 г), розрізану на половинки цибулину і терту на крупній тертці моркву, 1/3 склянки промитого пшона і 3 порізані на часточки картоплини.
- Заливаємо все 1,5 л води, солимо, приправляємо до смаку і виставляємо режим «Суп».
- Таймер ставимо на 25 хвилин.
- Поки вуха готується, миємо й дрібно рубаємо ¼ пучка кропу. Додаємо його за 2 хвилини до закінчення варіння і знову закриваємо кришку.
- Після того, як таймер спрацює, дамо вусі постояти ще 10 хвилин і подаємо.
Тепер ви знаєте, як правильно варити сома, щоб вийшла смачна юшка! Вибираємо будь-який з цих рецептів і готуємо першу страву на радість собі і близьким.
Смачного!