Юшка з сома

Юшка з сома
В холоду особливо хочеться побалувати себе і близьких гарячим і наваристим супом, та таким, щоб його було смачно їсти і зі сметаною, і з зеленню, і сам по собі. Сьогодні ми розповімо, як приготувати таке чудове страву, як юшка з сома, рецепт якої ви і знайдете в нашій статті. Цей суп – справжня знахідка для господинь, які бажають пригостити домочадців ситним обідом, а наша добірка допоможе освоїти приготування навіть початківцям кулінарам.

Навіть якщо сом здається досить екзотичним інгредієнтом, все «незвичні» компоненти юшки на ньому закінчуються. Досить купити рибку, а решта знайдеться на кухні в кожної господині.

Але яку частину сома найкраще використовувати для варіння першого? Ця риба хороша тим, що для юшки однаково підійде і голова, і тушка цілком.

Варити сома можна по-різному, тому пропонуємо кілька варіантів.

Юшка з сома

Складові

  • Сом – 1,5 кг + –
  • Картопля – 3-4 шт. + –
  • Морква – 1 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Чорний перець – 1/4 ч.л. + –
  • Лавровий лист – 3 шт. + –
  • Сіль – 1/2 ст.л. або за смаком + –
  • Перець духмяний – 4 горошини + –

Як варити юшку з сома

У цьому рецепті ми використовуємо рибу цілком – купимо невелику тушку.

  1. Сома гарненько миємо й обробляємо. Відрізаємо плавники, голову, прибираємо нутрощі. Голову обдаємо окропом і вирізаємо зябра і очі – якщо цього не зробити, бульйон може гірчити.
  2. Після цього знову обшпарюємо голову і ще раз добре промиваємо під холодною водою. Якщо вона завелика, рубаємо на частини. Тушку ріжемо на приблизно однакові шматки.
  3. Заливаємо голову 2,5 л води і ставимо на вогонь. Ледве бульйон закипить, починаємо знімати піну. Робимо це до тих пір, поки вона повністю не зникне, підтримуючи кипіння на слабкому вогні.
  4. Після цього закладаємо шматки філе, доводимо до кипіння і знову прибираємо піну.

Ми спеціально не ставимо варитися в один і той же час м’ясо і голову, так як вона готується набагато повільніше і на той час ніжне філе вже повністю розвариться.

  • Поки сом вариться, займаємося овочами: чистимо і ріжемо цибулю, моркву тремо на крупній тертці. Промитий і очищений картопля ріжемо великими шматками, можна навіть на четвертинки або восьмушки, такий прийом зробить смак більш насиченим.
  • Через півгодини після того, як бульйон закипить, вимикаємо і проціджуємо. Знову ставимо на вогонь і відправляємо в нього картоплю.
  • На сковороді пасеруємо підготовлені заздалегідь морква і цибуля. Додаємо в бульйон.
  • За 2-3 до закінчення варіння закладаємо очищене від кісток філе і м’ясо з голови. Доводимо до кипіння і вимикаємо.
  • Подаємо юшку з сома зі сметаною або, посипавши рубаною свіжою зеленню. Таке ситне блюдо стане повноцінною заміною і першого, і другого.

    Але що якщо в нашому розпорядженні тільки голова риби? Приготувати наваристий суп можна і з неї.

    Суп з голови сома

    • Беремо кілька голів або одну велику загальною вагою 1-1,5 кг. Гарненько промиваємо, обдаємо окропом і видаляємо очі і зябра. Знову обполіскувати і при необхідності ріжемо на шматки.
    • Заливаємо 2 л води, доводимо до кипіння.
    • Обов’язково знімаємо піну, щоб вона не зіпсувала смак бульйону, і Томім його під кришкою 35-40 хвилин після закипання, потім проціджуємо, а голови відкладаємо в сторону остигати.

    uxa-iz-soma.jpg2 Якщо хочеться освітлити бульйон, розмішати в чашці 1 курячий білок з 3 ст.л. холодної води і влити в нього цю суміш. Доведемо до кипіння, а потім процідити.

    • Знову ставимо бульйон на вогонь і відразу після закипання всипаємо 4 ст.л. промитого пшона.
    • Поки воно вариться, чистимо 3-4 картоплини, 1 цибулини і морква. Картоплю ріжемо на кубики і відправляємо в суп, морква і цибуля шаткуємо і також сирими, що не пасеруємо, зсипали в каструлю.
    • Солимо, заправляємо 3 лавровими листочками, 1/3 ч.л. чорного перцю. Якщо є суха зелень, додаємо її зараз. Приблизно 1-2 ч.л.
    • Варимо під кришкою 20 хвилин, потім викладаємо м’ясо з голів і даємо покипіти ще хвилину.

    Вимикаємо і залишаємо на 10-15 хвилин – нехай настоїться.

    Готовий суп з сома подаємо зі сметаною чи вершками, додаючи їх в кожну тарілку окремо. Смачного!

    Юшка з сома в мультиварці

    Якщо ж не хочеться возитися з головами і стояти біля плити, знімаючи піну, пропонуємо вам найпростіший рецепт приготування.

    uxa-iz-soma.jpg1

    1. У чашу мультиварки складаємо рубане філе сома (350-400 г), розрізану на половинки цибулину і терту на крупній тертці моркву, 1/3 склянки промитого пшона і 3 порізані на часточки картоплини.
    2. Заливаємо все 1,5 л води, солимо, приправляємо до смаку і виставляємо режим «Суп».
    3. Таймер ставимо на 25 хвилин.
    4. Поки вуха готується, миємо й дрібно рубаємо ¼ пучка кропу. Додаємо його за 2 хвилини до закінчення варіння і знову закриваємо кришку.
    5. Після того, як таймер спрацює, дамо вусі постояти ще 10 хвилин і подаємо.

    Тепер ви знаєте, як правильно варити сома, щоб вийшла смачна юшка! Вибираємо будь-який з цих рецептів і готуємо першу страву на радість собі і близьким.

    Смачного!