Юшка з сайри з пшоном

Юшка з сайри з пшоном
Напевно багатьом з нас знайомий з дитинства смак «рибного супу», приготованого з консервів – робився він швидко, а тому по праву вважався обідом на швидку руку. Сьогодні ми згадаємо, як робиться вуха з сайри, і приготуємо її саму по собі або з додаванням інших інгредієнтів – смак заграє по-новому. Пропонуємо вам підбірку простих і перевірених часом рецептів, щоб навіть у початківця вийшло зробити саме той самий суп.

Як вибрати консерви для юшки

Незалежно від того, якими продуктами ми вирішимо доповнити вуха, нам знадобляться самі консерви – вибираємо сайру наступним чином.

Дата

Краще, якщо консерви були зроблені в період з серпня по грудень – саме в цей час вони будуть проведені не з мороженої риби, а зі свіжої.

Склад

Для приготування юшки найкраще брати консерви в маслі – так суп вийде більш ароматним і насиченим. З сайри у власному соку він буде смачним, але більш дієтичним. Також дивимося, щоб риби в банку було не менше 70%.

uxa-iz-sajry-s-pshenom.jpg1

Ну що ж, коли перед нами баночка, в смакових якостях вмісту якої ми впевнені, можна братися за приготування супу.

Юшка з сайри з пшоном

uxa-iz-sajry-s-pshenom.jpg3
складові

  • Сайра – 1 банка + –
  • Картопля – 3-4 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Морква – 1 шт. + –
  • Лавровий лист – 2 шт. + –
  • Чорний перець горошком – 4-5 шт. + –
  • Сіль – 1/2 ст.л. або за смаком + –
  • Вода – 2-2,5 л + –
  • Пшоно – 1/2 склянки + –

Як приготувати юшку

У цьому рецепті нам знадобиться пшоно – з ним смак вийде м’яким і, в той же час, насиченим.

  1. Пшоно добре промиваємо і, заливши необхідним обсягом води, ставимо на вогонь.
  2. Поки крупа закипає, чистимо картоплю. Ріжемо її на кубики і викладаємо в киплячу воду. Ми залишаємо варитися на 15-20 хвилин.
  3. Тим часом чистимо цибулю, моркву і дрібно все рубаємо. На маслі обсмажуємо овочі до золотистого і відправляємо в каструлю. Солимо, заправляємо запашним перцем і лавровим листом. Знову доводимо до кипіння і тримаємо на невеликому вогні 5-7 хвилин.
  4. Відкриваємо консерви, розламуємо виделкою або ножем великі шматки риби і викладаємо їх в суп разом з бульйоном.
  5. Перемішуємо, доводимо до кипіння і вимикаємо.

Подаємо юшку з сайри з пшоном зі сметаною або майонезом. Смачного!

Як бачите, приготувати таке перше блюдо не складе труднощів. Але як можна посилити і доповнити смак? Звичайно, за допомогою додаткових інгредієнтів.

Суп-вуха з крабовими паличками

Всі пропорції в цьому рецепті вказані з розрахунку на 2 літри води.

  • Чистимо 3 картоплини, ріжемо кубиками і разом з ½ склянки пшона заливаємо водою і ставимо варитися.
  • Після закипання тримаємо їх на вогні ще 20 хвилин.
  • Тим часом шаткуємо 1 цибулину і відправляємо до картоплі. Не варто цибулю обсмажувати – смак цієї юшки повинен бути дуже м’яким, а додаткова обробка зробить його різким.
  • Солимо до смаку, додаємо ¼ ч.л. мускатного горіха і 2-3 горошини запашного перцю.
  • Даємо овочам поваритися ще 15 хвилин разом, відкриваємо 1 банку сайри, при необхідності трохи подрібнюємо її і викладаємо повністю в суп.
  • Варимо 3-4 хвилини і шаткуємо поперек на брусочки по 4-5 мм 200 г крабових паличок.

uxa-iz-sajry-s-pshenom.jpg2

Викладаємо їх у вуха, доводимо до кипіння і вимикаємо. Даємо настоятися не менше 15 хвилин при закритій кришці і подаємо. У кожну тарілку додаємо 1-2 ч.л. сметани або вершків. Посипаємо рубаною зеленню.

Рада кухарчуком
Всім любителям більш пікантних смаків, рекомендуємо спробувати додати в юшку за 5-7 хвилин до вимкнення НЕ сметану або вершки, а 3 ст.л. м’якого плавленого сиру – за цей час він повністю розійдеться і додасть вусі чудовий вершковий смак.

Рецепт юшки з сайри з пшоном томатний

Яким би дивним не здалося це поєднання, перша страва за цим рецептом вийде дуже смачним!

uxa-iz-sajry-s-pshenom.jpg4

  1. Як і в попередніх варіантах, заливаємо 2,5 л води ½ склянки пшона і 3-4 порізаних картоплини. Варимо після закипання 25 хвилин.
  2. В цей же час шаткуємо по 1-ій цибулині і моркви і обсмажуємо їх разом на рослинному маслі.
  3. За бажанням додаємо в зажарку ½ солодкого болгарського перцю і пасеруємо овочі до напівготовності.
  4. На сковороду додаємо 1 ст.л. томатної пасти і прогріваємо ще 3-4 хвилини.
  5. Потім викладаємо в каструлю з картоплею і залишаємо на 10 хвилин.
  6. В кінці відправляємо в каструлю 1 банку сайри і даємо поваритися ще 5 хвилин.

Вимикаємо і можемо відразу ж подавати – томатна вуха з пшоном вийде дуже наваристою!

Як бачите, юшка з сайри може бути різноманітною і смачною. Спробуйте приготувати її за допомогою одного з наших рецептів, і результат порадує не тільки вас, але і домочадців або навіть гостей!