Напевно багатьом з нас знайомий з дитинства смак «рибного супу», приготованого з консервів – робився він швидко, а тому по праву вважався обідом на швидку руку. Сьогодні ми згадаємо, як робиться вуха з сайри, і приготуємо її саму по собі або з додаванням інших інгредієнтів – смак заграє по-новому. Пропонуємо вам підбірку простих і перевірених часом рецептів, щоб навіть у початківця вийшло зробити саме той самий суп.
Як вибрати консерви для юшки
Незалежно від того, якими продуктами ми вирішимо доповнити вуха, нам знадобляться самі консерви – вибираємо сайру наступним чином.
Дата
Краще, якщо консерви були зроблені в період з серпня по грудень – саме в цей час вони будуть проведені не з мороженої риби, а зі свіжої.
Склад
Для приготування юшки найкраще брати консерви в маслі – так суп вийде більш ароматним і насиченим. З сайри у власному соку він буде смачним, але більш дієтичним. Також дивимося, щоб риби в банку було не менше 70%.
Ну що ж, коли перед нами баночка, в смакових якостях вмісту якої ми впевнені, можна братися за приготування супу.
Юшка з сайри з пшоном
складові
- Сайра – 1 банка + –
- Картопля – 3-4 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Морква – 1 шт. + –
- Лавровий лист – 2 шт. + –
- Чорний перець горошком – 4-5 шт. + –
- Сіль – 1/2 ст.л. або за смаком + –
- Вода – 2-2,5 л + –
- Пшоно – 1/2 склянки + –
Як приготувати юшку
У цьому рецепті нам знадобиться пшоно – з ним смак вийде м’яким і, в той же час, насиченим.
- Пшоно добре промиваємо і, заливши необхідним обсягом води, ставимо на вогонь.
- Поки крупа закипає, чистимо картоплю. Ріжемо її на кубики і викладаємо в киплячу воду. Ми залишаємо варитися на 15-20 хвилин.
- Тим часом чистимо цибулю, моркву і дрібно все рубаємо. На маслі обсмажуємо овочі до золотистого і відправляємо в каструлю. Солимо, заправляємо запашним перцем і лавровим листом. Знову доводимо до кипіння і тримаємо на невеликому вогні 5-7 хвилин.
- Відкриваємо консерви, розламуємо виделкою або ножем великі шматки риби і викладаємо їх в суп разом з бульйоном.
- Перемішуємо, доводимо до кипіння і вимикаємо.
Подаємо юшку з сайри з пшоном зі сметаною або майонезом. Смачного!
Як бачите, приготувати таке перше блюдо не складе труднощів. Але як можна посилити і доповнити смак? Звичайно, за допомогою додаткових інгредієнтів.
Суп-вуха з крабовими паличками
Всі пропорції в цьому рецепті вказані з розрахунку на 2 літри води.
- Чистимо 3 картоплини, ріжемо кубиками і разом з ½ склянки пшона заливаємо водою і ставимо варитися.
- Після закипання тримаємо їх на вогні ще 20 хвилин.
- Тим часом шаткуємо 1 цибулину і відправляємо до картоплі. Не варто цибулю обсмажувати – смак цієї юшки повинен бути дуже м’яким, а додаткова обробка зробить його різким.
- Солимо до смаку, додаємо ¼ ч.л. мускатного горіха і 2-3 горошини запашного перцю.
- Даємо овочам поваритися ще 15 хвилин разом, відкриваємо 1 банку сайри, при необхідності трохи подрібнюємо її і викладаємо повністю в суп.
- Варимо 3-4 хвилини і шаткуємо поперек на брусочки по 4-5 мм 200 г крабових паличок.
Викладаємо їх у вуха, доводимо до кипіння і вимикаємо. Даємо настоятися не менше 15 хвилин при закритій кришці і подаємо. У кожну тарілку додаємо 1-2 ч.л. сметани або вершків. Посипаємо рубаною зеленню.
Рада кухарчуком
Всім любителям більш пікантних смаків, рекомендуємо спробувати додати в юшку за 5-7 хвилин до вимкнення НЕ сметану або вершки, а 3 ст.л. м’якого плавленого сиру – за цей час він повністю розійдеться і додасть вусі чудовий вершковий смак.
Рецепт юшки з сайри з пшоном томатний
Яким би дивним не здалося це поєднання, перша страва за цим рецептом вийде дуже смачним!
- Як і в попередніх варіантах, заливаємо 2,5 л води ½ склянки пшона і 3-4 порізаних картоплини. Варимо після закипання 25 хвилин.
- В цей же час шаткуємо по 1-ій цибулині і моркви і обсмажуємо їх разом на рослинному маслі.
- За бажанням додаємо в зажарку ½ солодкого болгарського перцю і пасеруємо овочі до напівготовності.
- На сковороду додаємо 1 ст.л. томатної пасти і прогріваємо ще 3-4 хвилини.
- Потім викладаємо в каструлю з картоплею і залишаємо на 10 хвилин.
- В кінці відправляємо в каструлю 1 банку сайри і даємо поваритися ще 5 хвилин.
Вимикаємо і можемо відразу ж подавати – томатна вуха з пшоном вийде дуже наваристою!
Як бачите, юшка з сайри може бути різноманітною і смачною. Спробуйте приготувати її за допомогою одного з наших рецептів, і результат порадує не тільки вас, але і домочадців або навіть гостей!