Юшка з окуня

Юшка з окуня
Щоб зробити надзвичайно смачний і наваристий рибний суп, не обов’язково вдаватися до кількох сортів риби – досить скористатися одним! Сьогодні ми розповімо, як просто готується юшка з окуня, який смачний і сам по собі, і в поєднанні з іншими інгредієнтами цього першого. Представляємо вам кілька перевірених рецептів, адже навіть таке, здавалося б, знайоме всім блюдо можна приготувати по-різному.

Пам’ятка для господині при приготуванні юшки з окуня

Луска і плавники

Більшість з нас звикли чистити рибу перед тим, як починати варити з неї бульйон, однак робити цього не варто. Адже саме луска і плавники риби дають найбільший навар, тим більше, коли мова йде про такі «малюків», як окунькі.

Вирізати варто тільки зябра, з ними бульйон може прігарчівать, і нутрощі.

uxa-iz-okunya4

додаткові інгредієнти

Класична вуха вариться виключно з риби з цибулею і спеціями, але додавати на свій розсуд картопля, морква або різні крупи нам ніхто не забороняє. Який саме додатковий продукт припаде до душі саме вам, залежить від смакових уподобань.

Крупи або картопля додадуть ситності за рахунок крохмалю, морква зробить бульйон ніжнішим і солодким, зелена цибуля додасть прянощі, тому вирішувати вам.

вода

Це найважливіший інгредієнт після риби! І мова не тільки про якість, але про кількість. Вода не повинна покривати рибу більше, ніж на 2 см – це максимум. В ідеалі не шкодуємо риби і заливаємо її буквально на палець.

Отже, спробуємо зробити перше блюдо?

Юшка з окуня

Складові

  • Окуні – 800 г + –
  • Картопля – 2 шт. + –
  • Морква – 1 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Чорний перець – 6-8 горошин + –
  • Кріп – за смаком або 1 ст.л. рубаного + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Лавровий лист – 2 -3 шт. + –

Як приготувати юшку

  1. Рибу добре промиваємо, вирізаємо у кожної зябра і нутрощі. Пам’ятаємо, що чистити окунів будемо після.
  2. Заливаємо тушки водою і ставимо на вогонь.
  3. Поки риба закипає, готуємо овочі: чистимо і ріжемо на дольки картопля, шаткуємо цибулю і моркву. Її краще нарізати кружальцями – це зробить вуха не тільки більш красивою, але і смачною.
  4. Як тільки бульйон закипить, всипаємо в нього спеції. Кріп можна взяти і сушений. На це кількість його буде потрібно близько 1 ст.л
  5. Варимо рибу після закипання 7-8 хвилин. Для дрібних окунів, тим більше в лусці цього часу достатньо, щоб дати хороший навар.
  6. Проціджуємо бульйон через сито, переливаємо назад в каструлю і засипаємо овочі.
  7. Поки вони варяться, чистимо рибку. Так як окуні дрібні, але щільні, нам знадобляться тільки спинки – в них немає кісток, а відокремити їх від луски і шкіри не складе труднощів.
  8. Викладаємо їх у вуха через 15 хвилин після повторного закипання. Даємо ще потомитися 2 хвилини і вимикаємо.

Заправляємо готову юшку з окунів сметаною, посипаємо до смаку свіжою зеленню і подаємо!

Щоб зробити першу страву трохи ситніше, додаємо до смаку рис або пшоно. На зазначені в цьому рецепті пропорції нам буде потрібно 2-3 ст.л. Додаємо крупу разом з овочами, відразу після того, як процідити бульйон.
Варимо юшку разом з крупою так само, як і без неї, щоб ні пшоно, ні рис не перетворилися на труху.

Справжнім же цінителям ароматної юшки з окуня, рекомендуємо спробувати наступний рецепт.

Рецепт юшки з окуня з горілкою

Нам знадобиться 1,5 кг дрібної і крупної риби.

  • Добре промиваємо окунів, прибираємо зябра і нутрощі, знову моєму і заливаємо водою.
  • Тим часом чистимо і ріжемо на четвертинки 6 середніх картоплин, 1 цибулину і 1 морква.
  • Даємо рибі не просто закипіти, але повністю розваритися, потім проціджуємо її і залишаємо остигати.
  • Бульйон ставимо на вогонь і, як тільки він закипить, викладаємо рубаний картопля, цибуля ріжемо на половини, а морква на гуртки. Варимо до готовності і, тим часом, очищаємо від кісток і шкіри великі рибки.

uxa-iz-okunya3

За 5 хвилин до вимкнення, викладаємо рибку, посипаємо юшку 1/3 пучка свіжої рубаною зелені, і вливаємо 25-30 г горілки.

Горілка в даному випадку виступає в якості нешкідливого натурального підсилювача смаку, без якого вуха залишиться просто рибним супом.

Спробуйте приготувати чудову юшку з окуня за різними рецептами – з горілкою і без, з крупою, картоплею або саму по собі – тільки з риби і цибулі, і діліться в коментарях враженнями, друзі! Напевно вийде дуже смачно!