Ідеальний обід або вечерю завжди включає в себе легкий алкогольний напій, який здатний підкреслити смак їжі і надати застілля деякої вишуканості і неспішності.
Якщо ваше основне блюдо – рибне, то слід знати, яке вино п’ють з рибою, щоб не зіпсувати трапезу негармонійним поєднанням напоїв та їжі. З цієї статті ви дізнаєтеся, чи дійсно до таких страв подають тільки біле і в яких випадках з правила потрібно зробити виняток.
Червоне або біле … Яке вино до риби краще
У країнах, де низька культура пиття вина і не розвинене виноробство, існує давно застарілий міф, що для морепродуктів та інших страв з м’яса риби підходять тільки колишні хмільні напої і ніяк інакше.
Насправді все трохи по-іншому і перш ніж вибрати вино до рибних страв, слід просто запам’ятати кілька головних правил.
- Ті алкогольні напої, які містять таніни, дійсно погано поєднуються з рибними стравами (особливо, копченими). Таніни надають вину терпкість і якщо ви будете запивати таким вином рибку, то в роті може з’явитися неприємний металевий присмак. Тому зазвичай червоні напої (такі як Каберне) і не подають до морепродуктів.
- Також не рекомендуються до рибі витримані вина. У такому поєднанні вони просто не розкриються і ви не зможете "посмакувати" тонкий смак і відчути надзвичайний аромат.
- Непогано поєднуються практично з будь-якими морепродуктами італійські та іспанські алкогольні напої (а також і інші їм подібні з країн Середземномор’я). Наприклад, в італійських червоних немає терпких танинов, а їх кислуватий і соковитий смак немов створений як акомпанемент навіть для жирних рибних страв.
- При виборі вина потрібно враховувати і те, де саме була виловлена тушка, що лежить перед вами на тарілці, – в море або річці, так як за своїм смаком готові страви з різних видів риби значно відрізняються один від одного. Також дуже важливим є підбір гарніру і соусу.
- Слід пам’ятати, що чим простіше блюдо, тим складніше за смаком і ароматом до нього потрібно підібрати вино. І навпаки.
Однак, навіть з правила легко зробити виняток, адже все залежить від ваших особистих смакових пристрастей. Якщо вам подобається червоне вино і певний вид рибки, то немає сенсу відмовляти собі в задоволенні насолодитися непоєднуваного за правилами, але гармонійним для вас тандемом.
Яке вино поєднується з рибою: підбираємо правильне поєднання
Вибираючи до будь-якої страви алкогольний напій, особливо на торжестві з великою кількістю людей, зазвичай керуються традиційними правилами, так як підлаштуватися під смаки значною за кількістю компанії досить важко.
Якщо у вас в меню плануються морепродукти або інші подібні страви в будь-якому вигляді, то слід знати, з яким вином подавати рибу, приготовану різними способами.
Паштети з м’яса риби
Для таких страв, які зазвичай подаються на самому початку трапези, традиційно не подають насичені і міцні вина.
- Найкращим рішенням напоїв до них будуть сухі білі вина з хорошим ароматом. Це може бути сухий рислінг категорії Кабінетт, які роблять з ягід визрілого винограду, що виріс і зібраного в виноробному районі Мозеля Саара-РУВЕР.
- Також можна запропонувати біле Бургонь Аліготе.
- Багато хто віддає перевагу до таких видів закусок подавати легке шампанське брют, або інші французькі сухі ігристі вина, наприклад, креман з долин Ельзасу або Луара.
Заливні і салати з рибних м’ясом, карпаччо
Ці закуски мають невеликий кислуватий присмак і саме з цього потрібно виходити, обираючи алкоголь. В принципі, вина підходять ті ж, що і для рибних паштетів, але якщо блюдо має яскравий кислувато-пікантний присмак, то рекомендується подати напівсухий рислінг австрійського чи німецького виробництва.
Саме такі вина найбільш гармоніюють з зазначеними закусками, врівноважуючи їх смак. Також замість рислінг можна використовувати білі сухі французькі напої, наприклад, Бланкетт де Ліму, Мюськаде де Севр і Мен або ж італійське Альто Адіже.
Супи з рибного м’яса
З рибки, як і з будь-якого м’яса, готують не тільки основні страви та закуски, а й дуже смачні вишукані супи. Подача алкоголю в цьому випадку буде залежати від того, яким способом приготовлено страву і які продукти входять до його складу.
- Якщо у вас в меню прозорий бульйон з вареними скибками риби або фрикадельками з цього м’яса, з додаванням ароматних свіжих овочів і дрібно посіченої зелені, то обов’язково запропонуйте біле, таке як Совіньон, Мускадет з Луари або Гав йди Гаві з П’ємонту.
- Густі і вершкові рибні супчики утворюють в гарну комбінацію з легким і не дуже міцним білим вином (напівсухим або сухим). Наприклад, любителям рислінг або Совіньона можна запропонувати Пфальцский Граубургундер, біле Кюве з Провансу або біле Бордо, вироблене в Граве, також підійде біла Ріоха.
- Якщо ви подаєте до столу рибну юшку буябес, то запропонуйте разом з нею терпке і дуже ароматне вино Кассис, вироблене в Провансі. Також до вусі відмінно підійдуть білі Шатонеф-дю-Пап або Кроз-Ермітаж з долини Рони. Замість білого алкоголю можна подати біле або рожеве, особливо гарні напої, виготовлені з винограду Гренаш.
Дари моря: страви і напої
Як було сказано вище, подаючи вино до рибку, потрібно враховувати – прісноводна вона чи ні. Саме від цього залежить правильність вибору, а також сполучуваність і смакові якості страви.
- Подаючи тушковану або варену морську рибку до столу, запропонуйте до неї такий білий напій, який має малу міцністю і вишуканою кислотністю. Це, наприклад, може бути Шенен Блан, Сан-сер або Пуйї-Фюме вироблені на берегах Луари, німецькі або ельзаські сухі рислінг, Кондріє, виноград для якого вирощений на берегах Рейну, або Шаблі, вироблений в Бургундії. Для різноманітності можна спробувати білий совіньон з Нової Зеландії або Шенен Блан з Південної Африки.
- При виборі вина звертаємо увагу на гарнір і соус, якщо вони йдуть на додаток до страви. У тих випадках, якщо соус володіє сильним ароматом і дуже щільний і ситний, а гарнір з пікантним смаком, то найкраще вино до такого тандему – сухе рожеве і теж досить ароматне. Один з кращих виборів – це Тавель, вироблене на берегах Рони.
Іноді соус для морепродуктів готують з додаванням вина. В такому випадку, до столу слід подавати той напій, що був доданий в блюдо.
- Обсмажена і приготована на грилі рибка відмінно гармонує з легким кислотним вином середньої повноти з вишукано-терпкими нотками. Це може бути рислінг, наприклад, категорії Шпетлезе або інший з пізнього збору, а також ельзаські і німецькі рислінг. Чудове поєднання такої рибки з гевюрцтрамінер з Ельзасу. Можна порекомендувати і Бордо, Шассань-Монраше, Мерсі, або Пулін-Монраше, виробництва Бургундії. З білих вин можна запропонувати Савеньер з долини Луари або будь-які з області Грав в Бордо.
- Для смаженої риби ще можна подати іспанські вина, наприклад, Альбаріньо, виготовлене в області Ріас Бачас, або молоде вино Андалузії – Кампа де Борха, Монтілья-Морілес. Також гарні зі смаженою рибою білі Совіньон, вироблені в Чилі, Новій Зеландії або Австралії, окремо потрібно відзначити каліфорнійське Фюме-Блан.
- Елегантні червоні вина підходять до шматочках риби, підсмаженої з шкіркою і поданої з ситним соусом. Це може бути французький Макон з Бургундії, який має середню фортеця, Піно Нуар з Ельзасу, Мерло з Південного Тіролю, Божоле Вільяж, іспанське Ріоха Кріанца.
- Легкі червоні вина, такі як Санджовезе, Гамі, Гренаш і Піно Нуар, можна подавати до жирних сортах рибки, наприклад, лососеві, рибі-меч, тунця, скумбрії, луфарі і інший морський жирної рибку.
- Слід зазначити, що сухе рожеве вино ідеально для середземноморських національних рибних страв, тому пригостити, наприклад, Бандолі з Провансу.
Напої до прісноводного рибного м’яса
Воно має більш ніжну і м’яку текстуру, тому і супроводжуючі його напої дещо відрізняються, ніж для морських видів. В основному, це білі напої, в рідкісних випадках – рожеві або червоні.
- Тушки цієї риби, погашений чи звареної, найчастіше йдуть в тандемі зі світлими соусами або просто з маслом (розтопленим). Саме тому до такої страви алкоголь повинен бути білим, трохи кислотним, ароматним і не дуже міцним.
Якщо ви віддаєте перевагу французькі вина, то вам обов’язково потрібно взяти на замітку квітковий Ронський Кроз-Ермітаж, адже його непередаваний аромат розкривається саме з річковою рибкою десь при 10-12 градусах. Також можна подати вина Бургундії – Шассань-Монраше, Кот-де-Бон, Кортон-Шарлемань. - Для риби, яка подається під жирним соусом, відмінно підійдуть білі вина Мерсі або Грава. Непогано з цим блюдом співвідносяться німецький Сільванер категорії Шпетлезе, Піно Грі або Шардоне з Південного Тіролю або тосканское біле вино Вілла Антінорі.
Для різноманітності можна запропонувати австрійське вино з долини Вахау або Штирія, Семійон або Кюве, приготовані з винограду сорту шардоне і Семійон.
Якщо ви приготували чи замовили рибу даного сорту, зроблену на сковороді або грилі, то виберіть до неї кислотні і трохи маслянисті білі хмільні напої, які володіють оксамитовим смаком і високим вмістом гліцерину і спирту.
- Якщо така рибка подана з гарніром або полита соусом, то до неї можуть бути запропоновані елегантні ароматні червоні напої. Це може бути Бруйі з Божоле, який виготовляється з винограду сорту Гаме (і інші вина з нього). Іноді подають незвичайний тандем з напоями з Мерло, правда, він вважається на любителя.
Відмінно гармонує з такими страв сухий рислінг і Піно Грі Токай з Ельзасу. З Франції можна подати біле вино Шатенеф-дю-Пап, яке зроблено на берегах Рони, або бургундські вина.
Непогано поєднуються іспанські білі вина, які зроблені в виноробному регіоні Пенедес, а також Альбаріньо з Ріас Бачас. Для різноманітності можна спробувати Шардоне з Чилі, Південної Африки, або Аргентини.
Якщо ви хочете насолодитися вишуканим смаком рибки, то краще не пропонувати до неї австралійське і каліфорнійське шардоне, так як вони досить важкі. - Якщо вас цікавить з чим їдять форель, то слід знати, що практично ідеальним поєднанням буде вино Шаблі з однойменно регіону у Франції категорії Гран Крю. Однак можна спробувати й інший алкоголь, наприклад, з Франції (бургундські білі алкогольні напої), а також більш бюджетний – Мозельською вино.
Риба у вині: рецепт дуже ніжного страви
Складові
- М’ясо білої риби – 650-900 г + –
- Сіль і перець – за смаком + –
- Вино (сухе біле) або херес (сухий) – 3 ст.л. + –
- Масло вершкове або оливкове – 3 ст.л. + –
- Петрушка подрібненою – 1 ст.л. + –
Як приготувати рибне філе у вині
Щоб рибка вийшла ідеально, ви можете взяти будь-яку на вибір з білих сортів – палтуса, морського окуня, тріски і т.д. Головне, щоб тушка була нежирною, так як саме такі види рибки поєднуються з сухими білими винами.
- Готуємо обрану рибу. Якщо необхідно, то розморожуємо, видаляємо всі кісточки і чистимо від шкірки. Промиваємо і обсушуємо одноразовими рушниками. За бажанням ріжемо на шматочки або залишаємо як є.
- Будь-яким маслом промазуємо форму для запікання і укладаємо в неї підготовлене філе. Солимо.
- Викладаємо по всій поверхні тушки невеликі шматочки вершкового масла або повністю змащуємо рослинним. Це дозволить рибі залишитися соковитою і не пересушити в процесі приготування.
- Прямо в форму виливаємо вино або херес. Таке доповнення дозволить пом’якшити філе, а також додасть йому незвичайного смаку.
- Посипаємо рибу дрібно рубаною петрушкою.
- Розігріваємо духовку до 200 ° С і ставимо в неї форму з рибою. Час запікання буде залежати від товщини філе – кожні два з половиною сантиметри готуються дванадцять хвилин.
Подаємо рибку гарячої, полив її соусом, який утворився при запіканні. На гарнір можна приготувати картопляне пюре або білий рис. Ну і, звичайно, ж келих відповідного вина. Смачного!
Як бачимо, правил подачі вин до рибних страв досить багато і з незвички можна розгубитися. Однак прочитавши уважно наші рекомендації і поекспериментувавши до власного смаку, цілком реально підібрати вдале поєднання риби і алкоголю.
Для застіль з великою кількістю гостей краще дотримуватися традиційних правил (а ви тепер знаєте яке вино п’ють з різною рибою), адже передбачити смак кожного – це досить трудомістка справа.