Як вже давно відомо, природа – найкращий лікар, адже саме надра землі дарують нам найнеобхідніше для здорового життя. В період весняних авітамінозів, коли організм ослаблений, важливо знати, як правильно приготувати смачний морс з брусниці та журавлини в домашніх умовах, використовуючи народні рецепти. Цей напій має безмежної користю, обдаровуючи нас необхідними мікроелементами, до того ж він нещадний до вірусів, і навіть найстійкіший грип відступить перед ним.
Брусничний морс: опис властивостей
Скільки ж прихованих талантів у звичайнісінької лісовий ягідки – брусниці! Крім змісту в цих червоних кульках ударної дози вітамінів, вони здатні творити чудеса зцілення при хворобах суглобів і кісток, при проблемах з шлунково-кишкового тракту і діабеті, і в тому числі онкологічні недуги можна полегшити прийомом брусничного пиття.
Вельми цінні в народі бактерицидну, жарознижуючу і сечогінну властивість брусниці, що і стало головною причиною використання напоїв з цієї ягідки в лікуванні застуд та інфекційних захворювань.
Брусничні морси є найефективнішим способом споживання цих дарів літа, адже рецепти цих напоїв виключають кип’ятіння плодів, що дозволяє зберегти всі ягідні корисності.
Взагалі при грипозний стан слід вживати якомога більше рідини, яку з успіхом замінить брусничний морс без цукру, але з медом. Сластить потрібно обов’язково, адже специфічна особливість такого пиття в тому, що сік брусниці злегка гірчить, але в цьому вся принадність цієї ягідки, а мед якраз дозволить пом’якшити гірчинку і підвищити корисність морсу.
Однак не варто забувати, що все добре в міру і правил, як пити брусничний морс ніхто не відміняв.
Увага! При набряках і застудах, при циститі і артриті, і навіть просто в якості напою не варто споживати більше 1 літра морсу в день.
Як правильно варити морс з брусниці
Приготування брусничного морсу справа нескладна і забирає мінімум часу. Тут не потрібно мати розуму аж понад голову і освіту кухаря, щоб в домашніх умовах навчитися варити цей чудовий напій.
У класичному варіанті морсу з брусниці слід брати на 1 л води приблизно 350 г ягід і 150 г цукру, який з легкістю можна замінити медом, додаючи його стільки, скільки буде потрібно за смаком.
Однак варто пам’ятати, що мед не терпить високих температур. Тому підсолоджувати цілющий напій слід вже в охолодженому вигляді (при 40 ° С). І що найголовніше, варіння ягід не потрібно, а застосовується пільгове заварювання плодів окропом.
Зробити брусничний морс корисніше можна шляхом додавання додаткових джерел цілющих речовин, таких, як м’ята, меліса, гвоздика, кориця, кардамон або ягоди журавлини.
Класичний рецепт брусничного морсу
- Перебрані від гілочок і листочків ягоди промиваємо і обсушуємо, після чого викладаємо в великий термос або банку, додаємо цукор і листя м’яти і заливаємо все окропом, після чого термос або банку щільно закриваємо.
- У такому вигляді ягоди необхідно настояти не менше 5 годин на термосі, а якщо заварюємо ягоди в банку, то її необхідно укутати товстою ковдрою, що тримає тепло.
- Якщо ви вирішили сластить морс медом, то цукор в термос сипем, а додаємо мед в напій вже після охолодження.
- Через 5 годин зливаємо настій в графин через ситечко, а ягоди перетираємо товкачем (ложкою), щоб вся м’якоть з них вийшла в морс, шкурки ж викидаємо.
При грипі та застуді пити такий морс слід в теплому вигляді, а в спекотне літо – в охолодженому.
Брусничний морс в мультиварці
Складові
- Свіжі ягоди брунсікі – 2 склянки + –
- Цукор-пісок білий – 1 стакан + –
- Вода очищена – 2-2,5 л + –
- Ванільний цукор – 1 пачка + –
Приготування
Зварити морс з брусниці в мультиварці можна без зайвого клопоту всього за 15 хвилин. Як же зручно з цією розумною каструлею освоювати кулінарні рецепти. Начебто все легко і просто, завантажив в агрегат все компоненти, включив потрібну програму і гуляй до сигналу.
І все ж щоб отримати по-справжньому смачний і корисний напій, потрібно знати, як правильно приготувати брусничний напій в мультиварці.
- Промиті ягідки висипаємо в ємність і мнемо за допомогою маточки або давилки для пюре.
- Після цього отриману кашку викладаємо в тришарову марлю і вичавлюємо в окрему ємність з неї весь брусничний сік. Якщо у вашому розпорядженні є соковижималка, то віджати сік з ягід буде простіше.
- Що залишився макуха з шкурок відправляємо в чашу мультиварки, пересипаємо цукровим піском, заливаємо водою на стільки, щоб рідина покрила макуха повністю.
- Тепер виставляємо на приладовій панелі мультиварки режим «на пару» і таймер на 15 хвилин, а після закінчення варіння вливаємо до складу брусничний сік, знову закриваємо кришку, доводимо морс до кипіння і вимикаємо.
Під закритою кришкою залишаємо відвар настоюватися до абсолютного охолодження, після чого пропускаємо морс через ситечко і насолоджуємося шикарним напоєм.
Брусничний морс в блендері без варіння
Цей рецепт стане справжньою паличкою-виручалочкою в разі прояву перших симптомів застуди і грипу. За допомогою нього можна досить швидко зробити домашній морс з брусниці – вірний засіб від вірусів.
Випробувавши раз це народний засіб, ви будете готувати його завжди, як для лікування, так і в якості просто освіжаючого напою.
Складові
- Ягоди брусничне – 2 ст .;
- Цукровий пісок – 1 ст .;
- Ванільний цукор – 1 пачка;
- Вода очищена -2-2,5 л;
Приготування
- Промиті і просушені ягоди брусниці викладаємо в чашу блендера разом з простим і ванільним цукром і збиваємо все компоненти до однорідної маси, що нагадує кашку і повного розчинення цукрових кристалів.
- Наступний етап передбачає заварювання брусничного «концентрату». А оскільки варити подрібнені ягоди ми не будемо, щоб зберегти по максимуму все корисності цих дарів природи, то скористаємося в даному випадку окропом. Тому, воду нагріваємо в чайнику або каструлі до кипіння і заливаємо їй брусницю в цукрі.
- Тепер весь склад потрібно гарненько перемішати і настояти протягом півгодини, а потім процідити.
У лікувальних цілях найкраще пити морс з брусниці в теплому вигляді і часто, адже саме з рідиною наш організм залишають віруси. Влітку ж подавати такий напій слід охолодженим з кубиками льоду. Також не зайвим буде додати в морс скибочки лимона для свіжості.
Завдяки цим рецептом, ми можемо готувати морс всього за кілька хвилин, до того ж, без варіння в цьому напої цінні речовини зберігаються і віддаються нашому організму по максимуму.
Журавлинний-брусничний морс
Найпотужніший противірусну властивість журавлини відомо з давніх часів. Саме тому в північних країнах, де ця ягідка росте бік-о-пліч з іншою цінністю природи – брусницею, кислі клюквенно-брусничне напої були головним джерелом вітаміну C і найважливішим засобом в боротьбі з багатьма хворобами.
Рецепт, як зварити морс з журавлини і брусниці передавався з покоління в покоління і дістався до наших днів, але з незначними змінами.
Оскільки журавлина ягода досить кисла, а брусниця трохи гірчить, то варити морс ми буде обов’язково з додаванням цукрового піску, причому в пристойних кількостях.
Складові
- Журавлина свіжа (морожена або мочена) – 200 мл;
- Брусниця мочена – 200 мл;
- Цукровий пісок – 0,6 кг;
- Вода очищена – 3 л;
Приготування
- Промиті ягоди засипаємо цукром, заливаємо водою в металевій ємності і ставимо нагріватися на середньому вогні.
- Довівши воду до кипіння, знімаємо каструлю в плити і під кришкою наполягаємо ягоди в окропі близько 20 хвилин.
- Через відведений час зливаємо настій через друшляк в трилітрову банку, а ягоди перетираємо через сито, щоб відокремити м’якоть від шкурок.
- Отримане з плодів бруснично-журавлинне пюре змішуємо з настоєм, і готовий морс відправляємо в холодильник на 1 годину для охолодження.
Морс з брусниці та журавлини корисний і дітям і дорослим, однак малюкам молодше трирічного віку слід давати такий напій тільки в сильно розбавленому вигляді.
Брусничний морс з корицею
Щоб внести різноманітність у смакову палітру брусничних морсів, не зайвим буде навчитися робити правильний домашній морс як зі свіжої, так і з замороженої брусниці з корицею. Цей ароматний гарячий напій чудово зігріє в сльотаву погоду, додасть життєвих сил і подарує відмінний настрій.
Складові
- Брусниця свіжоморожена – 0,6 кг;
- Ванільний цукор – 10 г;
- Кориця – 1 ч.л.
- Вода окріп – 2 л;
- Мед квітковий – 6 ст.л .;
Приготування
- Ягоди викладаємо в толстодонную ємність і за допомогою маточки або дерев’яної толкушкой перетираємо брусницю до стану пюре, після чого змішуємо його з ваніллю і корицею.
- Після цього отриманий склад заливаємо окропом, добре перемішуємо і залишаємо під кришкою настоюватися півгодини-годину. За цей час морс охолоне до потрібної нам температури і витягне з подрібнених ягід все корисності.
- Після відпущеного часу зливаємо морс в глечик через складену втричі марлю і підсолоджувати напій медом, розмішуючи його до повного розчинення.
За даним рецептом можна своїми руками приготувати морс, як з брусниці, так і з будь-якої іншої ягоди. Крім того, вносячи в рецептуру свої авторські доповнення у вигляді цедри цитрусів, лимонних часточок, соку лайма, прянощів, імбирного кореня, листочків чорної смород та інших ароматних і корисних продуктів, напій від цього тільки виграє як за смаковими характеристиками, так і по корисними параметрами .