Смачні та корисні прохолодні напої справжня знахідка для спекотних літніх місяців, але іноді їх хочеться зберегти до зими. Морс з шипшини надає нам обидві ці можливості – його можна пити і свіжоприготовленим, охолодженим і закочувати в банки. Він стане відмінним доповненням і до святкового столу, і до сімейної вечері, а рецепти ви знайдете в нашій статті.
Щоб зварити корисний напій, кращого сировини, ніж ягоди садового шипшини нам не знайти – в них максимальний вміст вітаміну С.
Морс з шипшини традиційний
Складові
- Шипшина (ягоди) – 0,5 кг + –
- Лимонна кислота – 1-2 г + –
- Цукор – 200 г + –
- Вода – 1 л + –
Приготування
- Плоди шипшини перебираємо, залишаючи тільки щільні і соковиті ягідки, складаємо їх в каструлю.
- Доводимо до кипіння 1 л води і заливаємо шипшина. Накриваємо кришкою і залишаємо мінімум на 24, а краще на 48 годин.
- Потім ягоди виймаємо з води – вона нам теж стане в нагоді – і пресуємо. Зробити це можна за допомогою толкушки, головне, добре все перетерти. Потім віджимають рідина через марлю.
- Макуха викидаємо, а настій і віджатий сік з’єднуємо. Додаємо до них лимонну кислоту, цукор і все добре перемішуємо.
Якщо хочемо зберегти морс на зиму, стерилізуємо 1-2 банки разом з кришками і розливаємо по ним напій – його також необхідно простерилізувати.
- Ставимо для цього банки, прикриті кришками, в глибокий посуд, наливаємо воду і, як тільки вона разом з банками почне закипати, зменшуємо вогонь.
- Даємо постояти при температурі 80 ° С літровим баночках 10 хвилин, а півторалітровим – 15.
Закочує, перевертаємо і вкутуємо. Ми залишаємо до повного охолодження, потім зберігаємо в погребі чи підвалі до зими.
Але якщо не хочеться чекати холодів, щоб покуштувати чудовий напій, замість закачування розливаємо його по пляшках і охолоджуємо. Подаємо з бісквітами, вафлями або печивом. Ну а якщо хочеться охолодитися, як слід, додаємо подрібнений лід.
Також можна припустити морс через сифон і отримати чудову натуральну газовану воду, яку оцінять і дорослі і діти.
Морс з шипшини з яблуками
Завдяки меду в його складі і фруктам, смак у такого напою вийде більш м’яким, а рецепт дозволяє приготувати морс набагато швидше.
- Моєму 4 великих яблука і 5 ст.л. свіжих ягід шипшини.
- Потім ріжемо фрукти на кубики і складаємо в каструлю разом з шипшиною.
- Заливаємо 2-ма літрами води і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і на маленькому вогні Томім 5 хвилин.
- Поки все вариться, трьом на дрібній тертці лимон або апельсин (за смаком) – нам знадобиться цедра. Її ми зсипали в морс, знявши його з вогню.
- Остужаем напій до 45 – 50 ° С і розмішуємо в ньому 2-3 ст.л. меду. Пробуємо і, при необхідності, додаємо ще трохи цукру.
Розливаємо по пляшках і охолоджуємо.
Також до цього складу можна додати на свій розсуд кориці, гвоздики або імбиру – всі вони прекрасно поєднуються з медом і яблуками.
Тепер, коли ми знаємо, як приготувати морс з шипшини, залишилося лише спробувати зробити це, адже напій і справді виходить надзвичайно смачним!