Вже не за горами літо і стиглі ягоди, фрукти, за якими можна з’їздити на дачу або зірвати у власному саду, а після приготувати смачні напої або ласощі.
Таким може стати вино з зеленого агрусу, яке володіє своєрідним смаком і ароматом, що нагадує біле, зроблене з винограду. Цей чудовий напій так приємно буде розпивати в компанії друзів або родичів холодними зимовими вечорами і згадувати літні дні.
Особливості домашнього вина з зеленого агрусу
Агрус – це особливий плід, з якого при умілих діях виходять досить непогані алкогольні фруктові напої. Зазвичай це десертні вина, так як виробництво сталевих досить клопітка справа і не завжди воно може вийти (при неправильній технології готовий алкоголь набуває неприємного мишачий запах).
Звичайно, для приготування ідеального вина необхідно якісна сировина.
Вибирайте ягоди невеликого розміру, повністю зрілі, але не переспілі, так як в таких ягодах набагато більше органічних кислот і цукру, через що сік необхідно сильно розводити водою. На готовому напої це відбивається не кращим чином, знижуючи його смакові якості.
Простий рецепт вина з зеленого агрусу
Складові
- Агрус – 1,5 кг + –
- Вода очищена – 1,5 л + –
- Цукор-пісок білий – 1 кг + –
Як зробити домашнє вино з зеленого агрусу
- Розминаємо руками або качалкою немиті плоди, пересипаємо отриману масу в скляну тару (вибирайте з досить великим горлечком).
- У каструльці з’єднуємо цукор-пісок і вказану кількість рідини, на слабкому вогні проварюємо п’ять хвилин, при цьому помішуючи рідина і знімаючи з неї піну. Ставимо остуджувати сироп до приємної теплоти, а після заливаємо їх в ягідну масу.
- Гарненько все перемішуємо, а горлечко тари зав’язуємо марлею і ставимо на початок ферментації при температурі 16-26 градусів на троє або четверо діб. Обов’язково опускаємо спливає макуха раз на добу за допомогою ложки (дерев’яної) або ж можна робити це просто рукою.
- Уважно стежимо за тарою. Як тільки з’явилися перші бульбашки ферментації, відокремлюємо мезгу від соку. Для цього через тонку трубочку зливаємо рідину, а м’якоть і шкірку добре віджимаємо. У готовому соку може спостерігатися осад в невеликій кількості, а сам він може мати невеличкий мутностью.
- Підготовлену рідина переливаємо в іншу тару (попередньо вимиту і простерилізованих). Закриваємо її водним затвором або звичайною гумовою рукавичкою з отвором на пальці. Пам’ятаємо, що посудину з майбутнім смачним вином повинен бути заповнений не більше ніж 2/3 загального обсягу, так як всередині створюється досить великий тиск, через який може тріснути або вибухнути тара.
- Переносимо сусло в приміщення з температурою близько 16-25 градусов.Уже через деякий час почнеться процес ферментації. Це буде видно по рукавичці (вона надуется) або водяному затвору (почне пускати бульбашки).
- Коли процес припинитися (десь через 20-45 днів), на дно сусла осяде осад, а також воно змінить колір на більш світлий. Тепер переливаємо молоде вино через тонку трубочку в іншу ємність, залишаючи осад у тій тарі, де воно бродило.
- Іноді вино бродить понад 55 днів. У цьому випадку також зливаємо його з осаду в іншу чисту тару і знову накриваємо гідрозатворів, нехай вино Добродій.
- Далі пробуємо алкогольний напій на смак. Якщо він вийшов кислуватим, то додаємо цукор. Також при бажанні закріплюємо напій горілкою. Переносимо ємності в темне прохолодне приміщення (10-16 градусів) і не чіпаємо місяці два-три, поки воно не визріє. Якщо після фільтрації був доданий цукор, то обов’язково перші десять днів ставимо на горлечко гідрозатвор, так як у вині може початися невеликий процес бродіння.
- Під час визрівання уважно дивимося на тару кожні п’ятнадцять-двадцять днів. Якщо на дні з’явився осад, значить переливаємо вино в іншу ємність.
- Через три-п’ять місяців готовий алкоголь слід розлити по невеликих скляним тарам і ретельно закрити, поставивши на зберігання.
Зберігати хмільний напій з цієї зеленої ягідки можна не більше року, так як вже через дев’ять-десять місяців йде поступове погіршення смаку.
Вино з зеленого агрусу і лимона
Вино з зеленого агрусу в домашніх умовах можна готувати не тільки з цієї однієї чудової ягодою, але і з додаванням інших інгредієнтів, наприклад, лимончика. Готовий продукт виходить з невеликою кислинкою, що дуже добре освіжає у спекотні літні дні.
Складові
- Плоди агрусу зеленого – 3 кг;
- Цукор-пісок – 10 склянок;
- Вода (чиста) – 5 л;
- Плоди лимона – 2 шт.
Як робиться вино з агрусу і лимона
- Для напою відбираємо тільки стиглі ягоди. Промиваємо їх, перекладаємо в підходящу ємність і розминаємо в кашку. Додаємо три склянки цукру-піску.
- Отриману масу перемішуємо, ставимо на тридцять хвилин в тепле місце – за цей час повинен виділитися сік. Після, заливаємо масу водою і накриваємо тару рукавичкою або гідрозатворів. Ми залишаємо сусло в теплому місці на десять днів.
- У невелику мисочку кладемо залишки цукру. Лимони промиваємо та нарізаємо шматочками, перемішуємо. Перекладаємо в банку з суслом і знову закриваємо водним затвором. Ми залишаємо тару в тому ж місці до закінчення процесу ферментації.
- Як тільки завершиться ферментація (це буде видно по опустилася рукавичці або по гідрозатворів, що перестав пускати бульбашки), напівготовий напій зливаємо з осаду через тонкий шланг або марлечку, складену в декілька шарів, а після розподіляємо по скляних пляшках і переносимо в прохолодне місце на день або два.
- Знову зціджувати вино і вже закупорюємо для визрівання на місяць або два. Через зазначений термін напій стане більш ніжним і м’яким, хоча пити його можна вже після другого проціджування.
Приготувати з зеленого агрусу вино дуже просто, головне – чітко слідувати всім крокам, зазначеним в рецепті. І, звичайно, ваші зусилля будуть винагороджені. Уже через кілька місяців ви зможете спробувати дивовижний за своїм смаком напій. Всього самого смачного!