Як зробити вино з варення яблук

Вино з яблучного варення
Якщо на порозі – новий заготівельний сезон, а в погребі чи підпіллі ще не вичерпався запас солодких закруток, потрібно терміново їх переробити. Наші бабусі знали, як зробити смачне і ароматне вино з торішнього яблучного або іншого плодового варення, і нам варто перейняти у них досвід економії. Головна запорука отримання багатого смаку і аромату спиртного напою – якісна сировина і дотримання технології, яка в даному випадку дуже проста.

Якщо залишився варення уражено цвіллю, найкраще його утилізувати. Вино з нього не вийде – тільки даремно витратимо сили і дорогоцінний час. А ось зацукровані сировину використовувати можна – з нього вийде не менш ароматний і вишуканий напій, ніж з щойно звареної десерту.

Готувати напій найкраще з солодкого продукту, отриманого тільки з яблук, без змішування з варенням з інших фруктів або ягід, інакше унікальний аромат буде втрачено.

Домашнє вино з яблучного варення: покроковий рецепт

Як зробити вино з варення яблук

Складові

  • Варення з яблук – 1 л + –
  • Вода чиста без газу – близько 1 літра + –
  • Цукор-пісок білий – 2-4 ст.л. + –
  • Ізюм – 100 г + –

Як зробити вдома смачне вино з яблучного варення

Вода на етапі бродіння знадобиться в кількості, що залежить від показника цукристості закваски. Ту, що з-під крана, брати не варто, адже процес виготовлення благородного напою вимагає стерильності. Найкраще підійде фільтрована, кип’ячена – теж прийнятний варіант.Сахар в закваску можна взагалі не сипати. Тоді отримаємо напій, близький до сухої його різновиди.

  1. Починаємо з підготовки тари. Беремо стандартну банку зі скла об’ємом 3 л, моєму її, а потім протираємо дрібкою трохи зволоженою харчової соди і полоскати. Ще краще обдати ємність для бродіння окропом, не забувши помістити туди залізну вилку або ложку – столовий предмет вбереже ємність від розколювання при контакті з окропом.
  2. Перекладаємо варення в банку, яку тільки що приготували, і доливаємо водою. При бажанні отримати солодке вино досипаємо цукрового піску, але це зовсім не обов’язково.
  3. Додаємо родзинки. Його мити перед цим ні в якому разі не можна, оскільки так ми змиємо бактерії, потрібні для бродіння.
  4. Масу в банку потрібно гарненько перемішати.
  5. Потім шийку накриваємо чистою марлевою ганчірочкою, щоб виключити потрапляння всередину сміття і настирливих мух.
  6. Час бродіння такої закваски – 5 діб. На цей час банку потрібно помістити в комору потаємні. Ідеальна температура на цьому етапі – 20-25 ° С. Кожен день потрібно буде навідуватися туди, щоб перевірити закваску і перемішати її. Найкраще робити це чистої довгою ложкою з дерева. Показник того, що процес проходить нормально, – поява оцтового аромату і піни.
  7. Далі потрібно обережно видалити кашку, що до того моменту підніметься вгору, і відцідити винний напівфабрикат через кілька шарів марлі.
  8. Переливаємо приємного кольору рідина в іншу чисту банку, заповнивши її не більше, ніж на 2/3.
  9. Тепер нам знадобиться звичайна гумова рукавичка. Надягаємо її на банку, не забувши перед цим голкою зробити прокол в будь-якому з пальців.
  10. Знову відправляємо ємність в теплу темряву для доброджування. Вихідні при цьому гази будуть заповнювати рукавичку. Коли ж вона опаде, це буде означати, що вино з яблучного варення, зроблене в домашніх умовах, майже готове. Воно стане більш світлим і абсолютно прозорим, витіснивши осад на дно.
  11. Перед розливанням по порційних пляшках рідину потрібно продегустувати. Якщо вона здасться занадто кислої, можна підсолодити її і ще на пару днів відправити в темряву.

Вино з яблучного варення - домашній рецепт

Рада кухарчуком

  • Для підвищення градуса в напій можна долити спирт (не більше 15% від обсягу);
  • У кріпленого вареньевого вина – набагато довший термін зберігання, але і смак у нього буде більш жорсткий порівняно з некріплених напоєм;
  • Наливати винний напій в пляшки потрібно до горлечка, щоб не залишилося місця для повітря і шансу – для небажаних хімічних реакцій.
  1. Після розливу потрібно щільно закупорити пляшки і відправити в льох з прохолодним кліматом (до 15 оС). Оптимальний час витримки – 5-6 місяців.
  2. На дні буде з’являтися осад – це нормально. Вино потрібно буде щоразу зливати з осаду в інші чисті бутлі.

Якщо осад більше не з’являється, значить, вино повністю готове. Зберігати зрілий хмільний напій з яблучним смаком потрібно в прохолоді і темряві, герметично закупорити його.

У хороших господарів нічого не пропадає і все йде в хід, навіть заготовки не першої свіжості. Домашнє вино, зроблене з торішнього яблучного варення за запропонованою рецептурою, виходить ароматним, а головне – натуральним. Смакувати його, сидячи під старої родової яблунею, – одне задоволення!