«Арктична малина», «царська ягода», «північний апельсин», «болотний бурштин» – так називають одну з найдивовижніших ягід, зростаючу в дикому вигляді в північній тундрі.
Кажуть, що Олександр Пушкін був її любителем, так спробуємо і ми приготувати з неї чудовий, цілющий, дуже смачний напій – вино з морошки в домашніх умовах. Виходить напій жовтого кольору з легким ароматом північних ягід – приготувати його нескладно, не дуже довго, результат завжди гарантований, до того ж, він відмінно зберігається.
Нам знадобляться свіжі, недавно зібрані ягоди. Вони повинні бути повністю стиглими, будь-якого сорту. Необхідно перебрати їх, видалити зіпсовані, гнилі і запліснявілі ягоди.
Потрібно виключити наявність навіть однієї поганий ягоди – в цьому випадку вся партія вина може бути зіпсована!
Все що використовуються ємності для майбутнього вина попередньо ретельно стерилізуємо і витираємо насухо, щоб не допустити зараження сусла. Працюємо в процесі приготування вина тільки чистими руками.
Ягоди морошки мити не можна, так як на їх поверхні знаходяться дикі дріжджі, завдяки яким сусло почне бродити.
Рецепт вина з морошки в домашніх умовах
Складові
- Морошка – 5 кг + –
- Цукор-пісок білий – 1 кг + –
- Вода очищена – 3 л + –
Приготування вина з морошки покроковий рецепт
- Немиті ягоди розминаємо руками або дерев’яним товкачем до однорідної консистенції.
- Отриману масу ягід складаємо в емальований або скляну ємність з широкою шийкою.
- Додаємо 300 грамів цукру і воду. Акуратно перемішуємо.
- Накриваємо нашу ємність тканиною або марлею, відносимо в темне приміщення з кімнатною температурою.
- Ми залишаємо ємність на 2-3 дня. Раз в 10-12 годин перемішуємо чистої дерев’яною паличкою, при цьому утапливая мезгу – шар м’якоті ягід, що сплив на поверхню рідини.
- Проціджуємо сусло через марлю, м’якоть ретельно віджимають. Вичавки видаляємо.
- Отриманий сік переливаємо в ємність для бродіння, заповнюючи 65-70% обсягу (повинно залишитися місце для виділяється вуглекислого газу і піни), додаємо 300 грамів цукру, обережно перемішуємо.
- На ємності встановлюємо водяний затвор або медичну гумову рукавичку з дірочкою від голки в одному з пальців.
- Переносимо ємність в темне приміщення з температурою 18-25 ° C.
- Додаємо цукор, що залишився (400 грамів) через 5-6 днів. Для цього знімаємо гідрозатвор, зливаємо через трубочку 250-300 мл рідини, розводимо в ній цукор. Отриманий сироп виливаємо назад, встановлюємо гідрозатвор на місце.
- Бродіння вина з морошки триває близько 30-50 днів. Якщо припиняється виділення газу з водяного затвора (добу не йдуть бульбашки), з’являється шар осаду, саме вино стає світліше – бродіння закінчено.
Якщо ж воно не закінчилося через 55 днів, щоб уникнути появи гіркоти, вино обережно зливаємо через трубочку, не зачіпаючи осаду, і знову встановлюємо водяний затвор.
- Готове домашнє вино з морошки переливаємо в іншу ємність, не зачіпаючи осад.
- Пробуємо напій, додаємо цукор за смаком. Можна додати горілку чи розведений спирт (40-45%) в кількості 5-15% від обсягу вина.
- Закриваємо ємність герметично (якщо додавався цукор, то на 10-12 днів ставимо гідрозатвор).
- Переносимо вино з морошки в темне місце з температурою 8-16 ° C – в підвал, погріб або холодильник на 3-6 місяців для його дозрівання.
- У міру появи осаду (кожні 2-3 тижні) вино фільтруємо, переливаючи в іншу ємність через трубочку.
- Готове домашнє вино з морошки розливаємо в пляшки, герметично закриваємо.
При зберіганні в погребі чи холодильнику вино з морошки в домашніх умовах зберігається 3 роки, його фортеця – 8-12% (якщо його не закріплювали).