Більшість продуктів ми використовуємо на повну: кістки йдуть в бульйон, засохлий хліб – в паніровці, так навіщо ж по-іншому поступати з фруктами?
Сьогодні ми розповімо про ще один відмінний приклад подібного раціонального поводження – вино з яблучного макухи після соковижималки. Чи дотримуєтеся ви принципів здорового харчування, просто любите сік або робите заготовки, в будь-якому випадку не варто викидати те, що залишається після віджимання.
Користь вина з яблучного макухи
Багато хто знає, що більшість корисних речовин, які є у фруктах, містяться не в соку, а в їх клітковині і шкірці, так що подвійно прикро викидати все це після приготування соку.
Домашнє вино з яблучного макухи – відмінне рішення цієї проблеми, а якщо ви все зробите правильно, за смаком воно точно не буде поступатися столовим винам промислового виробництва!
До того ж, ви не тільки будете впевнені, що воно не містить ніяких шкідливих домішок або сторонніх компонентів, але і самі в процесі приготування зможете регулювати солодкість, фортеця і провідні смакові ноти.
Цікаво, що багато закордонних винні виробники навіть і не приховують того, що роблять відмінні алкогольні напої з відходів, що залишаються після виробництва соків і фруктових солодощів!
Як зробити вино з макухи яблук: покроковий рецепт
Складові
- Яблучний макуха + –
- Цукор-пісок білий + –
- Вода очищена + –
Як приготувати домашнє вино з яблучних відходів
При всій своїй простоті, вино з яблучного макухи в домашніх умовах вимагає певної частки уважності. Яким би не був наш звичний спосіб приготування соку, якщо ви хочемо використовувати макуху для того, щоб вигнати вино, потрібно пам’ятати декілька речей.
Перше: яблука не можна мити перед віджиманням, максимум – почистити м’якою щіточкою.
Друге: обов’язково видаліть серцевину і пошкоджені місця. Далі сік використовуємо за призначенням, а залишки м’якоті – для приготування вина.
- Отриманий макуха перекладаємо в скляну ємність так, щоб він займав не більше 2/3 об’єму, і засипаємо цукром. Нам знадобиться від 100 до 150 грам на кожний кілограм макухи.
Пам’ятаємо, чим більше буде цукру, тим не тільки солодшим, а й міцним вийде наш напій.
До речі, вино з яблучного макухи після соковарки готується аналогічним способом.
- Заливаємо вийшло пюре холодної накопичений водою так, щоб залишилося не менше 5-7 сантиметрів до горлечка: при бродінні буде підніматися піна, так що і рівень рідини підніметься. Повинна вийде досить рідка кашка.
- Закриваємо марлею або щільною тканиною і залишаємо бродити в тепле місце на 3-4 дні. За цей час вміст посудини потрібно буде кілька разів перемішати або збовтати, щоб бродіння проходило рівномірно.
- Тепер наше майбутнє яблучне вино з очисток після соку необхідно ретельно процідити. Використовуйте для цього марлю, складену в декілька разів або сито з дуже дрібними отворами. Абсолютно прозорим на цьому етапі вино не стане, але ось продукти бродіння проціджування прибирає добре.
- Отриману рідину розливаємо в чистий посуд, додаємо цукор за смаком і закриваємо, на цей раз герметично.
- Вино з яблучних вичавок відправляємо на вторинне бродіння в тепле і темне місце на 1-1,5 місяці. Воно повинно максимально спокійно відстоятися, щоб весь осад осів на дні пляшки.
На цій стадії вже можна сказати, що наш хмільний яблучний напій майже готовий. Дуже повільно і акуратно переливаємо його в чисту ємність, щоб не потрапив осад, і залишаємо настоятися тепер уже в прохолоді на термін від тижня до місяця, а після – виймаємо і подаємо на стіл.
Вино з яблучного макухи після соковижималки має характерний бурштиновим кольором і насиченим смаком. А який саме відтінок смаку ви віддасте перевагу йому надати, залежить тільки від ваших уподобань.
Пригощайтеся на здоров’я!