На прилавках магазинів можна спостерігати велику кількість спиртних напоїв, але якість продукції багатьох з них залишає бажати кращого.
Вино з ірги без віджиму соку – оригінальний напій домашнього виробництва, який, безсумнівно, порадує своїм вишуканим смаком і ароматом. Технологія приготування під силу навіть недосвідченому виноробу, а перелік необхідних для цього продуктів знайдеться в кожному будинку.
Перш, ніж ми приступимо до опису технологічного процесу, необхідно кілька слів сказати про якість ягід.
Для приготування вина бажано брати ягоду, необроблену отрутами і хімікатами, так як для виготовлення вина не рекомендується їх мити.
Справа в тому, що на поверхні ягід знаходяться дріжджові грибки, за допомогою яких і буде відбуватися бродіння. Процес переробки ірги найкраще проводити відразу після збору, так ми зможемо передати провину максимальний аромат ягід.
Рецепт вина з ірги без віджиму соку
Складові
- Ірга – 1 кг + –
- Вода очищена – 1 л + –
- Цукор-пісок білий – 600-800 г + –
Як приготувати вино з ірги без віджиму соку
За кілька днів до можливого збору ягід та закваски винного сусла, нам слід почати етап підготовки домашніх винних дріжджів, які прискорять і полегшать процес виноробства.
- Беремо 100 г стиглих ягід ірги, гарненько їх розминаємо в руках і поміщаємо в скляну банку, яку закриваємо кришкою, і залишаємо на три дні.
- Через три дні приступаємо до приготування безпосередньо вина. Беремо ягоди ірги, активно розминаємо їх руками, перекладаємо в ємність, наприклад скляний бутель, вливаємо наші домашні винні дріжджі, 800 мл теплої чистої води і 200-300 г цукру.
- Після закладки в ємність необхідних компонентів, закриваємо її водним затвором, який являє собою кришку зі вставленої в неї трубкою, кінець шланга поміщається в невелику баночку з водою.
- По закінченню трьох днів вино процідити від мезги – подрібнені ягоди, в отриманий обсяг додамо залишилися 200 мл води і 300 г цукру, знову поміщаємо водний затвор і залишаємо вино бродити.
- Віджату мезгу також заллємо питною водою, щоб вона повністю покрила макуха, і залишимо приблизно на 12-18 годин. Таким способом ми винесемо весь ароматний букет з ягід.
- По закінченню часу процідіть воду з мезгой, макуха викинемо, а настоявся воду додамо в ємність з вином, додамо останню порцію цукру. Ми залишаємо наше вино на 2-3 тижні бродити.
- Через 2-3 тижні, як тільки процес бродіння стає уповільненим, знімаємо вино з осаду, тобто акуратно переливаємо його в чистий бутель, проціджуючи через марлю, складену в декілька шарів. Намагаємося все дії виконувати повільно і акуратно, щоб осад залишився на дні колишньої тари.
- Вино закупорюємо, переставляємо в прохолодне місце приблизно на 3-4 місяці для витримай. Можна закопати його в землю, якщо є можливість.
- Після закінчення терміну акуратно розливаємо вино по пляшках, попередньо прогрів його до температури 70-75 градусів, щоб знищити активність залишилися винних дріжджів, і герметично закупорюють тару, стежачи за тим, щоб осад не потрапив в пляшки.
Як зробити вино з ірги: поради
Ягоди для вина бажано перетирати руками, щоб в процесі подрібнення в блендері або м’ясорубці не розгубити смакових і ароматичних якостей.
Воду для вина потрібно брати джерельну або відфільтровану, перед додаванням злегка підігріти, але ні в якому разі не кип’ятити – при термічній обробці загинуть всі бактерії і процес бродіння буде неможливий.
Для збільшення цукристості і придбання терпкого смаку, ягоди ірги бажано попередньо подвялить на сонечку.
Вино з ірги, яке готуємо, що не віджимаючи сік, можна пити, не чекаючи витримки в 3-4 місяці, але в такому випадку втрачається насичений аромат напою і його багатий смак, зменшується термін зберігання готового напою.
Зберігати готове домашнє вино з ірги необхідно в затемненому прохолодному місці. Термін зберігання домашніх вин при дотриманні температурних і світлових режимів досягає до 10 років без втрати смакових якостей продукту.
Домашнє вино з ірги можна віднести до розряду десертних вин, воно відмінно поєднується з фруктами і шоколадом. Вживати вино з ірги рекомендуємо в злегка охолодженому вигляді.