Соління, копченості, ягідні настоянки і інші частування власного приготування завжди вважалися особливою гордістю господарського столу.
Спробуємо і ми приготувати незвичайне, але дуже смачне і ароматне домашнє вино з ірги без дріжджів – щільною терпкою ягоди, яку ще називають північним родзинками. Рецепт досить простий і зрозумілий, але вам буде потрібно певна частка терпіння – на весь процес приготування піде близько 4 місяців.
Як приготувати бездріжджове вино з ірги своїми руками
Складові
- Ірга (свіжі ягоди) – 2-2,5 кг + –
- Цукор – 1 кг + –
- Вода очищена – 2 л + –
Рецепт вина з ірги без дріжджів в домашніх умовах
Гарне домашнє вино завжди цінувалося не менш заводського, не кажучи вже про те, що ви будете повністю впевнені в відсутності будь-яких домішок і сторонніх добавок. Ірга вважається надзвичайно корисною ягодою. Вона багата різними мікроелементами, вітамінами групи В, С і антиоксидантами.
Плоди ірги підвищують імунітет, мають загальнозміцнюючу і протизапальним засобом, а завдяки тому, що при виготовленні вина ірга не береться тепловій обробці, винний напій зберігає максимум корисних властивостей.
- В першу чергу, вибираємо ягоди – саме від їх якості залежить смак і насиченість майбутнього напою. Ірга повинна бути щільна, яскраво-червоного або фіолетового кольору, без ушкоджень. Також важливо пам’ятати, що плоди погано віддають сік, тому, якщо є сумніви – збільшуємо кількість ягід.
- Після того, як ягоди перебрали, подрібнюємо їх і залишаємо на добу, щоб вони пустили сік.
Важливий момент: ягоди ми не моєму, максимум, що можна зробити -почістіть їх м’якою сухою щіткою. Так як в рецепті ми не використовуємо дріжджі окремо, то важливо зберегти ті дріжджові бактерії, які є на поверхні ірги.
- Подрібнювати ягоди можна декількома способами. Зручніше за все робити це спеціальним пресом, але можна просто порубати ножем або навіть розчавити качалкою.
- Після того, як ягоди постояли, виділяємо сік. Для цього перекладаємо м’якоть в складену в декілька шарів марлю і добре віджимаємо. Можна також скористатися друшляком з дрібною сіткою. Якщо все зробили правильно, то у нас вийшов літр соку насиченого рубінового кольору.
- Готуємо сироп: для цього змішуємо 1 кг цукру і 2 літри води. Якщо хочете менш солодкий смак, то кількість цукру можна трохи зменшити, але краще вирівняти смак вина вже після приготування.
- Сироп доводимо до кипіння і залишаємо на повільному вогні на 10-15 хвилин. За цей час цукор повністю розчиниться, а сам сироп трохи загусне.
- Знімаємо сироп з вогню і охолоджуємо до кімнатної температури. Додаємо сік з ірги і ретельно перемішуємо.
- Отриману суміш переливаємо в ємність з вузьким горлечком (обсяг майбутнього вина не повинен перевищувати 2/3 від загального обсягу судини).
- Щільно закупорюють ємності – так, щоб не проникав кисень. Це можна зробити за допомогою гідрозатвори, який продається в спеціалізованих магазинах, або звичайної медичної рукавички. На рукавичці робимо невеликий прокол, а потім надягаємо на горлечко і щільно закріплюємо джгутом або скотчем.
Не намагайтеся закрити пляшку пробкою, навіть якщо ви впевнені, що вона герметична. В процесі бродіння буде виділятися вуглекислий газ, так що пробка швидше за все вилетить, в гіршому випадку – пляшка може лопнути.
- Сусло ставимо бродити в тепле темне місце на 3 тижні. Важливо, щоб температура залишалася постійною, тоді дріжджі правильно заквасити. За цей час необхідно кілька разів струснути вино, щоб бродіння проходило рівномірно, а от відкривати ємність для цього не можна.
- Через 2-3 тижні вино помітно посвітлішає, це означає, що процес бродіння завершений. Ретельно проціджуємо напій і знову розливаємо по чистим пляшках. На цей раз для закупорювання підійде стандартна пробка.
Прибираємо пляшки в темне прохолодне місце на 3 місяці. За цей час домашнє вино з ірги без дріжджів повністю настоїться, придбає характерний смак і насичений аромат, і його можна буде подавати до столу.
Пийте в міру і на здоров’я!