Як зробити вино з чорного агрусу

vino-iz-chernogo-kryzhovnika3
В саду кожного поважаючого себе дачника або садівника-любителя виростає традиційний для невеликої плантації набір ягідних культур.

Культивація кращих їх сортів дарує можливість власноруч збирати щедрий урожай смачних ягід і дегустувати будинку своє вино з чорного агрусу. За смаковими якостями і користь благородний напій з цієї ягоди абсолютно не поступається кращим виноградним аналогам, а часто навіть перевершує їх.

Плантації французьких виноробів, засаджені елітними сортами винограду, з якого народжуються вина знаменитих марок каберне-совіньон або мерло – найдорожче їх спадщина. Придбати «фірмові» саджанці цих сортів непросто, до того ж щедро плодоносять вони далеко не у всіх регіонах.

Інша справа – агрус! Ця культура менш примхлива в порівнянні з південцем-виноградом і при мінімальному догляді регулярно дякує за турботу щедрим урожаєм.

Особливо цінними є в виноробстві такі сорти з темними ягодами. Так, вино з агрусу «Чорний негус» або «Чорний принц» виходить настільки смачним, що цілком може конкурувати з елітними виноградними винами.

Як зробити вино з чорного агрусу

Технологія приготування аґрусового вин до смішного проста. Сусло відмінно бродить, порівняно недовго дозріває і вражає багатством букета. Головне – використовувати стиглу здорову ягоду, не допускаючи попадання в винний чан зіпсованих або перестиглих плодів.

Щоб без труднощів зібрати достатню кількість ягідної сировини, що не покриваючи свої руки шрамами від гострих колючок (зазначені сорти відрізняються підвищеною колючестью), потрібно застелити землю під кущами білою тканиною і кілька днів струшувати на неї урожай.

Внесення мінімальної кількості цукру дозволяє приготувати сухе домашнє вино з чорного агрусу. Трохи більше цукрового піску – і виходить відмінне десертне вино з легким шляхетним ароматом.

Як отримати винні дріжджі

У рецепті, представленому трохи нижче, ми будемо використовувати винні дріжджі. Ось кілька способів їх отримати.

  • Для кого домашнє виноробство не в дивину, тому роздобути винні дріжджі – не проблема: потрібно просто злити з осаду напівготове вино. Саме в ньому, в осаді, повним-повнісінько цих самих дріжджів;
  • Можна вчинити інакше – йдемо в ліс і знаходимо там суничну поляну (згодиться і домашня полуниця), збираємо її, будинки перетворюємо в кашку немиті ягідки, перекладаємо ягідну масу в банку, накриваємо нещільно кришкою і залишаємо на кілька днів.
    Коли ягідна кашка (мезга) спливе вгору, виловлюємо її, сік проливаємо через кілька шарів марлевого фільтра і очищену рідину залишаємо на бродіння. Коли воно закінчиться, на дні банки буде осад – в ньому і є ті самі винні дріжджі;
  • Ще один відмінний «сбражіватель» – родзинки. Достатньо всього жмені немитих родзинок на кілька літрів винної браги, щоб вона гарненько забродила.

Покроковий рецепт сухого вина з агрусу

Домашній рецепт сухого вина з агрусу

Складові

  • Агрус – 3 кг + –
  • Вода очищена – 1-2 л + –
  • Винні дріжджі – 90 мл + –

Як приготувати вдома вино з чорного агрусу

  1. Зібрані ягоди потрібно впорядкувати, вибраковивая все підозрілі, тобто не дозріли, гнилі, занадто брудні, а також рослинний сміття у вигляді листя, гілок і т.д. Мити ягоди не треба – на них «дикі» дріжджі, без яких бродіння неможливо.
  2. Ретельно відібрані ягоди розсипаємо в один шар на чистому шматку тканини, постеливши його на горищі. Ми залишаємо агрус на кілька днів пров’ялюють, не забуваючи його перевертати час від часу, щоб процес проходив рівномірно.
  3. Тепер ягоду потрібно перетворити в кашку будь-яким доступним способом – руками, блендером, м’ясорубкою.
  4. Розбавляємо сік водою, заважаємо до однорідності.
  5. Тепер потрібно ввести винні дріжджі з розрахунку 30 г на 1 кг ягоди.
  6. На бутель з ягідним суслом надягаємо латексну або гумову рукавичку. На одному з пальців потрібно зробити дірку – через неї виходитимуть бродильні гази.
  7. Приблизно через 2 тижні (протягом цього часу потрібно раз в день перемішувати винну брагу) при температурі 20-27 ° С повинно закінчитися бродіння. Дізнаємося це по здуванню рукавички і випадання на дно осаду.
  8. Пробуємо на смак вино. Якщо вже занадто «сухе», знижуємо показник кислотності цукром за смаком. Цукор потрібно розчинити в невеликій кількості напівготового вина.
  9. Якщо додали цукор, напій знову відправляємо під рукавичку до завершення повторного бродіння. Якщо в підсолоджування необхідності не було, переходимо до наступного етапу: зливаємо вино з випав на дно осаду через трубку в іншу ємність, закупорюють і відправляємо знову в тепло на освітлення десь на місяць. Раз на два тижні потрібно буде позбавлятися від осаду, зливаючи вино з нього.
  10. Далі, як завжди, розливаємо вино в пляшки, заповнюючи їх під кришку, щільно закриваємо – і в холод на дозрівання.

Вино за цим рецептом дозріває близько 4 місяців. За цей час його аромат стає багатшим і максимально розкривається. Якщо зберігати напій довше, на дні пляшок може з’являтися осад – це цілком природно. Вино потрібно зливати з нього в чисті бутлі або розливати по келихах для дегустації.

Домашнє аґрусове вино своїми руками

Пропонуємо ще один варіант приготування домашнього вина з знаменитого чорного агрусу. Дана технологія схожа з попередньою, але в цьому випадку ми будемо класти цукор і в підсумку отримаємо оригінальний десертний напій.

Як приготувати аґрусове вино своїми руками

Складові

  • Агрус чорного сорту – 4,5 кг;
  • Цукор – 1,5 кг;
  • Вода очищена – 1,5 л.

Як зробити смачне вино з агрусу своїми руками

  1. Зібравши і уважно перебравши стиглий урожай агрусу, перетворюємо його в кашку на м’ясорубці. У нас вийде досить густа мезга, з якої в такому вигляді отримати гарне вино неможливо. Але ми це виправимо, долив в кашку воду кімнатної температури в співвідношенні 1: 3, у нашому випадку це 1,5 літра.
  2. Далі додаємо в винну ємність (скляну або нержавіючу) цукор – знову ж третину від початкового об’єму ягід. Але на цьому етапі весь солодкий пісок сипати в чан не варто – залишимо чверть приготовленого кількості про запас, щоб було, чим регулювати кислотність.
  3. Все заважаємо, накриваємо кришкою або тканим кляпом, але нещільно, і поміщаємо в тепло, не забуваючи помішувати вміст заповненої на 2/3 ємності для рівномірного бродіння.
  4. Як тільки бурхливий бурління завершиться, і мезга спливе на поверхню, її видаляємо ложкою або шумівкою, а саме сусло переливаємо в другу ємність, залишивши осад у попередній. Якщо такий осад акуратно промити кілька разів, уклавши в багатошаровий марлевий мішок, а потім висушити до сипучості, отримаємо природні винні дріжджі. З їх допомогою можна буде готувати вино практично з будь-яких плодів.
  5. Далі чинимо, як зазвичай: пробуємо сусло на смак, занадто кисле підсолоджувати (для цього щось випадку цукор і залишали), розчинивши цукровий пісок в склянці підігрітого сусла. Далі заважаємо, надягаємо гідрозатвор (або рукавичку з діркою на одному з пальців) і залишаємо в теплі до припинення повторного бродіння (1-2 місяці).
  6. Потім потрібно буде злити молоде вино з осаду, розлити по пляшках, заповнюючи їх доверху, закупорити і відправити в прохолоду на пару місяців. У міру дозрівання напій потрібно буде переливати в чисті судини, залишаючи осад у попередніх. Важливо, щоб струмінь при переливу була довгою (її можна отримати, розміщуючи горлечка обох судин на великій відстані). Так вино буде «провітрюватися», збагачуючись при цьому киснем.

Дозрілий напій повинен стати прозорим і збагатитися приємними глибокими відтінками в смаку і кольорі. В цілому вино з агрусу темних сортів по запропонованим рецептами майже нічим не відрізняється від виноградної «класики». Але щоб це перевірити, потрібно самому спробувати хоча б один із запропонованих способів перетворення ягід в хмільний напій і стати свідком справжнього чаклунства!