Варення – прекрасний продукт, приготований власними руками для зимових чаювань, його також зручно використовувати в будь-який випічці і десертах. Але чи знаєте ви, що можна отримати неймовірно смачне, ароматне, легке десертне вино з абрикосового варення, і це відмінний варіант використовувати застояне продукт.
Для приготування такого вина підійде навіть перестояла і вже заграло або зацукровані варення, а детальний рецепт ми розглянемо нижче.
Домашнє вино з абрикосового варення
Для приготування хмільного напою вам знадобиться:
- Варення абрикосове – 1 літр.
- Чистий, фільтрована або кип’ячена вода – 1 літр.
- Ізюм – 100 г.
- Скляна ємність об’ємом не менше 3-х літрів.
- Медичні рукавички або спеціальні кришки для бродіння з отворами.
Ізюм послужить природними дріжджами для закваски продукту. Звичайні дріжджі використовувати не можна, вони перетворять вино в кислу брагу. Якщо вам вдасться знайти в продажу спеціальні винні дріжджі, то можете застосувати їх. Але звичайні родзинки прекрасно їх замінює, тому що на його поверхні знаходяться потрібні дріжджові бактерії.
ВАЖЛИВО: якщо ви маєте намір зробити вино з заграв абрикосового варення, то переконаєтеся, що на ньому немає цвілі. Продукт, в якому завелася пліснява вже непридатний ні для яких приготувань і його слід викинути.
Як робити вино з абрикосового варення
підготовка тари
Банку, в якій ви будете готувати вино, необхідно добре почистити і простерилізувати. Для цього спочатку промийте її під водою з миючим засобом або содою, так, щоб вона стала кришталево чистою.
Потім поставте на вогонь невелику тару з водою і коли вона закипить, потримайте банку над парою пару хвилин шийкою вниз. Щоб не обпекти руки, використовуйте кухонні рукавиці-прихватки, або обмотайте кисть руки рушником.
Підготовка продукту до бродіння
Ізюм Не мийте, інакше ви знищите частину потрібних мікроорганізмів. Приготуйте чисту воду, вона повинна бути теплою, але ні в якому разі не гарячою.
На замітку: якщо ви робите вино з кислого абрикосового варення, і хочете отримати солодкий десертний напій, то на цьому етапі приготуйте небагато цукрового сиропу: стакан цукру розчиніть в такій же кількості води і доведіть рідину до кипіння, потім остудіть до кімнатної температури.
У чисту банку викладіть дерев’яною ложкою варення, додайте родзинки, сироп (якщо потрібно), і залийте все водою так, щоб рідина не доходила до горла мінімум на 10 см.
Всі продукти в банку ретельно перемішайте ложкою і закупорте тару звичайної пластиковою кришкою. Вона також повинна бути чистою і стерилізованої.
Банку приберіть в тепле спокійне місце на 10 днів.
фільтрація сусла
Після закінчення 10-12 днів продукт потрібно відфільтрувати. Для цього підготуйте невеликий відрізок чистою марлі або дрібне ситечко, нову банку такого ж об’єму і тару, в яку будете зливати рідину. Всі описані нижче дії слід проводити в максимально стерильних умовах.
- Откупорьте банку і перелийте все вміст в тару, пропускаючи рідину через фільтр. Зібрався в фільтрі макуха викинете.
- Рідина (сусло) з миски перелийте в чисту банку. Вино з абрикосового варення в домашніх умовах виходить мутним, не лякайтеся цього, в кінці воно стане більш прозорим. Головне, видалити на цьому етапі весь макуха.
- Перелив сусло в чисту скляну банку, надіньте на шийку гумову медичну рукавичку або спеціальну кришку.
Якщо використовуєте рукавичку, то виконайте на одному з пальчиків дірку голкою. У спеціальних кришках отвір вже передбачено. Воно необхідне, щоб в процесі бродіння, назовні виходив утворюється газ.
Банку знову приберіть в тепле місце на 1-1,5 місяці (чим вище буде температура, де буде стояти ємність, тим швидше пройде бродіння). Дізнатися про те, що вино готове до розливу, можна по впала рукавичці і осів на дно осадку.
Розлив вина на зберігання
Після 30-40 днів напій готовий до розливу. Вживати вино поки не варто, воно повинно дозріти. Ви можете перелити вино в невеликі скляні баночки або пляшки. Не можна використовувати пластикові пляшки. Тару слід також добре промити.
Откупорьте банку з перебродившим напоєм, ви повинні помітити, що рідина стала більш прозорою, а вся муть осіла на дні. За допомогою воронки розлийте вино по ємностей так, щоб залишити поза увагою осад. Якщо ви використовуєте банки, то закупорюють їх пластиковими кришками, підклавши всередину фольгу. Для закупорки пляшок краще брати натуральні пробки.
Тару з розлитим вином приберіть в таке місце, де температура повітря тримається в районі + 12-16ºС. Витримайте напій місяць, а краще два і він готовий до вживання. Ось і весь рецепт вина з абрикосового варення. Нічого складного, лише трохи терпіння і часу.
Майте на увазі, що для готового вина дуже важлива середовище, в якому воно буде зберігатися. Не можна ставити розлитий напій в холодильник. Охолоджують вино лише перед подачею на стіл. Продукт може зіпсуватися, якщо буде стояти в занадто задушливому приміщенні. Всі подробиці про те, як правильно зберігати вино, читайте в однойменній статті.
Як зберігати вино в холодильнику
Тепер ви знаєте, як приготувати вино з абрикосового варення самостійно. Для цього не потрібно ні спеціального обладнання, ні особливих навичок. Точно за таким же принципом можна зробити вино з будь-якого іншого варення. Але саме з абрикосів виходить бурштиновий напій, який пахне влітку, сонцем і теплом.