Як відомо, фруктів і ягід багато не буває, але іноді природа так щедро обдаровує дбайливих господарів, що урожай просто нікуди дівати.
Якщо план по заготівлі варення перевиконано, а в ягіднику все ще повнісінько плодів, можна своїми руками зробити дуже смачне вино з зеленого агрусу! Хмільний напій домашнього виробництва з цих «жіночих» ягід виходить таким же ніжним і п’ється надзвичайно легко, даруючи найприємніші відчуття.
Як вибирати агрус для вина
Із зелених плодів агрусового вино виходить прозорим і світлим, з ніжним бурштиновим відтінком і багатим ягідним ароматом. Ягоди нам знадобляться стиглі, соковиті.
Перестиглі ягоди не годяться – вино з них може «захворіти», та й на смак воно вийде не дуже.
Ідеальне сировину – тільки зібраний агрус в стадії товарної зрілості, коли ягода вже не зелена, але ще й не «розповзається», з щільною зеленою шкіркою і солодкою внутрішньої м’якоттю.
Домашнє вино з зеленого агрусу: простий рецепт
Складові
- Ягоди агрусу – 10 кг + –
- Цукор-пісок білий – 4 кг + –
- Вода очищена – 10 л + –
Як зробити домашнє вино з зеленого агрусу
- Насамперед зібрану ягоду перебираємо, видаляючи листочки, які випадково потрапили в відро гілочки та інше сміття. А ось обрізати «хвостики», як на варення, не потрібно!
- Тепер перемнние ягідки для отримання однорідного пюре. Найкраще з цим завданням справляється м’ясорубка.
- Отримавши ягідне пюре, підсолоджувати його.
- Перемішуємо все, накриваємо ємність (доверху наповнювати її не можна – максимум на 2/3 об’єму) з ягідної рідиною чистою марлею або кришкою (але не герметично!) І відправляємо в тепло. При температурі 25-27 ° С вона буде бродити 3-5 днів.
- Настає пора видалити з браги мезгу (знадобиться старий капронову панчоху). Ягідна кашка до цього часу підніметься на поверхню рідини. Але викидати її всю не потрібно – варто трохи відкласти в банку.
- Отриманий сік, що перебродив переливаємо в стерильний бутель.
- Пора приготувати солодку воду: в трохи більше, ніж 10 літрів води розчиняємо 1,2 кілограма цукру.
- Солодкою рідиною розбавляємо досить густий сік, що перебродив, доливаючи її у винний бутель. Туди ж додаємо відкладене невелика кількість мезги (з півкіло) – вона замінить нам дріжджі.
- Надягаємо на бутель рукавичку (або закриваємо щільно кришкою, в яку протягнута трубочка, інший кінець якої опущений в невелику ємність з водою) і поміщаємо його знову в тепло.
Плодові напої на натуральному, екологічно чистому сировину – дорогоцінну прикрасу власної винної колекції.
Знаючи, як можна зробити вино з зеленого агрусу в домашніх умовах на мінімальній кількості продуктів, можна назавжди забути про магазинних прилавках з винами сумнівної якості.
Смачний і ароматний хмільний напій, зроблений своїми руками – це завжди бажаний гість на святковому столі!