Для мами важливо, щоб діти отримували в раціоні все найкорисніше, і тому заводські кисломолочні товари все частіше замінюються саморобними. Наприклад, відмінним виходить сир в домашніх умовах з молока сирого та кип’яченого, свіжого незбираного натурального коров’ячого і з покупного пастеризованого магазинного продукту. Є маса різних рецептів, які можуть навчити нас робити найсмачніший, екологічно чистий сирок шляхом варіння і навіть нетермічний методом.
Як виходить сир з молока
Сьогодні в століття широкого поширення генномодифікованих товарів, про шкоду яких сурмлять з усіх кінців, довіру до заводських продуктів тане на очах. Страшно стає ні скільки за себе, скільки за дітей.
Саме тому все частіше люди прагнуть купувати натуральний сільський асортимент молочної продукції. Жителі сіл і власники фермерського господарства спритно управляються з молоком, готуючи з нього масу смачних і корисних продуктів. Однак багатьом городянам навіть невтямки, що отримати той же сир з молока своїми руками досить просто, головне знати алгоритм цього процесу.
Так як же самому зробити екологічно чистий сирок?
Домашній сир із сільського молока
Для початку слід визначитися, з якого молока роблять саморобний сир. Безсумнівно, домашнє парне молочко від дійної Корівки є найкращим сировиною для створаживания.
Такий сир виходить м’яким, ніжним, соковитим і дуже поживним. З 1 літра удою можна отримати до 300 г свіжого сиру.
Навіть якщо домашнє молоко було пропущено через сепаратор, обрат все одно буде відмінним рішенням для виготовлення знежиреного сиру.
Саморобний сир з магазинного молока
Однак дуже часто міських господинь відвідує питання, а чи можна зробити домашній сир з магазинного молока, адже в умовах міста не завжди є можливість купити фермерський продукт?
Так, природно можна вдатися до заводського молоку, воно відмінно створаживается і тут навіть не настільки важливо свіже буде сировину або кип’ячене. У домашніх умовах навіть з маложирного, пастеризованого і безлактозную молока можна зварити хороший сирний продукт.
Для отримання 1 кг сиру потрібно, щонайменше, 4 літри молока.
Як відбувається процес створаживания
Тут все просто. Для початку молоку потрібно дати скиснути і згорнутися, тобто перетворитися в кисляк.
Зробити це можна різними способами, починаючи від банального тримання напою в теплі близько доби, і закінчуючи використанням різних натуральних заквасок (сметана, кефір, біфідумбактерин), кислот (лимонна кислота, оцет, лимонний сік) і хімічних препаратів (хлористий кальцій).
Далі сквашенное молоко піддається термічній і кріо обробці, в результаті чого кисле молоко розпадається на дві фракції, одна з яких і є сир. Ось і вся наука. Все виглядає досить легко і просто і навіть без наочних відео уроків.
Давайте ж тепер застосуємо теоретичні знання на практиці.
Як приготувати сир з сільського цільного молока
Складові
- Молоко – 5 л + –
- Кефір – 1 л + –
Приготування домашнього сиру з молока
Цей рецепт приготування домашнього сиру можна по праву назвати класичним або навіть традиційним, адже саме так споконвіку готувався цей продукт, переважно з натурального коров’ячого молока.
Для того щоб зварити домашній сир нам знадобиться як молоко, так і кефір в якості закваски.
- Молоко переливаємо в каструлю і ставимо на вогонь. Нагрівати його потрібно на середньому вогні при періодичному перемішуванні, щоб воно не пригоріло.
- Як тільки молоко закипить, вливаємо в нього весь кефір і, продовжуючи варити, активно перемішуємо всю масу зверху вниз, щоб закваска рівномірно розподілилася по всьому об’єму молока.
- Через кілька хвилин можна буде помітити, що молоко згорнулося, і білкові крупинки піднялися наверх – це відокремився від сироватки сам сир.
- Тепер нам необхідно його відфільтрувати від сироваткової рідини, для чого сито, встановлене на порожній каструлі, вистилає складеної вдвічі-втричі марлею і зливаємо через неї весь вміст каструлі.
- Сир залишився в марлі, а сироватка стекла в ємність. Краї тканини зав’язуємо у вигляді кулька і підвішуємо його, щоб зайва сироватка повністю скла з сиру.
Сир готовий! Тепер з ним можна приготувати і сирники, і запіканку, начинити млинці або просто змішати з цукром і родзинками і з’їсти на сніданок.
Як зробити сир з магазинного молока
Серед величезної кількості різних варіантів отримання сиру природно існує і експрес рецепт, який розповість нам, як можна швидко вдома приготувати сир зі свіжого і кип’яченого молока з магазину.
Для цього нам навіть не потрібно закваска, а скористаємося ми аптечним препаратом під назвою кальцію хлорид. Таким методом ще в радянські часи матусі прагнули робити своїм діткам збагачений кальцієм домашній кефір і сир.
Ці продукти не тільки вельми смачні, а й здатні зміцнити зуби і кістки, нормалізувати роботу нервової системи і зробити благотворний вплив на кровоносну систему.
Складові
- Молоко пастеризоване – 0,5 л;
- Хлористий кальцій 10% розчин – 1,5 ст.л .;
Приготування кальцинованого сиру
Підготовлених продуктів якраз вистачить для приготування однієї порції сирка для дитини.
- Отже, молоко нагріваємо в каструльці до 40оС, після чого при інтенсивному перемішуванні вводимо в рідину десятивідсотковий розчин кальцію хлориду.
- Потім доводимо молоко до закипання, і варимо до тих пір, поки маса не згорнеться. Далі знімаємо вариво з плити і після охолодження відкидаємо сирок на ситечко. Через 15 хвилин зайва рідина стече, і сир можна буде їсти.
В даному рецепті слід строго дотримуватися заявлених пропорцій, адже якщо додати в молоко занадто багато CaCl2, то сир буде гірчити, що безумовно не сподобається ні діткам, ні дорослим.
Домашній сир з безлактозную молока
Абсолютно здорові люди можуть вживати будь-які молочні продукти не побоюючись за власне здоров’я, проте для осіб з лактозною недостатністю допустимий молочний асортимент дуже обмежений.
І якщо в мегаполісах ще можна знайти безлактозние товари, то для невеликих міст це часом дивовижний товар. І тому людям з таким діагнозом не залишається нічого, як готувати спеціальний сир будинку самостійно, благо таке молоко є сьогодні практично в кожному великому маркеті.
А щоб виготовити продукт ще більш корисним, то ми замість закваски вдамося до допомоги біфідобактерій, та й варити сквашенное молоко ми не будемо, а будемо використовувати щадить кріо методикою створаживания.
Складові
- Молоко безлактозную – 1 л;
- Біфідумбактерин – 2 ампули;
Приготування домашнього безлактозную сиру
- Для початку нам необхідно молоко довести до кипіння, після чого охолодити його до 38оС і заливаємо в термос, куди також додаємо розведений бифидумбактерин.
- Через 10-16 годин в термосі утворюється шикарний кефір безлактозний і збагачений біфідобактеріями. Щоб зберегти всю користь цього продукту, для приготування сиру ми використовуємо не вогонь, а морозилку.
- Отже, переливаємо кефір в пакет і відправляємо в морозильну камеру годин на 8, а найкраще на ніч. А з ранку виймаємо кульок, розрізаємо, виймаємо крижину і кладемо на застелене тришарової марлею сито. У процесі відтавання сироватка буде стікати крізь отвори, а ніжний, соковитий і м’який сир залишиться в марлевому кульку.
Так, безперечно, цей спосіб вимагає багато часу, проте насолодившись смаком цього сирка і почерпнув левову частки користі, ми реально розуміємо, що це того варто і тоді приготування сиру в домашніх умовах з будь-якого виду молока стане вашим постійним заняттям на кухні.