Щоб приготувати чудове італійське блюдо не треба купувати запаморочливі інгредієнти в дорогому супермаркеті. Сьогодні ми розповімо, як зробити сир Рікотта в домашніх умовах таким, що він припаде до смаку навіть досвідченим гурманам і шанувальникам середземноморської кухні. По суті, він являємо собою щось середнє між м’яким ніжним сиром і сиром, тому й приготувати його не так складно, як будь-який з твердих сортів.
На батьківщині рикотта додається до всіх можливих страви, з нею готують салати, піцу, пасту, крім того вона часто є компонентом десертів.
Ну, а сир, приготований в домашніх умовах не тільки помітно дешевше, але і смак його більш натуральний і ніжний. До того ж ми самі можемо регулювати калорійність кінцевого продукту, додаючи вершки з потрібним відсотком жирності.
Ну що ж, спробуємо приготувати сир в домашніх умовах?
Рікотта: рецепт з лимонною кислотою
Складові
- Молоко – 1 л + –
- Лимонна кислота – 1 ч.л. + –
- Вершки 20% – 2 ст.л. + –
- Сіль – 1 ч.л. + –
- Вода – 60 мл + –
Як приготувати сир Рікотта в домашніх умовах
- Молоко ставимо прогріватися на водяну баню або використовуючи розсікач, щоб прогрів йшов рівномірно. Тримаємо на вогні, поки температура не досягне 85 ° С.
- Тим часом в воді розводимо лимонну кислоту до повного розчинення.
- Коли молоко нагріється, тонкою цівкою вливаємо лимонку і перемішуємо до тих пір, поки буде йти процес створаживания.
- Знімаємо з вогню і чекаємо, коли сироватка остаточно відокремиться – приблизно за 8-10 хвилин.
- Застеляємо друшляк марлею і проціджуємо сирну масу. Сироватку не виливати – з неї вийде прекрасний хліб або млинчики, а сирному сиру даємо стекти протягом години.
- Коли відділення рідини закінчиться, втручаємося вершки і додаємо сіль. Вона додасть смаку пікантність. Добре перемішуємо і перекладаємо в пластиковий контейнер, утрамбовуємо.
Даємо відстоятися годину-півтора і подаємо. Домашня рикотта готова!
Якщо ж під руками немає лимонної кислоти або хочеться отримати більш вершковий смак, зробимо сир на сметані за наступним рецептом.
Як зробити вершкову рикотту
- 1 л молока наливаємо в каструлю і прогріваємо до трохи теплого стану – приблизно 30-35 ° С. Точність тут не так важлива, тому термометром можна не користуватися.
- Потім додаємо 1 склянку 20% сметани і 400 мл 20% вершків.
- Все перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо сквашуватися при кімнатній температурі. На все про все піде від 5 до 8 годин, в залежності від того, яка температура в приміщенні.
Прогрівати в цьому рецепті молоко на вогні не варто, так як завдяки природному сквашування і досягається м’якого вершкового смаку і легкість консистенції.
Коли в каструлі утворюється кисле молоко, не розмішуючи, ставимо її на самий маленький вогонь. Обов’язково використовуємо рассекатель або нагріваємо на водяній бані, щоб низ не горів. Греєм до 70-80 ° С (вона повинна бути гарячою).
Особливості дозрівання рікотти в домашніх умовах
Знову накриваємо кришкою і залишаємо на ніч для визрівання. У Рікотту, приготовленої таким способом, сироватки буде значно менше і вона буде нижче, ніж в попередньому рецепті.
Тепер, як зазвичай, застилає друшляк марлею і проціджуємо сирну масу. Зав’язуємо її щільним вузлом і залишаємо стікати над ємністю протягом 4-5 годин. Так багато часу йде саме через густоти сироватки.
Розгортаємо згорток і милуємося: чудова вершкова рикотта в домашніх умовах готова! Подаємо її з горіхами, джемом, готуємо десерти або їмо прямо так.
Отже, тепер ви знаєте, як зробити сир Рікотта в домашніх умовах без особливих складнощів або неймовірних інгредієнтів. Залишилося лише спробувати приготувати цей чудовий натуральний продукт і пригостити рідних і близьких!
Про те, як слід зберігати приготовлений сри, дивіться в цьому пості:
Правильне збереження сиру в домашніх условяіх