Щоб покуштувати чудової солоної закуски, зовсім не обов’язково бігти в супермаркет і купувати неймовірні делікатеси. Сьогодні ми розповімо про те, як зробити сир Чечіль в домашніх умовах, рецепт якого ви знайдете в нашій статті разом з докладними інструкціями. Він виходить надзвичайно смачним, соковитим і, найголовніше, без найменшої підозри на наявність ГМО в складі або інших некорисних компонентів.
Сир Чечіль відомий нам під іншою назвою – сир «Косичка». Його ми можемо зустріти на прилавку будь-якого магазину. Він вважається найближчим «родичем» сулугуні, схожий на нього за смаком і консистенції, але присмак і щільність у нього все ж інші.
Витримувати сир Чечіль тижнями не треба, він готується швидко і в промислових умовах, і в домашніх.
Ну що ж, спробуємо його зробити?
Сир Чечіль в домашніх умовах
Складові
- Молоко – 3 л + –
- Пепсин – 10 г + –
для розсолу
- Сіль – за смаком + –
- Вода – за смаком + –
Приготування в домашніх умовах
Рецепт передбачає використання сичужного ферменту або пепсину. Придбати таку «екзотику» можна практично в будь-якій аптеці. Додаємо пепсин з розрахунку 1 г на 300 мл рідини.Якщо перед нами сільське молоко, його необхідно «зняти» або знежирити, так як в оригінальній технології сир Чечіль готують з молока з низьким відсотком жиру.
- Для цього ставимо сире молоко в каструлі або банку в холодильник на ніч, а вранці знімаємо ополоником верхній шар, тобто вершки. Пам’ятаємо, що це знизить обсяг молока, тому заздалегідь наливаємо його в каструлю більше, ніж 3 л приблизно на 20-25%.
- Потім молоко залишаємо на відкритому повітрі і даємо йому скиснути протягом доби природним шляхом – так сир вийде смачнішим і буде краще тягнутися.
Саме від кислотності молока в цьому рецепті залежить те, як добре вдасться перетворити сирні шматочки в нитки. Оптимальним вважається момент, коли воно почне згортатися.
- Встановлюємо на газову плиту рассекатель, щоб молоко в каструлі нагрівалася поступово і рівномірно, і гріємо його до 32 – 35 ° С, знімаємо з вогню.
- Вливаємо пепсин по пропорції і залишаємо на півгодини. Нічого чіпати або заважати не потрібно – просто даємо постояти.
- З плином часу в каструлі утворюється щільна маса, знову ставимо її на плиту і гріємо до 50 ° С, обережно заважаючи. Це допоможе повністю відокремитися сироватці.
- Потім проціджуємо отримані пластівці через марлю і викладаємо їх на стіл. Надягаємо рукавички і витягуємо пластівці в нитки. Їх можна скрутити в клубки або заплести в косичку, як ми і звикли бачити.
- Робимо соляний розчин і закладаємо вийшов сир Чечіль в нього на ніч. Вранці продукт вже готовий до вживання. Його вже можна їсти прямо так чи відправити в каганець для придбання яскравого кольору і пряного аромату.
Але є і більш швидкий спосіб приготування апетитною закуски в домашніх умовах.
Як зробити Чечіль зі свіжого молока
Для цього рецепта нам знадобиться 4 л свіжого маложирного молока.
Як зробити сир Чечіль
- Прогріваємо молоком та до температури не вище 38 ° С і додаємо 1 г сичужного ферменту. Як випливає все перемішуємо і тут же знімаємо з вогню.
- Ми залишаємо згорнутися і загуснути на 35-40 хвилин, а потім ріжемо масу прямо в каструлі на квадрати – це забезпечить краще відділення сироватки. Знову залишаємо на півгодини.
- Тим часом готуємо друшляк, велике сито або решето – застилає декількома шарами марлі. Одержаний сир відкидаємо і протягом години даємо стекти.
- Нагріваємо на вогні воду так, щоб терпіла рука, викладаємо в неї шматки сиру і витягуємо їх в нитки. Завдяки температурі вони стануть більш пластичними, і не будуть рватися.
- Готовий Чечіль скручуємо будь-яким зручним способом і поміщаємо в заздалегідь приготовлений сольовий розчин.
Тепер ви знаєте, як зробити сир Чечіль в домашніх умовах. Рецепти приготування варіюються, тому пробуємо різні, щоб вибрати потрібний, адже виготовлення сирів не просто трудомісткий, але і дуже тонкий процес. Хто знає, який саме спосіб спрацює саме в ваших руках і на вашій кухні?
Діліться в коментарях подробицями приготування сиру Чечіль і викладайте фотографії готового продукту, друзі!