Що може служити кращим символом домашнього затишку, ніж аромат свіжої гарячої домашньої випічки, який об’єднує за столом всю сім’ю?
Капустяна шарлотка в духовці – якраз один з таких рецептів, який нікого не залишить байдужим, а можливо – навіть стане вашим кулінарним секретом. Не варто побоюватися працювати з тестом, навіть якщо ви новачок на кухні: наша покрокова інструкція допоможе відповісти на всі ваші запитання!
Простий і смачний пиріг для всієї родини
Рецепт шарлотки з капустою в духовці можна назвати універсальним. З молодої свіжою капустою і зеленню у нас вийде легкий літній варіант, цілком підходящий для дачного пікніка.
А ось якщо додати сир і подрібнений бекон, то ми приготуємо ситний пиріг, цілком підходящий для повноцінної вечері домашнім зимовим вечором.
Але, що б ми не вибрали, приготувати шарлотку з капустою дуже легко – читайте наш детальний рецепт і відразу ж приступайте! Результат неодмінно приємно здивує вас і ваших домашніх.
Рецепт шарлотки з капустою в духовці
Складові
- Капуста білокачанна – 800 г + –
- Яйця курячі – 3 штуки + –
- Кефір – 1 стакан + –
- Борошно пшеничне – 1 склянка + –
- Сода – 0,5 чайної ложки + –
- Сіль + –
- Чорний перець + –
- Рослинна олія + –
- Масло вершкове – 25 г + –
Як приготувати капустяну шарлотку в духовці
- Кефір та яйця заздалегідь дістаємо з холодильника, вони повинні бути кімнатної температури.
- Ретельно вибираємо капусту – від неї значною мірою буде залежати смак нашої шарлотки. Чим молодше буде качан, тим більше ніжним і повітряним вийде наш пиріг.
- У досить велику чашу для міксера виливаємо кефір, додаємо соду, перемішуємо і відставляємо на півгодини в тепле місце. Сода повинна вступити в реакцію, тоді кефір помітно спіниться. Це зробить тісто більш пишним.
- Поки кефір настоюється, займемося капустою. Молоду дуже тонко шаткуємо, а ось у зрілого качана потрібно попередньо вирізати жорсткі підстави стебел.
- На сковороді розігріваємо трохи рослинного масла, додаємо капусту, сіль і перець, і на повільному вогні тушкуємо до м’якості. При необхідності можна додати третину склянки води. Коли капуста буде готова, ненадовго отставляем її в сторону.
- У кефір додаємо яйця, трохи солі і ретельно перемішуємо. Зручніше скористатися міксером, але можна зробити це просто віночком або навіть виделкою.
- Акуратно і потроху вводимо борошно. Після кожної порції ретельно перемішуємо і дивимося, щоб не було грудочок. Тісто по консистенції має нагадувати нежирну сметану.
- Коли основа готова, додаємо в неї нашу начинку і знову перемішуємо, на цей раз просто ложкою.
Якщо все готово, приступаємо до основної частини і читаємо, як приготувати шарлотку з капустою в духовці.
Форму для випікання змащуємо вершковим маслом, особливу увагу приділяючи стиках і згинах. Якщо форма без тефлонового покриття, краще додатково присипати її манкою – тоді шарлотка точно вийде красивою і акуратною. Духовку в цей час розігріваємо до 180 градусів.
Виливаємо в форму тісто і ставимо запікатися на 30-40 хвилин. Через півгодини починаємо перевіряти готовність зубочисткою: якщо увіткнути її в шарлотку, а потім витягнути, вона повинна бути сухою на дотик.
Коли пиріг рівномірно пропікся і придбав хрустку скоринку, витягуємо його, злегка охолоджуємо і подаємо. Смачного!
Поради кухарчуком: ідеальний капустяний пиріг
Кефір по можливості беремо натуральний, а ось жирність регулюємо за своїм смаком. Хочете дієтичний пиріг з капустою? Тоді вибирайте нежирний кефір.
- Якщо в тушковану капусту ми додамо улюблену зелень, то пиріг здасться більш легким і ароматним.
- Для щільного насиченого смаку окремо обсмажити цибулю і гриби, а потім змішаємо їх з капустою.
- А щоб зробити шарлотку пікантною, скористаємося м’ясними копченостями, тільки вибирайте насичений смак.
- Сир, варені яйця, в’ялені помідори – кількість варіантів обмежена тільки вашою фантазією!
Капустяна шарлотка в духовці хороша як в гарячому, так і холодному вигляді. Ідеально подавати такий пиріг зі сметаною або часниково-вершковим соусом!