Як зробити шарлотку з капустою в духовці

kapustnaya-sharlotka-v-duxovke
Що може служити кращим символом домашнього затишку, ніж аромат свіжої гарячої домашньої випічки, який об’єднує за столом всю сім’ю?

Капустяна шарлотка в духовці – якраз один з таких рецептів, який нікого не залишить байдужим, а можливо – навіть стане вашим кулінарним секретом. Не варто побоюватися працювати з тестом, навіть якщо ви новачок на кухні: наша покрокова інструкція допоможе відповісти на всі ваші запитання!

Простий і смачний пиріг для всієї родини

Рецепт шарлотки з капустою в духовці можна назвати універсальним. З молодої свіжою капустою і зеленню у нас вийде легкий літній варіант, цілком підходящий для дачного пікніка.

А ось якщо додати сир і подрібнений бекон, то ми приготуємо ситний пиріг, цілком підходящий для повноцінної вечері домашнім зимовим вечором.

Але, що б ми не вибрали, приготувати шарлотку з капустою дуже легко – читайте наш детальний рецепт і відразу ж приступайте! Результат неодмінно приємно здивує вас і ваших домашніх.

Рецепт шарлотки з капустою в духовці

Як приготувати шарлотку з капустою в духовці

Складові

  • Капуста білокачанна – 800 г + –
  • Яйця курячі – 3 штуки + –
  • Кефір – 1 стакан + –
  • Борошно пшеничне – 1 склянка + –
  • Сода – 0,5 чайної ложки + –
  • Сіль + –
  • Чорний перець + –
  • Рослинна олія + –
  • Масло вершкове – 25 г + –

Як приготувати капустяну шарлотку в духовці

  1. Кефір та яйця заздалегідь дістаємо з холодильника, вони повинні бути кімнатної температури.
  2. Ретельно вибираємо капусту – від неї значною мірою буде залежати смак нашої шарлотки. Чим молодше буде качан, тим більше ніжним і повітряним вийде наш пиріг.
  3. У досить велику чашу для міксера виливаємо кефір, додаємо соду, перемішуємо і відставляємо на півгодини в тепле місце. Сода повинна вступити в реакцію, тоді кефір помітно спіниться. Це зробить тісто більш пишним.
  4. Поки кефір настоюється, займемося капустою. Молоду дуже тонко шаткуємо, а ось у зрілого качана потрібно попередньо вирізати жорсткі підстави стебел.
  5. На сковороді розігріваємо трохи рослинного масла, додаємо капусту, сіль і перець, і на повільному вогні тушкуємо до м’якості. При необхідності можна додати третину склянки води. Коли капуста буде готова, ненадовго отставляем її в сторону.
  6. У кефір додаємо яйця, трохи солі і ретельно перемішуємо. Зручніше скористатися міксером, але можна зробити це просто віночком або навіть виделкою.
  7. Акуратно і потроху вводимо борошно. Після кожної порції ретельно перемішуємо і дивимося, щоб не було грудочок. Тісто по консистенції має нагадувати нежирну сметану.
  8. Коли основа готова, додаємо в неї нашу начинку і знову перемішуємо, на цей раз просто ложкою.

Якщо все готово, приступаємо до основної частини і читаємо, як приготувати шарлотку з капустою в духовці.

Форму для випікання змащуємо вершковим маслом, особливу увагу приділяючи стиках і згинах. Якщо форма без тефлонового покриття, краще додатково присипати її манкою – тоді шарлотка точно вийде красивою і акуратною. Духовку в цей час розігріваємо до 180 градусів.

Виливаємо в форму тісто і ставимо запікатися на 30-40 хвилин. Через півгодини починаємо перевіряти готовність зубочисткою: якщо увіткнути її в шарлотку, а потім витягнути, вона повинна бути сухою на дотик.

Коли пиріг рівномірно пропікся і придбав хрустку скоринку, витягуємо його, злегка охолоджуємо і подаємо. Смачного!

Поради кухарчуком: ідеальний капустяний пиріг

Кефір по можливості беремо натуральний, а ось жирність регулюємо за своїм смаком. Хочете дієтичний пиріг з капустою? Тоді вибирайте нежирний кефір.

  • Якщо в тушковану капусту ми додамо улюблену зелень, то пиріг здасться більш легким і ароматним.
  • Для щільного насиченого смаку окремо обсмажити цибулю і гриби, а потім змішаємо їх з капустою.
  • А щоб зробити шарлотку пікантною, скористаємося м’ясними копченостями, тільки вибирайте насичений смак.
  • Сир, варені яйця, в’ялені помідори – кількість варіантів обмежена тільки вашою фантазією!

Капустяна шарлотка в духовці хороша як в гарячому, так і холодному вигляді. Ідеально подавати такий пиріг зі сметаною або часниково-вершковим соусом!