Ніщо так не радує досвідчених і початківців виноробів, як можливість побалувати гостей на застілля власним ароматним напоєм.
Абрикосова вино в домашніх умовах – рецепт, який неодмінно оціните і ви, і ваші друзі, адже цей напій має неперевершені і незвичайні смакові якості, а також гарний відтінок. Повозитися з його приготуванням, звичайно, все ж доведеться, однак це можна сказати про будь-якому напої, виготовленому власними руками.
Покроковий рецепт абрикосового вина ви знайдете внизу нашої статті, але крім рецепта необхідно враховувати й інші важливі нюанси. Це дозволить вам добитися кришталевої чистоти і прозорості напою.
Якщо ви готові – давайте швидше дізнаємося, як зробити вино з абрикос!
Секрети вдалого домашнього абрикосового вина
Вино з абрикос виходить ароматним, з типовим післясмаком оранжевого плода. Воно доповнить десертний стіл і стане найкращим алкогольним напоєм для торта або фруктового салату.
Напій відрізняється вишуканим кольором – в процесі приготування виходить красива золотиста рідина, яка може бути як абсолютно прозорою, так і мутнуватої, що нагадує наливку.
Вино з перестиглих абрикосів чудово підійде для приготування настоянок, наливок.
вибір фруктів
Приготування абрикосового вина в домашніх умовах починається, звичайно ж, з вибору фруктів. Вино з пом’ятих абрикосів робити не рекомендується, оскільки великий ризик того, що воно зіпсується: якщо ви погано переберете плоди і попадеться хоча б один гнилої – смак напою буде неприємний.
Також вино з підгнилих ягід часто покривається нальотом, цвіллю і прокисає.
Витягуємо з ягід кісточки
Також не рекомендується готувати вино з ягід з кісточками – напій буде має терпкий смак і гірчинку, причина – синильна кислота всередині кісточок.
Як зробити вино з абрикос, щоб воно було солодким, мало приємний смак і в ньому відчувалися запашні нотки? Для цього краще вибрати зрілі і соковиті фрукти.
Тара
Традиційно ставлять вино з абрикосів в трилітровій банці, проте ви можете вибрати тару і побільше.
Краще використовувати для вина саме скляні бутильов, оскільки в них є стандартного розміру шийку. А це дуже зручно для установки спеціального гідрозатвори або медичної рукавички.
гідрозатвор
Заміною гідрозатворів може виступити рукавичка з латексу. Як його робити? Надягаємо на горлечко нашої скляної тари рукавичку, про всяк випадок обмотуємо підставу (щоб уникнути випадання шлангу, коли вино почне «грати»), і проколюємо голкою великий палець. Готово!
гігієна
Як приготувати абрикосове вино, щоб воно не зіпсувалося? Для цього особливу увагу приділяємо чистоті тари, которяе буде стикатися з вином. Це стосується і великої скляної банки, в якій напій буде «грати», і пляшок, в які ви розіллєте його для подальшого дозрівання.
Дотримуючись чистоту тари, вино не скисне і не покриється цвіллю, стоячи в погребі.
Саморобний вино з абрикосів: різні смаки
Абрикосова вино в домашніх умовах зовсім не обов’язково повинно мати один-єдиний головний інгредієнт. Ви можете сміливо експериментувати і створювати унікальні відтінки смаків:
- Абрикосово-вишневе вино – рецепт навіть в домашніх умовах абсолютно нехитрий. Додаємо на кілограм абрикос жменю вишень – і готово!
- Як зробити вино з абрикосів благородним і вишуканим? Згадайте про зливі – вона чудово поєднується з абрикосом і надає напою незвичайне післясмак. Причому ви можете вибрати як темну сливу, так і жовту.
- Як робити абрикосове вино так, щоб воно мало насичений і не нудотний смак? Можна додати лісових ягід – малини або ожини.
- А якщо ви ставите питанням, як приготувати десертне вино з абрикос, зверніть увагу на черешню або айву – такий тандем не залишить байдужим жодного ласуна!
- Як поставити вино, щоб воно мало бурштиновий відтінок і було прозорим? Вибирайте додатковим інгредієнтом світлі ягоди і фрукти – агрус, білий виноград, жовту сливу, жовту черешню, персик.
- А щоб отримати абрикосове вино насиченого темного відтінку, додайте до складу напою чорну сливу, вишню, темний виноград, чорницю.
Домашнє вино з абрикос: рецепт приготування
Складові
- Абрикоси стиглі цілі – 4 кг + –
- Цукор-пісок білий – 1 кг + –
- Ізюм – 100 г + –
- Вода очищена – 1 л (якщо плоди сухуваті) + –
Абрикосова вино в домашніх умовах: простий рецепт
Щоб зробити якісне вино, перебираємо плоди і видаляємо всі гнилі і побиті. Віджимаємо з ягід сік, користуючись будь-яким зручним способом.
- Отриманий абрикосовий сік відправляємо в чисту скляну ємність, вводимо туди половину цукру і додаємо ізюм.
- Шийка банки накриваємо марлею і залишаємо майбутнє вино на 3-4 дні в теплому темному місці, регулярно помішуючи вміст дерев’яною палицею або лопаткою.
- Коли рідина забродила, фільтруємо її і переливаємо в стерильний бутель, додаючи 200 г цукру.
- Надягаємо на горлечко банки рукавичку (або гідрозатвор) і даємо провину ще постояти протягом п’яти діб в теплому місці.
- Відливаємо в чисту ємність трохи рідини, вводимо цукор, що залишився, перемішуємо і вливаємо назад.
Тепер головне набратися терпіння і чекати поки процес активного бродіння не завершиться.
Коли рукавичка повністю здувається і опадає – акуратно зливаємо рідину з банки, щоб не зачіпати осад.
Після закінчення бродіння розливаємо отримане молоде абрикосове вино по чистим пляшках так, щоб напій цілком заповнив їх. Закупорюємо і відправляємо його в прохолодне темне місце на строк не менше 3 місяців. За цей час вино дозріє і стане прозорим.
Як зробити вино з абрикос повністю прозорим? Детальніше дізнатися про це можна в нашій статті:
Освітлення домашнього вина
Абрикосова вино в домашніх умовах – рецепт, який неодмінно сподобається і вам, і вашим друзям. Цей чудовий напій багатий багатогранністю смаку, а головне – абсолютно натуральний!