Навіть початківці кулінари знають, що існує ряд продуктів, які відмінно вписуються в практично будь-яку салатну закуску. Так, салат мімоза з сиром виходить неймовірно гармонійним за смаком і дуже ніжним. Звичайно, варто обов’язково відзначити, що в класичній рецептурі, яка зараз рідко застосовується, сирний продукт потрібно використовувати обов’язково, а тому поява його в салатик не випадково.
Правильна послідовність шарів в мімози по порядку
Перед тим, як ми перейдемо до опису процесу приготування, необхідно розповісти про те, як насправді правильно збирається класична мімоза.
Справа в тому, що в минулому, за часів радянського союзу, технологія виготовлення салату мімоза була строго задокументована. Так, список інгредієнтів цієї салатної закуски був зовсім невеликим, в нього входили лише курячі яйця, вершкове масло, сир, майонез, рибна консерва і цибулю.
У кухарських нормативах було також прописано і кількість шарів в цьому салаті і їх черговість:
- На самому дні УБМБФОЙЛБ або ж порційного салатного кільця повинні розташовуватися яєчні білки, подрібнені на тертці або ж дрібно порубані гострим ножем.
- Далі йде тертий сир твердих або напівтвердих сортів (тут найкраще використовувати костромський, голландський або ж російський сир).
- Тепер шар, що складається з размятого за допомогою вилки рибного м’яса (половина банки).
- Половина всього обсягу майонезу (зазвичай використовується «Провансаль»).
- Невелика кількість замороженого вершкового масла, яке натирається на крупній тертці.
- Друга половина банки рибних консерв.
- Максимально подрібнений цибулька.
- Друга половина підготовленого майонезного соусу.
- І, нарешті, в довершення, терті яєчні жовтки, які своїм зовнішнім виглядом якраз і нагадують суцвіття мімози, в честь якої був названий цей салат.
Як бачите, згідно з цим списком, кількість шарів в класичній мімози має дорівнювати дев’яти. Саме таке число вважається правильним, причому послідовність шарів порушувати строго заборонено.
Якщо ж такий салатик виробляється не за класичною рецептурою, а, наприклад, за традиційним домашнім рецептом, то черговість шарів визначається лише бажанням забезпечити гарну подачу.
Класичний рецепт радянської мімози з сиром по ГОСТу
Давайте ж разом сфабрикувати ту саму мімозу, точно так, як це робили кухаря і кулінари за радянських часів.
Варто відзначити, що дієтичним подібний салатик вже точно не назвеш – калорійність його становить близько 350 калорій на 100 грам, а тому при дегустації краще знати міру і не з’їдати більше 1 порції такої холодної закуски.
Складові
- Твердий або напівтвердий сирок – 150-200 г;
- Масло вершкове – 100-150 г;
- Яйця курячі вищої категорії – 6 шт .;
- Цибуля ріпчаста (підійде і червоний) – 1 головка;
- Консерва рибна (краще тунець або лосось) – 1 банка;
- Майонезний соус «Провансаль» – 300 мл.
Як покроково приготувати смачний салат мімоза з сиром по рецептурі з СРСР
- Перш ніж збирати салатик, необхідно підготувати всі його інгредієнти. Яєчка нам буде потрібно відварити. Робити це краще в підсоленій воді, щоб зберегти цілісність шкарлупки.
- Варимо яйця не більше 10 хвилин, після чого остуджують їх і чистимо. Нам буде потрібно розділити желточкі і білки, а також натерти кожен з них окремо.
- Маслице відправляємо в морозилку на півгодини, а потім натираємо на крупній тертці. Стружку повертаємо в холодильник і залишаємо там до етапу складання.
- Цибулю чистимо від лушпиння і шаткуємо досить дрібно. Його ми заллємо окропом на 15 хвилинок, щоб позбутися від незаперечного гіркого присмаку, який може зіпсувати всю страву. Цей етап можна пропустити, якщо у вас червоний або салатний овоч.
- Сир також натираємо на крупній тертці. Рибну ж консерву відкриваємо, зливаємо рідину і розминаємо м’якоть виделкою. Якщо в банку виявите кістки, позбудьтеся від них.
- Збираємо мімозу точно так, як було описано вище. Зверху її можна прикрасити парою гілочок петрушки і кропу.
Технологія приготування мімози має на увазі наполягання її в холодильнику протягом кількох годин, а тому готувати такий салатик краще з вечора, або з ранку, якщо свято запланований на другу половину дня.
Традиційна рецептура домашнього салату мімоза з сиром
Якщо відкрити будь-яку кухарську книгу з фотографіями, або ж який-небудь кулінарний відео-канал в інтернеті, то ви напевно помітите, що мімозу там роблять з морквою і картоплею.
Насправді такий спосіб виготовлення салату є теж свого роду класичним, але рецепт його куди більш варіативний і залежить багато в чому від уподобань самого кулінара.
Складові
- Морквина – 1 шт .;
- Яйця курячі вищої категорії – 4-5 шт .;
- Картопля – 3-4 бульби;
- Консервована рибка (на вибір) – 1 банка;
- Майонезний соус «Оливковий» – 250 мл;
- Цибуля салатна – 1 головка;
- Сир російський – 100 г.
Як швидко і просто зробити салатну закуску мімоза з сиром своїми руками
- Картоплю і моркву добре відмиванням від будь-яких забруднень і відправляємо варитися «в мундирі».
- Яєчка також варимо протягом 10 хвилинок, після чого охолоджуємо в крижаній воді.
- З консерви зливаємо рідину і розминаємо виделкою, до отримання більш-менш однорідної маси.
- З цибулі знімаємо шкірку і натираємо на крупній тертці.
- Сирок тремо на тертці з отворами середнього розміру.
- Овочам даємо охолонути, чистимо і натираємо на маленькому тертці.
- Укладаємо на дно салатник спочатку шар картоплі, посипаємо злегка сіллю і промазуємо майонезом.
- Потім викладаємо рибну консерву і цибульку. Знову трохи майонезу.
- Тепер прийшла черга моркви, тертих Білочка і сиру. Останній раз наносимо майонезний шар.
- Посипаємо зібраний салат тертим жовтком і ставимо в холодильник на годинку.
Оригінальна ніжна мімоза з сиром і крабовими паличками
Складові
- Сир твердий або напівтвердий – 100 г + –
- Палички крабові – 200 г + –
- Рис круглий – 100 г + –
- Яйця курячі вищої категорії – 3-4 шт. + –
- Кукурудза – 1 баночка + –
- Цибуля салатна – 1 головка + –
- Майонезний соус «Легкий» – 200 мл + –
Покроковий рецепт незвичайної мімози з крабовими паличками і сиром по-домашньому
- У каструлю наливаємо 1 стакан очищеної води з сіллю. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімального і всипаємо рис. Накриваємо кришкою і варимо хвилин 20, після цього отставляем каструльку в сторонку і даємо крупі охолонути.
- Яйця варимо 10 хвилин, потім охолоджуємо їх і чистимо.
- З крабових паличок знімаємо пластикову упаковку і нарубав їх дуже дрібно.
- Сирок натираємо на крупній тертці.
- Салатний цибулю чистимо і рубаємо дуже дрібно.
- Укладаємо на дно салатник рис, змащуємо його майонезом.
- Тепер умащали консервовану кукурудзу і подрібнені крабові палички.
- Викладаємо цибулька, промазуємо майонезним соусом.
- Настала черга тертих яєчних білків і сиру. Заливаємо їх в останній раз майонезом, а потім посипаємо салатик тертими желточкамі.
Як і в минулих рецептах, відправляємо оригінальний салат мімоза з сиром в холодильник на півгодини-годину, щоб він як слід настоявся і все його інгредієнти обмінялися ароматами.