Традиційно, цей багатошаровий салат готують з використанням овочів, рибних консервів, майонезу і спецій – класичний рецепт рідко помітно варіюється. Сьогодні ми дізнаємося, як у домашніх умовах потрібно збирати салат мімоза з картоплею і морквою і як саме чергуються шари. Звичайно, це не принциповий момент і від іншого порядку викладання інгредієнтів блюдо гірше не стане, але якщо вже ви вирішили порадувати домашніх справжнім частуванням, то без цього ніяк не обійтися.
Як йдуть по порядку шари в салаті мімоза
Звичайно в покрокових рецептах цього смачного салату можна зустріти п’ять найголовніших інгредієнтів – картопля, ріпчаста цибуля, моркву, курячі яєчка і рибку.
Безумовно, це не означає, що не можна включити в закуску щось ще. Нерідко мімозу готують і з огірочками, і з оливками або маслинами – як душа забажає. Також можна прибрати зі списку продуктів картопля, якщо хтось не надто шанує такі салати.
Багато що в мімози залежить від порядку викладання шарів. Так, при правильній збірці салатик має значно більше смаку, він краще виглядає в прозорій мисці, а його компоненти чудово поєднуються між собою, не перебиваючи один одного.
Перший шар
Як би там не було, згідно з класичною рецептурою робиться мімоза саме з першого шару – рибки. Причому це може бути практично будь-який морепродукт – копчений, консервований, можна використовувати безліч видів риб або ж віддати перевагу традиційну печінка тріски.
Перший шар – найнижчий, адже збирають шарувату закуску саме з низу. Тому рибну консерву укладають на денце УБМБФОЙЛБ і гарненько розминають виделкою, щоб вийшло щось на зразок пюре.
Зверху перший шар неодмінно промащують майонезом, причому на цьому етапі його не шкодують.
другий шар
Наступним кроком є білок курячого яйця – його рівномірним шаром кладуть прямо на рибку, промазану соусом.
Далі починають створювати такі шари по добре відомою схемою, описаною нижче. Або ж можна додати на цьому етапі новий, свій особистий компонент, щоб додати салату більше новизни.
третій шар
Поверх подрібнених варених білків з курячих яєць кладуть відварну натерту морквину, яку також зверху злегка промазують майонезом.
Зверніть увагу – зазвичай мімозу з картоплею і морковочкой НЕ солять і не перчать, виняток становить лише один-єдиний шар. Це потрібно для того, щоб не перевантажувати салат спеціями – майонезу зазвичай більш, ніж достатньо.
четвертий шар
Тепер настає черга сирої цибулі, який попередньо для мімози позбавляють від гіркоти, щоб не було різкого неприємного запаху і смаку.
Шар цибулі в салаті змащувати майонезом не прийнято. Однак його не завадить трохи присипати сіллю і чорним перцем.
П’ятий шар
П’ятим кроком в цій закусці виступає натертий варену картоплю. Його укладають рівним шаром, як і попередні інгредієнти, а потім умащают майонезним соусом.
шостий шар
Завершальним етапом є натерті курячі желточкі, якими щедро присипають салат зверху. Цей шар промащувати майонезним соусом немає необхідності.
Якщо вам здасться, що частування виглядає дуже бідно, прикрасьте його зверху рубаною свіжою зеленню або гілочками петрушки, також чудово підійдуть маслини і пір’ячко зеленої цибулі.
Читайте ще схожі записи:
Приготування салату мімоза
Салат мімоза з картоплею і морквою, улюблений рецепт
Складові
- Риба консервована – 1 банка + –
- Морква – 1 велика + –
- Картопля – 3 шт. + –
- Яйця курячі – 4 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Майонез – 0,5 банки + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – пучку + –
Як приготувати своїми руками салат мімоза з картоплею та морквою
- Морквину і картоплини для мімози промиваємо під проточною водою, а потім закидаємо на варіння в каструлю з киплячою водою. На середньому вогні доводимо овочі до повної готовності, поки вони не стануть м’якими.
- Виймаємо їх з каструльки, залишаємо на охолодження. Окріп при цьому не виливаємо – він нам знадобиться. Коли морквина і картопелька охолонуть, знімаємо з них шкірку.
- Готуємо дві окремі мисочки. В одну натираємо на маленькому тертці картоплю, а в іншу – морква.
- Ріпчасту цибулю відокремлюємо від лушпиння, промиваємо під краном і дрібненько-дрібненько шаткуємо гострим ножем. Після цього заливаємо інгредієнт гарячою водою, в якій варилися овочі і залишаємо так на 5-8 хвилин. За цей час смак цибулі помітно покращиться.
- Курячі яйця відправляємо в каструлю з трохи підсоленою водою, щоб зберегти шкаралупу цілою. Варимо їх круто – не менше 13 хвилинок. Потім охолоджуємо і очищаємо від шкарлупок, після чого поділяємо на желточкі і білки.
- У дві окремі тарілки натираємо на тертці інгредієнти, в одну посуд – білок, в іншу – жовток.
- Ставимо на стільницю відповідний салатник з прозорими стінками. Окремо растолчем рибну консерву, з якої ми сольем зайву рідину. Укладаємо на дно салатник рибку, промазуємо її майонезом.
- Після цього відправляємо в миску курячі натерті білки, змащуємо їх майонезом. Потім – моркву, яку так само умащали соусом для смаку.
- Після морквини йде цибулю, далі – картопля, а завершує збірку салату мімоза жовток, яким присипають блюдо зверху.
Найчастіше до столу частування в домашніх умовах подають прямо в великому салатнику, а кожен гість накладає собі порцію столовою ложкою або лопаткою.
Якщо вам захотілося порадувати домочадців і піднести приємний сюрприз, то покладіть мімозу не в салатник, а на велику білу блюдо, виставивши шари один на інший, щоб закуска красувалася в центрі підноса. Найпростіше це зробити, якщо скористатися спеціальним металевим кільцем – воно замінить вам стінки глибокої миски.
Як бачите, салат мімоза з картоплею та морквою по праву може вважатися святковим варіантом, яким не соромно пригостити навіть найвибагливішого гостя. В останні роки це традиційне блюдо зазнає безліч змін, але класичний варіант ніколи не вийде з моди.
Смачного!