Зовсім скоро вулицями міст буде «правити» літо, і багато людей вже починають активно приводити себе в порядок і розгортають боротьбу із зайвою вагою.
В цьому плані окрошка на воді з оцтом – прекрасний помічник, як і схожий рецепт на кефірі, оскільки холодні супи містять мало калорій і допомагають скинути вагу. Ми поділимося з вами найкращими варіантами приготування цих исконно русских страв, які вам, напевно, дуже сподобаються!
Класична окрошка на воді з оцтом: простий рецепт
Складові
- Вода очищена – 2-3 склянки + –
- Оцет столовий 9% – за смаком + –
- Огірки свіжі – 2-3 шт. + –
- Зелень – 1 пучок + –
- Редис – 3-4 шт. + –
- Сметана 15% – 2 ст.л. + –
- Горошок консервований – 3-4 ст.л. + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
Як готувати овочеву окрошку на воді з оцтом
- Беремо середню за розміром піалу або миску (можна невелику каструльку), наливаємо в неї воду (приблизно 2-3 склянки).
- Додаємо сметану, розмішуємо. Вливаємо трохи оцту і відразу ж пробуємо на смак. Солимо трохи, щоб дієтичний суп вийшов смачніше.
- Зелень (петрушку, кінзу, кріп і т.д.) промиваємо і дрібно рубаємо ножем, відправляємо її в каструльку з нашої рідиною.
- Потім промиваємо огірки і кришимо їх середніми кубиками. Додаємо в каструлю.
- Редис розрізаємо на дві половинки, а потім тонкими пластинками нарізаємо його, закидаючи до нашої напівготової окрошка.
- Виймаємо кілька столових ложок консервованого зеленого горошку з банки, і також вносимо інгредієнт в піалу або каструльку.
- Яйця відварюємо круто, після чого остуджують і чистимо. Ріжемо дрібними, або ж середніми кубиками, відправляємо до решти продуктів і перемішуємо.
Посуд з дієтичної холодником ставимо в холодильник, хоча б на півгодини – за цей час холодна страва стане смачніше і насиченішим.
Цей рецепт дозволить вам підтримувати відмінну фізичну форму, адже основу цієї окрошки складають водянисті овочі, низькокалорійний горошок, зелень і білки.
При бажанні, для збільшення поживної цінності, в такий холодний суп можна додати відварну картоплю.
Калорійність такого легкого супу зовсім невелика, незважаючи на те, що він готується зі сметаною. Тому є таку окрошку можна навіть тим, хто сидить на дієті!
Окрошка на кефірі з оцтом: дієтичний рецепт
Кефір і оцет – давні приятелі всіх тих, хто активно бореться із зайвою вагою, а тому такий варіант окрошки неодмінно оцінять худнуть жінки.
Складові
- Кефір знежирений – 2-3 склянки;
- Оцет столовий 9% – за смаком;
- Лимонний сік – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Зелена цибуля – 3-4 пера;
- Свіжа зелень – 1 пучок;
- Яйця курячі – 2 шт .;
- Редис молодий – 2-3 шт.
Як зробити низькокалорійну окрошку на кефірі з оцтом
- Заливаємо в миску дієтичний біо-кефір, додаємо трохи солі, а потім вливаємо в нього трохи столового оцту і пробуємо на смак.
- Зелень і цибулю промиваємо під проточною холодною водою, дрібно рубаємо, кладемо в окрему миску і кроплять лимонним соком. Даємо зелені постояти так хвилин п’ятнадцять, щоб збільшити смакові якості окрошки і зробити її більш вітамінної.
- Поки зелень маринується під лимонним соком, відварюємо курячі яйця круто, охолоджуємо, ріжемо середніми кубиками і відправляємо в посуд з кефіром.
- Промаринуватися зелень вносимо туди ж, слідом кладемо редис. Для цього розполовинила овоч, тоненько нарізавши його напівколами.
- Щоб кефірна окрошка вийшла смачною, її необхідно залишити в холодильнику на 30-40 хвилин. Справжньому блюдо відрізняється незвичайним смаком і приємною кислинкою, відмінно втамовує спрагу і відчуття голоду.
Немає особливої різниці, за яким рецептом ви будете готувати легку окрошку – на воді зі сметаною і оцтом або ж на кефірі. Обидва холодних супу є дієтичними і мають низьку калорійність.
Якщо ж ви не переслідуєте мету скинути вагу, то в кефірну рідину можна додати відварну картоплю і курячу грудинку. Вийде поживний і в міру дієтичний білковий суп, який надовго подарує відчуття ситості. Обов’язково побалуйте себе такою легкою холодником на оцті в спекотні дні.
Смачного!