Скільки ж різних варіантів традиційної слов’янської юшки було придумано за багаторічну історію існування цього освіжаючого страви. І змінюються в складі не тільки компоненти, але і заправки, наприклад, дуже смачна виходить класична окрошка на тане, рецепт якої ми сьогодні хочемо вам запропонувати.
Сильний кислий напій надає супу особливий «колючий» кислуватий смак, який лише підкреслює освіжаючі якості цього істинно річного частування.
Тан – це традиційний вірменський напій з кислого молока, що має безліч аналогів в національних кухнях Кавказу і Азії. В оригінальному рецепті приготування тана використовується козяче молоко, однак сьогодні все частіше для отримання цього кисломолочного продукту застосовується коров’яче молоко, підсолена вода і спеціальна дріжджова закваска.
Саме завдяки заквасці ми і можемо насолоджуватися ігристими бульбашками тана. І саме тому більшість любителів окрошки вважають, що найбільш смачна юшка виходить на тане.
Окрошка на тане при правильному харчуванні
Разом з тим тан неймовірно корисний. Він дуже багатий на вітаміни і амінокислоти, робить благотворний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту і нервової системи, нормалізує обмінні процеси в організмі і виступає в ролі шикарного дієтичного та жиросжигающего кошти. Саме тому йому віддають перевагу прихильники дієт.
Калорійність самого тана становить всього 22 ккал на 100 грам, а окрошка на тане «важить» всього 55-58 ккал на 100 г.
Окрошку на тане часто включають в обіднє меню здорового раціону. Але тут же виникає питання: чи можна при правильному харчуванні вживати окрошку в її оригінальній рецептурі? Для початку давайте згадаємо принципи ПП.
При ПП протягом доби людина повинна споживати певну кількість калорій, з точно розрахованими пропорціями вуглеводів, жирів і переважанням білків. Як відомо, основу такого раціону складають свіжі овочі і маложирні білкові продукти. І окрошка складається якраз-таки з овочів, м’яса і яєць. Бентежить тут лише присутність картоплі і ковбаси.
Щодо крохмального овоча думку ПП прихильників розділилися. Хтось вважає картопля в меню неприпустимим. Інші припускають трохи картоплі в страві, за умови, що не буде перевищено ліміт калорій за день.
Що ж до ковбасних виробів, то тут заборона на продукт однозначний! Але зате заміна шкідливої «докторської» корисної курячими грудками дуже навіть вітається.
Стандартна ПП окрошка на тане
Складові
- Тан охолоджений – 1 літр + –
- Свіжий короткоплодний огірок – 5 шт. + –
- Добірні яйця – 5 шт. + –
- Картопля – 3 шт. + –
- Телятина філе – 400 г + –
- Маложирна сметана – 0,2 кг + –
- Лук пір’ям (зелень) – 100 г + –
- Петрушка – 70 г + –
- Сіль – 1/2 ст.л. або за смаком + –
- Редис – 10 шт. + –
Як приготувати окрошку на тане
Даний покроковий рецепт окрошки відноситься до класичною рецептурою, адаптованої під правильне харчування. Всі компоненти, заявлені в оригінальному складі холодного супчика, суворо дотримані, однак ми взяли на себе сміливість замінити лише м’ясної компонент, і взяли замість вареної ковбаси відварну пісну телятину.
- Для початку відваром телятину. Бажано варити м’ясо цілісним шматком, так ми зможемо зберегти по максимуму білкові сполуки продукту. Після закипання води, слід зняти піну і підсолити бульйон. Варити м’ясо до готовності потрібно 1-1,5 години.
- Разом з тим ставимо варити картопля в «мундирі» протягом 30 хвилин. У мікрохвильовці в поліетиленовому кульку на приготування картоплі піде набагато менше часу – 7-10 хвилин.
- Також відварюємо круто яйця і потім заливаємо їх крижаною водою. Різке охолодження дозволить легко очистити яйця від шкаралупи.
- Огірки і редиски споліскуємо під водою і при бажанні зрізаємо з них шкірку, після чого нарізаємо огірки, редис, відварену і охолоджену картоплю, м’ясо і яйця кубиками.
- Зелень миємо й дрібно рубаємо, після чого домішувати до загального складу. Не забуваємо все підсолити за смаком.
- Тепер заправляємо накришені інгредієнти сметаною, перемішуємо і заливаємо холодним таном.
Окрошка готова.
Окрошка з тана з кальмарами
Часто навіть у питаннях національної кухні хочеться відступитися від усталених стандартів і зробити старе знайоме блюдо по-новому. У такому світлі ми і вирішили запропонувати вам приготувати своїми руками в домашніх умовах вишукану окрошку з таном і кальмарами – справжня насолода для гурманів.
А наш рецепт з фото крок за кроком продемонструє, як це зробити правильно.
Складові
- Тушки кальмарів – ½ кг;
- Лаврушка – 1 лист;
- Картопляні бульби – 4 шт .;
- Відварені яйця – 4 шт .;
- Короткий свіжий огірок – 3 шт .;
- Маринований огірок – 2 шт .;
- Редис – 8 шт .;
- Гірчиця гостра – 20 г;
- Корінь хрону – 1 ст.л .;
- Зелень (цибуля, петрушка, кріп) – 150 г;
- Охолоджений тан – 1 л;
- Сметана 10% – 200 г;
- Сіль кухонна – за смаком;
Як готувати окрошку з таном
- Тушки кальмарів по необхідності промиваємо, видаляємо нутрощі і змиваємо рожеву плівку. В ідеалі тушки повинні бути білими і чистими. Потім кладемо їх в каструлю, заливаємо холодною водою, солимо за смаком і умащали лавром. Варити кальмари після закипання слід буквально 5 хвилин.
- Варені кальмари охолоджуємо і потім подрібнюємо ¼ кільцями.
- Відварену в мундирах картоплю, зварені круто яйця, свіжий і маринований огірок нарізаємо кубиками. Редиску шаткуємо половинками гуртків. Зелень дрібно рубаємо.
- Тепер в окремій ємності змішуємо разом гірчицю, хрін і сметану, і отриманою масою заправляємо нарізку. Все подсаливаем і перемішуємо, а потім заливаємо холодним таном і знову перемішуємо.
Окрошка на тене відмінно вгамує голод і спрагу в літній спекотний день без шкоди для фігури. Готуйте з користю для здоров’я!