Бродіння – невід’ємний етап у виноробстві, без нього і самого винного напою не буде, а тому до процесу варто підійти з усією відповідальністю.
Вкрай рідко бродіння наступає завдяки одним тільки «диким» дріжджів, набагато частіше його доводиться активізувати, ідеально для цього підходить закваска для вина з малини. Її-то ми сьогодні і приготуємо, нічого складного в такій рецептурі немає; якщо дотримуватися всіх кроків і секретів, то ваш напій приречений на успіх.
Дріжджі з малини для вина: в чому їх перевага
Чому саме малинова закваска – запитаєте ви. Ми вам відповімо, що закваска на основі малини, по-перше, має дуже приємний насичений смак, який потім передасться і провину, а, по-друге, корисні властивості, наявні в ягоді від природи, збережуться і в самому алкогольному напої.
Не варто заперечувати, що ідеально для бродіння вина підходять винні дріжджі, але купити їх не так просто, а тому можливість зробити вино на винних дріжджах буде не у всіх.
Щоб не відмовлятися від затії приготування смачного винного напою – робіть вино з закваскою на малині або на основі інших ягід (суниці, полуниці, винограду і т.п.), можна також використовувати ізюмних основу. Але ми сьогодні детально поговоримо саме про малинових дріжджах.
Малинова закваска для вина: особливості приготування
Секретів вдалого виготовлення закваски з малини для домашнього вина трохи, але без цих простих знань ви не зумієте зробити все якісно і правильно. Ось чому, перш, ніж розглянути рецепт закваски з малини для вина, ми поговоримо про вибір і підготовці ягід, призначених для її приготування.
Секрети правильно приготовленої закваски
- Збирати ягоди малини потрібно за 10 днів до початку виготовлення вина. Врахуйте, що погода під час збирання повинна бути сухою, тобто НЕ дощовою, а чагарник, з якого ви будете збирати урожай – чистим. Всі ягідки повинні бути стиглі, без цвілі і гнилі.
- Мити ягоди перед обробкою не можна, нам важливо зберегти їх природні дріжджі, які будуть активно брати участь в бродінні. Якщо малина виявиться курній або брудною, то протріть її звичайною сухою ганчіркою. Якщо якісь бактерії на плодах є, то вони перебродят разом з вином і стануть не є небезпечними для вашого життя і здоров’я.
- Майте також на увазі, що велика частина «диких» дріжджів «гине» при концентрації спирту 14 і вище градусів, тому зробити вдома більш міцне вино ви не зможете, навіть не намагайтеся, так ви просто зіпсуєте натуральний продукт.
- Може статися й так, що малинова закваска не вийде, навіть якщо ви все зробите правильно. Це залежить від самих ягід, а вірніше – від того, чи були на них «дикі» дріжджі.
У деяких районах влітку варто аномально висока температура, а тому необхідних нам дріжджів на ягодах не надається, замість них з’являються інші форми природних дріжджів, абсолютно не підходять для виноробства.
Якщо вам попалися саме такі ягоди, то радимо закваску на малині не робити, а замінити ягоди родзинками.
Як приготувати закваску для вина з малини
Складові
- Малина (немиті ягоди) – 200 г + –
- Вода – 200 мл + –
- Цукор – 100 г + –
Малинові дріжджі: рецепт для вина
Зробити малинову основу можна самому без особливих зусиль і мук. Головне – правильно все розрахувати і не упустити жодної деталі.
- Ретельно товчемо ягоди, пересипаємо їх в чисту пляшку, засипаємо цукром, заливаємо водою.
- Щільно закриваємо ємність із солодким вмістом і пару-трійку раз гарненько її встряхиваем.
- Через 3-4 дні з моменту початку відстоювання, закваска для вина з малини буде повністю готова. Потрібно буде лише процідити її через марлю.
Наполягати вино все 3-4 дня важливо при кімнатній температурі. Зберігатися готова відфільтрована малинова закваска буде не більше 10 днів, потім вона скисає.
Ще один важливий момент, на який хотілося б акцентувати увагу – це пропорції ягідної основи, цукру і соку в майбутньому вини. Якщо ви плануєте готувати напівсолодке або сухе вино, то додавати закваски коштує 2% від усього її обсягу, а якщо десертне, то – 3%.
Як бачите, нічого надскладного в приготуванні дріжджів з малини для вина немає. Зате коли закваска буде готова у відмінній якості і з прекрасними смаковими властивостями – ви зможете бути спокійні, що половина важливого виноробного справи успішно зроблена.
Вдалого приготування і смачних Вам вин!