Як зробити малиново-вишневе вино будинку

Домашнє вино з вишні та малини
Коли полки в підвалі вже заставлені банками з улюбленим варенням і компотами, а ягід все так само багато, можна заготовити їх особливим способом.

Пропонуємо два цікавих варіанти, як легко виготовити домашнє вино з вишні та малини, яке порадує шляхетним смаком і ніжним ароматом. Хмільний напій на основі натурального доморощеного сировини зберігає всі корисні речовини в повному обсязі і легко п’ється без наслідків для голови.

Малиново-вишневе вино: секрети виноробства

Напої з одного роду ягід володіють яскраво вираженим насиченим смаком, в тому числі, і малинове. Але оскільки ця ягода сама по собі солодка, бродіння часто утруднено. Щоб вирішити проблему, досвідчені винороби рекомендують сусло з солодких ягід розбавляти соком з більш кислих садових дарів.

Як зробити малиново-вишневе вино будинку

Домашнє вишневе вино на малині має приємне ягідне післясмак і красиво іскриться в келиху. З вишневих ягід зі світлою м’якоттю, на зразок сорту Аморель рожева, хмільний напій власного виробництва за кольором вийде схожим на «троянді». А чим темніше ягідну сировину, тим більш насичений відтінок матиме вино.

Найкраще робити напій з тільки що зібраних ягід, але зійдуть і свіжоморожені.

Весь посуд і виноробні інструменти повинні бути ідеально чистими – бажано стерилізованими.

Вино з малини і вишні: класичний рецепт

Вино з малини і вишні в домашніх умовах - класичний рецепт

Складові

  • Малина свіжа – 2,5 кг + –
  • Вишня стигла – 2,5 кг + –
  • Вода очищена – 4 л + –
  • Цукор-пісок білий – приблизно 1 кг + –

Як зробити вино з малини і вишні своїми руками

В даному рецепті улюбленого винними гурманами домашнього вина з вишні та малини пропонується використовувати рівну кількість ягідної сировини. Однак це співвідношення можна варіювати на власний смак, враховуючи, що чим більше буде використано вишень кислих сортів, тим більше буде потрібно цукру.

  1. Перебираємо ягоди, видаляючи всі листя, гілки та зіпсовані плоди.
  2. Вишню потрібно помити і видалити кісточки, щоб отримати соковиту ягідну масу.

Зазвичай ягоди для отримання домашнього алкоголю мити не рекомендують, оскільки на шкірці плодів живуть природні дріжджі, які допомагають бродінню. Але оскільки ми будемо робити малиново-вишневе (купажне) вино, то малину мити не будемо, а ось вишню – можна і навіть потрібно.

  1. Малину перетворюємо в пюре, перетерши її руками або скориставшись блендером.
  2. Тепер з ягідної основи відіжміть сік. Для цього можна використовувати чисту марлю або соковижималку.
  3. Змішуємо соки, доливаємо воду, підсолоджувати сироп, вводячи половину від загальної кількості цукру. Отримані суслом заповнюємо здорову пляшку так, щоб в ній ще залишилося місце для бродіння – приблизно 1/3 обсягу.
  4. Накриваємо ємність чистою марлею, складеною в кілька шарів, і оговтується в тепло. При температурі не нижче 23 градусів процес бродіння (ознаки його такі: утворення бульбашок, піни, характерний винний запах) триватиме в середньому тиждень.
  5. Після цього ягідну основу потрібно буде видалити з сусла, зцідивши його, додати ще цукру, розчинивши його в невеликому обсязі винної рідини.
  6. Далі встановлюємо гідрозатвор. Якщо в господарстві немає пристосування промислового зразка, то можна замінити його звичайнісінькою медичної рукавичкою. Робимо в одному з пальців дірку, продірявили її голкою, і одягаємо на горлечко бутля.
  7. Тепер оговтується ємність в тепло на більш тривалий час – десь на 1,5 місяця. Терміни визначаємо по «поведінки» вина – як тільки гідрозатвор перестане булькати, а рукавичка здметься, значить, настала пора зливати молоде вино з осаду.

Якщо бродіння проходить слабо або його зовсім немає (хоча це малоймовірно), то в брагу потрібно додати жменьку немитого родзинок.

  1. По завершенні бродіння за допомогою тонкої еластичної трубки (згодиться та, що використовують в крапельницях) переливаємо вино в іншу чисту ємність і закупорюють її. Цього разу поміщаємо бутель в прохолоду на 2-3 місяці.

В процесі дозрівання домашнього вишнево-малинового вина, приготованого за цим рецептом, на дні ємності, з періодичністю в 2-3 тижні, буде з’являтися осад – це цілком нормально.

Як зробити вино з малини і вишні своїми руками

Щоразу потрібно буде зливати напій в іншу ємність, уникаючи попадання осаду. Коли він перестане випадати, значить, домашнє вишневе вино готове – настала довгоочікувана пора насолоджуватися його відмінним смаком і приємним ароматом.

А тепер пропонуємо оригінальний рецепт вина з малини і вишні – для справжніх цінителів домашнього ягідного алкоголю.

Кріплене лікерне вино з малини з вишневим листям

Листя і дрібні гілки вишні додають в вино на етапі бродіння для його дезінфекції і надання йому легкою благородною гіркуватості. Закріпивши його горілкою, отримаємо напій з «чоловічим» відтінком в смаку.

Складові

  • Ягоди малини (свіжі) – 1 кг;
  • Вода – 2 л;
  • Вишневі гілки з листям – 8 шт .;
  • Горілка – 1 л;
  • Лимонна кислота – 2 ч.л .;
  • Цукровий пісок – 1 кг.

Як приготувати домашнє малинове вино з листям вишні

  • У широку каструлю з нержавійки висипаємо цукор, а зверху – стиглу малину (не мити!). Туди ж кладемо гілки (початкова їх довжина – близько півметра), нарізавши їх невеликими частинами і зрізавши більшу частину листя, залишивши по кілька молодих.
  • Далі доливаємо воду і поміщаємо ємність на середній вогонь. З моменту закипання води тримаємо каструлю на вогні 10 хвилин, потім знімаємо її з плити.
  • Трохи остигнула рідина проціджуємо, гілки з листям викидаємо, а ягоди відціджуємо і перекладаємо в іншу ємність (з них потім можна буде зварити чудовий компот).
  • Відвар заправляємо лимонною кислотою, закріплюємо горілкою, розливаємо по стерильним пляшках – напій готовий! Чим довше він буде стояти, тим більш насиченим і глибоким буде ставати його смак.

Кріплене лікерне вино з малини з вишневим листям

Звичайно, бувалі винороби можуть заперечити, що, мовляв, даний вино не кип’ятять, а зброджують. Але тим домашнє виноробство і відрізняється від класичного, що в ньому залишається місце для сміливих експериментів зі смаками і технологіями, тим більше, якщо результат виправдовує очікування, як у випадку з виготовленням домашнього вина з вишні та малини.

Зроблене на листках, з додаванням високоградусного алкоголю, воно стає міцним, що порадує чоловіків, а якщо його не додавати, то вийде більш м’який смак, як люблять дами. Пробуємо і насолоджуємося на здоров’я!