Як зробити малинове бездріжджове вино

recept-domashnego-vina-iz-maliny-bez-drozhej
В одному із стародавніх племен жінка наповнила кам’яний глек стиглими лісовими ягодами і вони забродили – так люди навчилися робити алкоголь.

Зараз у кожного власника дачної ділянки, на якому посаджений малинник, є власний оригінальний рецепт запашного домашнього вина з малини без дріжджів. Якщо врожай ягід перевершив очікування, до речі виявиться запропонований нами варіант виготовлення хмільного ароматного напою на свіжому домашньому сировину.

З якої малини вийде найсмачніше вино

В даному випадку сорт значення не має – головне, щоб ягоди були стиглими і соковитими. З малини червоних сортів виходить чудовий хмільний напій з спокусливим рубіновим відтінком.

Якщо ж більше вродило жовтої малини, її теж можна переробити на вино. Воно вийде світлим, як сухе виноградне, і з ніжним малиновим «букетом».

Як зробити малинове бездріжджове вино

Фахівці у винній галузі говорять, що самий ароматний напій виходить з ягід лісового походження. Так що якщо у вашій місцевості є зарості дикої малини, в період збору врожаю неодмінно потрібно навідатися туди з порожнім берестяним кошиком.

Якщо ж малинник є тільки на власному дачному ділянці, можна запастися сировиною для виробництва домашнього вина зі свіжої малини без дріжджів і там.

Секрети вдалого малинового вина

Зібравши ягоди, не поспішаймо висипати їх в таз з водою. Змиваючи з плодів вуличну пил, ми ненавмисно видалимо і природні дріжджі, без яких процес бродіння неможливий.

Досить буде просто перебрати ягідну сировину, видаливши листя і зіпсовані плоди.

Якщо ягоди дуже солодкі, цукру можна використовувати менше, ніж запропоновано в рецепті.

Коли вино буде бродити, бажано щодня відкривати пляшку і акуратно перемішувати його вміст. Якщо бродіння слабке, його можна зробити більш інтенсивним, додавши трохи немитого родзинок.

Домашнє вино з малини: рецепт без дріжджів

Класичний рецепт домашнього вина з малини без дріжджів

Складові

  • Малина – 1 літрова банка + –
  • Вода очищена – 1 літр + –
  • Цукор-пісок білий – 0,5 кг + –

Як зробити вдома вино з малини

  1. Перебравши ягоди, тиснемо їх м’ясорубкою або вручну до кашоподібного стану.
  2. У чисту і суху посудину зі скла обсягом не менше 4 літрів (з розрахунку на одну порцію продуктів) викладаємо малинову основу, додаємо 700 мл води і трохи більше половини приготованого цукру.
  3. У підсумку загальний обсяг всіх компонентів майбутнього хмільного напою не повинен займати більше 2/3 місткості посудини.
    Змішавши всі його вміст, одягаємо зверху на горлечко нову медичну рукавичку – по ній ми будемо визначати початок і кінець бродіння сусла. А щоб імпровізований гідрозатвор виконував свою функцію, один з пальців рукавички потрібно попередньо проткнути голкою.
  4. У теплому місці, наприклад, неподалік від батареї централізованого опалення, ємність з суслом буде перебувати близько 10 днів. При температурі в районі 18-25 градусів за цей період бродіння має закінчитися. Показник – провисання рукавички (в період активного бродіння вона буде постійно наповнена повітрям).
  5. Далі необхідно відокремити виконала свою роль ягідну кашку від винної рідини, відцідити його марлею. Змішуємо залишилися 300 мл води і ще 100 грам цукру, додаємо отриманий сироп в напівготове вино.
    Одягнувши на банку рукавичку, знову відправляємо її в тепло на другий етап бродіння.
  6. По його закінченню додаємо цукор, що залишився, розчинивши його в невеликій кількості винної рідини з бутлів, і виливаємо цей сироп в ємність, заважаємо і – ще раз на бродіння!
  7. Термін останнього етапу бродіння – від 25 днів до 2 місяців. Але якщо на 40-й день вино все ще сильно «грає», його краще акуратно злити з осаду в іншу чисту посудину і залишити дображивать під рукавичкою. Це дозволить попередити появу гіркоти.
  8. Коли третій (основний) етап бродіння завершиться, незріле вино обережно зливаємо, залишаючи осад у винній ємності, і доверху заповнюємо рідиною пляшки.
  9. Щільно закупорити їх, відправляємо в прохолоду (5-15 градусів) на кілька місяців (до півроку) на дозрівання для збагачення смаку.

За цей час в пляшках цілком можлива поява осаду – це нормально при використанні природної сировини. Щоб вино не втрачало прозорості в період дозрівання, його час від часу бажано переливати в інші чисті судини, добре закупорювати і відправляти в прохолоду.

Готовим до вживання вважається напій, який більше не дає осаду.

Що робити, якщо на вини з’явилася цвіль

Цвіль в малиновому і будь-якому іншому домашньому вини, виготовленому без дріжджів, неприпустима!

Якщо уникнути появи тонкої пліснявий плівки на винній поверхні не вдалося, то не потрібно чекати, поки вона повністю знищить домашній продукт.

Потрібно акуратно порушити цілісність плівки і в утворився просвіт ввести шнур від крапельниці або іншу тонку трубку і з її допомогою перелити вино в іншу посудину, намагаючись не базікати рідина.

Далі нагріваємо вино до 75 градусів, утримуємо таку температуру 2-3 хвилини, а потім вимикаємо вогонь і даємо йому охолонути до кімнатної температури. Після цього бажано ще трохи підсолодити його і відправити на додаткове бродіння.

Зробивши своїми руками домашнє вино з малини без дріжджів по запропонованим універсального рецепту, потім буде чим пригощати гостей!