Як зробити незвичайний десерт, який вразить не тільки своїм смаком, але і приголомшливо оригінальним зовнішнім виглядом? Дуже просто, треба лише приготувати желе з кавуна, рецепт якого ви знайдете в нашій статті з фото і покрокові інструкції. Ми запропонуємо два варіанти ласощі – для ефектної подачі і частування гостей прямо зараз і для консервації на зиму, вибираємо один або робимо відразу обидва.
Для початку зробимо желе найлегшим рецептом, розраховане на подачу через кілька годин після приготування – з ним впорається навіть початківець кулінар ,.
Желе з кавуна просте
Складові
- М’якоть кавуна – 1 кг + –
- Желатин – 25 г + –
- Цукрова пудра – за смаком + –
Приготування
- Кавун моєму і ріжемо, як зазвичай – наша задача в цьому рецепті отримати м’якоть без кісточок, порізану довільно. Її все одно потрібно буде подрібнити в блендері або протерти через сито.
- Перемелюємо все до однорідності, а далі, в залежності від своїх уподобань проціджуємо кавунову масу через марлю для отримання соку або залишаємо прямо так. У першому варіанті желе вийде більш однорідним і прозорим.
- У будь-якому випадку 1 стакан пюре необхідно процідити – в соку ми замочуємо желатин на час, вказаний в інструкції.
- Поки желатин набухає, пробуємо залишився кавуновий сік на цукор. При необхідності дослащіваем його пудрою, медом або патокою – вибираємо на свій розсуд.
- Набряклий желатин на водяній бані прогреваем до повного розчинення крупинок, але до кипіння не доводити.
- Перемішуємо ложкою і розливаємо по креманкам, келихах або формочках.
- Ставимо в холодильник для застигання на 2-3 години.
Якщо ми потім плануємо десерт з посуду виймати і викладати на блюдця порційно, опускаємо її на кілька секунд в окріп – це дозволить желе вільно вислизнути, не втративши форму.
Подаємо тут же, прикрасивши свіжими кубиками кавуна або кульками морозива. Смачного!
Кавунове желе в часточках
Таким же чином готується надзвичайно красивий десерт в самій ягоді. Щоб зробити ласощі, як на фото, нам знадобиться стиглий невеликий (до 1 кг) тонкокорими кавун.
- Розрізаємо його на половинки і акуратно ложкою вискребают м’якоть в окремий посуд.
- Вибираємо всі кісточки – їх ми замінимо на дещо цікавіше!
- Корки повинні залишитися максимально чистими. Промиваємо їх під проточною водою, промаківаем паперовими рушниками і відставляємо в сторону.
- М’якоть подрібнюємо блендером і проціджуємо через кілька шарів марлі – в цьому рецепті нам потрібен саме сік з кавуна.
- Пробуємо його на цукор, при необхідності дослащіваем.
- Замочуємо в 1 склянці соку пачку желатину (25 г) і даємо йому набрякнути.
- Тим часом приготуємо ягідки лохини або чорної смородини – вони стануть «кісточками» в нашому кавунових желе. Моєму їх і повністю висушуємо.
- Розпустилася желатин додатково прогреваем і з’єднуємо з кавуновим соком. Перемішуємо ложкою і наливаємо на дно кожної чаші з кірок. Висоту визначаємо самі, але не більше 4 см.
- Ставимо в морозилку, щоб верхній шар схопився якомога швидше.
- Через 25 хвилин дістаємо і розкладаємо на поверхні кілька ягід. Знову заливаємо желе на вже трохи меншу висоту і знову даємо застигнути.
Так ми робимо до тих пір, поки сік з желатином не закінчиться. Верхнім шаром повинна стати рідина. Доливаємо її до кінця і на цей раз прибираємо в холодильник на 3 години.
Коли желе з кавуна буде повністю готове, розрізаємо його разом з кіркою-чашею на скибочки, як показано на фото і подаємо! Прикрашати такі ласощі не потрібно, воно само по собі виглядає дуже ефектно.
Ласуни оцінять інший варіант «кісточок». Зробимо їх не з кислих ягід, а з шоколадних крапель – вони продаються в спеціалізованих магазинах. Виглядати крапельки будуть точнісінько, як справжні насіння, гості будуть в захваті!
Крім цих варіантів десерту, пропонуємо вам приготувати на святковий стіл наступні рецепти з кавуна, які здивують ваших гостей:
- Сік з кавуна
- Мед з кавуна
- кавуновий крюшон
- кавуновий смузі
- кавуновий фреш
- Морозиво з кавуна
- Фруктовий лід з кавуном
Ну, а тим, хто більше стурбований заготовлением врожаю до холодів, ми пропонуємо зробити желе з кавуна на зиму за таким перевіреним рецептом.
Желе з кавуна на зиму
Банку таких ласощів, відкрита в січні відразу нагадає смаком і ароматом про сонячне спекотне літо! Спробуємо приготувати?
Складові
- Кавун (м’якоть) – 1 кг;
- Цукор – 1 кг;
- Лимон – 1 шт .;
- Желатин – 25 г;
- Желе фруктове (в пачці) – 2 шт.
Приготування
- Зараз кірки нам не знадобляться, хіба що для приготування цукатів або варення з кавуна – нарізаємо плід, як зазвичай і відокремлюємо м’якоть в окремий посуд.
- Подрібнюємо її занурювальним блендером або в чаші в пюре.
- Лимон добре миємо й чистимо від шкірки. Ріжемо на шматочки, щоб було простіше вибрати насіння, і відправляємо до кавунової масі. Знову подрібнюємо до повної однорідності.
- Ставимо отриману суміш на невеликий вогонь, всипаємо в неї цукор і, довівши до кипіння, варимо 10 хвилин, потім даємо охолонути при кімнатній температурі.
- У теплу масу всипаємо вміст пакетиків – желе і желатин. Все перемішуємо і залишаємо на півгодини.
- Ставимо желейну масу знову на повільний вогонь і варимо ще 10-15 хвилин, а потім розкладаємо по стерильним банкам, закручуємо їх і перевертаємо догори дном.
Укутуємо консервацію і даємо їй охолонути поступово. Через добу розкриваємо баночки і прибираємо їх темне прохолодне місце до холодів.
Як бачите, желе з кавуна, рецепти якого ви знайшли тут, готується легко і просто! Тепер ви знаєте, як зробити заготовку на зиму або здивувати домочадців незвичайною подачею. Дивіться на фото і обов’язково пробуйте, друзі – результат того вартий!