Напевно, багато хто погодиться, що ідеальний рецепт повинен бути простим, мати можливості для варіацій і гарантувати відмінний результат.
Саме до таких належить шарлотка з капустою і майонезом – універсальний пиріг, який буде хороший і на сніданок, і для дачного пікніка, і для зустрічі гостей! Приготувати його дуже просто, а різноманітність начинок дозволить вам кожен раз створювати новий шедевр, радуючи себе і близьких.
Багато хто вважає роботу з тестом досить складним процесом, але тільки не в цьому випадку!
Капустяна шарлотка на майонезі – простий пиріг з капустою для новачків. Це настільки простий і легкий рецепт, що підходить навіть для тих, що тільки починає освоювати кулінарне мистецтво.
Не потрібно нічого запарювати, витягати і наполягати, просто змішайте всі компоненти і ставте в духовку, а як це зробити – читайте в нашому покроковому рецепті.
Рецепт смачної шарлотки з капустою і майонезом
Складові
- Капуста білокачанна – 800 г + –
- Яйця курячі – 4 штуки + –
- Борошно пшеничне – 1 склянка + –
- Майонез – 250 г + –
- Сіль + –
- Чорний перець + –
- Сода (розпушувач) – 1 чайна ложка + –
- Рослинна олія + –
- Масло вершкове – 25 г + –
Як приготувати капустяний пиріг на майонезі
В першу чергу, вибираємо капусту – від неї буде залежати смак майбутньої шарлотки. Ідеально, якщо ви візьмете молодий качан, тоді пиріг вийде дуже ніжним і повітряним. Але навіть якщо вам дістався зрілий овоч, нічого страшного – просто попередньо потрібно буде вирізати жорсткі підстави стебел.
- Підготовлені листя дуже тонко шаткуємо. Можете залишити їх довгими, а можете кілька разів перерізати поперек – як вам більше подобається.
- На розігріту сковороду наливаємо невелику кількість рослинної олії і викладаємо туди капусту.
- Солимо, перчимо, зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо до м’якості, періодично помішуючи. Якщо капуста була дуже щільною, може знадобитися додатково долити трохи води.
- Коли капуста розм’якшиться, знімаємо з вогню і відставляємо в сторону.
- В окремій ємності змішуємо яйця. Найшвидший спосіб – це скористатися міксером, але віночок або навіть проста вилка теж впораються з завданням.
- У збиті яйця додаємо трохи солі і майонез. Знову ретельно перемішуємо до однорідності.
- Додаємо розпушувач, а потім починаємо акуратно вводити борошно. Дивимося на консистенцію: в результаті вона повинна бути схожа на нежирну сметану. Можливо, борошна потрібно трохи більше або трохи менше. Перемішуємо тісто, поки в ньому не залишиться грудочок.
- Шарлотка на майонезі з капустою майже готова – залишилося її тільки запекти! Для цього заздалегідь розігріваємо духовку до 180 градусів.
- Беремо форму для випічки і ретельно змащуємо вершковим маслом. Якщо не впевнені в антипригарним покриттям, то додатково злегка присипте бортики манною крупою.
- Наливаємо приблизно 1-2 сантиметри тесту, викладаємо начинку і заливаємо рештою тестом.
- Відправляємо в розігріту духовку на 30-40 хвилин. Коли верх почне стає золотистим, перевіряємо шарлотку на готовність. Для цього протикаємо поверхню зубочисткою, якщо вона буде сухою – пиріг готовий.
Дістаємо з духовки, трохи остудити, перекладаємо на блюдо і подаємо. Шарлотка з капустою і майонезом хороша як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Секрети смачної шарлотки з капустою
Експериментуйте з вашими улюбленими добавками і радуйте себе і своїх близьких цілий рік. Капустяна шарлотка – універсальний рецепт, який можна урізноманітнити як тільки хочеться.
Так, якщо ми візьмемо зелень і ароматні приправи, то зможемо надати пирогу весняно-літню легкість і свіжість. Для більш щільного і насиченого смаку обсмажити окремо ріпчасту цибулю і гриби, а потім змішаємо їх з капустою.
Нагадуванням про бабусиних пиріжках і заміських вечорах буде варіант з вареним яйцем і твердим сиром.
Ну, а якщо ми хочемо здивувати чоловіків, додамо трохи копчених ковбасок і перчика – вони обов’язково оцінять гостроту і прянощі. Смачного!