У сучасному світі кулінарії існує безліч салатних закусок, які можна грубо розділити на дві групи – примушення страви і листкові. До других якраз відноситься салат мімоза з яблуком, про який ми поговоримо сьогодні, в цій страві поєднуються, здавалося б, не поєднувані продукти. Саме завдяки листкової структурі це страва поєднує в собі абсолютно різні інгредієнти і при цьому зберігає смакову цілісність і гармонійність.
Покроковий рецепт класичної мімози з вершковим маслом і яблуками
Насправді за радянських часів (а саме звідти до нас і прийшов цей чудовий салат) дане частування готувалося щодо просто. У ньому не було ні картоплі, ні моркви, які тепер здаються нам обов’язковими.
Не було в ньому і яблук, проте, спробувавши лише раз цю вільну інтерпретацію знаменитого страви, ви зрозумієте, що саме цей фрукт був так необхідний традиційної різновиди страви.
Складові
- Риба консервована у власному соку (краще лосось) – 1 банка;
- Вершкове масло – 100 г;
- Яйця курячі великі – 7 шт .;
- Цибуля салатна – 2 шт .;
- Сир твердий – 200 г;
- Яблуко – 1-2 шт .;
- Майонез «Провансаль» – 200 г;
- Зелень – пучок.
Приготування своїми руками класичного салату мімоза в домашніх умовах
- Насамперед відправляємо вершкове масло в морозилку – тут воно повинно полежати, щоб пізніше ми змогли натерти його на тертці.
- Поки наше маслечко підморожується, ми займемося підготовкою яєць. Обмиваємо їх під проточною водою, поміщаємо в каструлю. Сюди ж вливаємо прохолодну воду, насипаємо трохи солі і ставимо посудину на сильний вогонь.
- Коли вода в каструлі закипить, засікаємо 10 хвилин. Це важливо, оскільки якщо переварити яйця, то жовток придбає негарний сірий відтінок, який зіпсує нашу сервіровку (жовтки мають бути максимально яскравими і жовтими).
- Яєчка перекладаємо в миску з холодною водою і поки займаємося подрібненням інших інгредієнтів.
- Лучок або ріжемо дуже дрібно, або шаткуємо на тоненькі чверть кільця. Допускається і натирання на тертці, але так він втратить свою соковитість.
- Твердий сир тремо на тертці середнього розміру. Яблуко очищаємо від шкірки, видаляємо насіннєву частина і також натираємо.
- Рибну консерву відкриваємо, зливаємо з неї рідину і видаляємо великі кістки. Трохи розминаємо м’ясо виделкою, або рубаємо рибку ножем.
- Зеленушку промиваємо та нарізаємо досить дрібно.
- До цього часу яйця вже повинні охолонути. Чистимо їх, ріжемо навпіл, видаляємо жовток (не викидаємо його). Нарізаємо білок дуже дрібно.
- У салатник викладаємо насамперед подрібнені білки. Накриваємо їх шаром тертого сиру.
- Сюди ж викладаємо рибу і покриваємо її шаром майонезу.
- Тепер викладаємо цибулю, терте яблуко і частина жовтків (їх потрібно розім’яти, або натерти). Ще раз все накриваємо шапкою з майонезу, посипаємо зеленушкой.
- Також натираємо вершкове масло, його стружку ми насипаємо на салат зверху. Самим останнім же шаром стануть терті залишки яєчних жовтків.
Салатник вкутуємо в харчову плівку і прибираємо в холодильник не менше ніж на пару годин, оскільки цього строго вимагає класична рецептура.
Рецептура приготування простий мімози з яблуком і консервою
Таку мімозу можна сміливо називати сучасної «класикою» тут присутня і картопля і морква. По суті, це той самий салат, який, з великою часткою ймовірності, вам подадуть в будь-якому кафе чи ресторані. Що найприємніше – готується він куди простіше, ніж блюдо за попереднім рецептом.
Складові
- Консерва рибна – 1 шт .;
- Морква – 2 шт .;
- Картопля – 3 середніх бульби;
- Курячі яйця великі – 5 шт .;
- Цибуля салатна – 1 головка;
- Яблуко – 1 шт .;
- Майонез – 350 г;
- Сир твердий – 250 г.
Як просто приготувати смачну мімозу з яблуками і консервами по кроках
- Картоплю і моркву відварюємо до готовності в мундирі або без – як вам більше подобається.
- Яйця варимо стандартним способом, уникаючи перетравлення. Після 10 хвилин перекладаємо їх в ємність з крижаною водою і даємо охолонути.
- Лучок рубаємо дрібненько гострим ножем або нарізаємо тонкими півкільцями.
- З яблука зчищають шкірку, прибираємо насіння. Трьом фрукт на крупній тертці, точно так само чинимо і з овочами.
- Сирок натираємо на тертці середнього розміру.
- Яйця поділяємо на жовтки і білки, натираємо кожен з них окремо. Обов’язково розкладаємо їх по різних ємностей, щоб не перемішати.
- Консерви відкриваємо, зливаємо воду. М’ясо розминаємо виделкою і укладаємо на дно салатник. Вливаємо трохи майонезу і розрівнюємо його по рибному шару.
- Тепер поміщаємо поверх майонезу цибулька і його теж покриваємо майонезним соусом.
- Кожна наступна черга тертих яєчних білків, їх ми також замазуємо майонезом.
- Тепер тертий сир і моркву. Майонезна промазка, потім картопля і завершальний шар майонезу.
- Завершуємо збір нашої салатної закуски подрібненим жовтком – їм необхідно посипати поверхню мімози.
Якщо у вас раптом не вийшло роздобути салатний цибулю – не біда. Візьміть звичайний ріпчаста цибуля і дайте йому відстоятися в окропі на хвилин 20. Або ж замаринуйте в суміші води, оцту, цукру і солі.
Оригінальна домашня мімоза з рисом і яблуками
Складові
- Консервований тунець у власному соку – 1 банка + –
- Яйця курячі великі – 5 шт. + –
- Рис круглозерний – 1/2 склянки + –
- Твердий сир – 200 г + –
- Яблуко – 1 шт. + –
- Цибуля салатна – 1 головка + –
- Майонез – для заправки + –
Як швидко робиться оригінальна мімоза з яблуками і рисом
- Рис промиваємо до прозорості води. У невеликій каструлі нагріваємо 1 стакан очищеної води, присаливаем її і всипаємо промитий рис. Накриваємо кришкою і варимо на повільному вогні до повного вбирання вологи.
- Яйця відварити точно також, як ми робили це в попередніх рецептах і готуємо їх аналогічним чином.
- З тунця зливаємо сік, розминаємо його акуратно виделкою, але не занадто дрібно.
- Яблука чистимо і натираємо на крупній тертці. Лучок очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібненько.
- Тепер збираємо нашу мімозу. Трохи змащуємо салатник майонезом і викладаємо терті яблука.
- Накриваємо їх рисом, змащуємо його поверхню майонезом.
- Покриваємо всі рибною масою і салатним луком, знову додаємо майонез.
- Останній внутрішній шар – суміш білка і тертого сиру. Їх ми накриваємо майонезной шапочкою і присипаємо її зверху тертими жовтками.
Щоб такий салат мімоза з яблуком вийшов максимально вдалим, рекомендується брати сорт фруктів з невеликою кислинкою. Подібні яблучка оригінально впишуться в загальну смакову картину і прекрасно доповнять її.