Нам добре відомо, що «все смачне» здебільшого не просто не корисне, але ще і шкідливий, тим більше, якщо ми пригощаємо «забороненим» продуктом дітей. Тому сьогодні ми розповімо, як приготувати чіпси з лаваша – абсолютно нешкідливий аналог всім відомого ласощів. Ні отриманих в результаті обсмажування в маслі канцерогенів, ні хімічних добавок, що імітують смак грибів або бекону, ні зайвої солі – тільки натуральні інгредієнти.
Чіпси з лаваша можна готувати і в духовці, в мікрохвильовій печі і навіть на сковороді. Це універсальна закуска, яка доповнить і дитячий святковий стіл, адже вона абсолютно нешкідлива, і дорослий – сирні чіпси з лаваша до пива гості точно оцінять.
Правильно приготовані, вони майже не відрізняються від покупних картопляних, не поступаються їм ні в пікантності, ні в насиченості смаку, ні в хрусткості.
Отже, спробуємо приготувати таку смакоту? Для початку зробимо по найпростішому рецептом.
Чіпси з лаваша з зеленню в духовці
Складові
- Тонкий лаваш – 2 листи + –
- Зелень свіжа (кінза, кріп) – 1 пучок + –
- Часник – 2 невеликих зубчики + –
- Рослинна олія (оливкова або рафінована соняшникова) – 4 ст.л. + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – за смаком + –
Як приготувати
Будемо готувати їх в духовці, тому заздалегідь включимо її розігріватися до 200 ° С і приготуємо деко.
Готуємо обмазку для чіпсів
- Промиваємо зелень і даємо їй стекти спочатку в друшляку, потім промаківаем рушником – зайва волога нам ні до чого.
- Дрібно рубаємо все, крім живців – вони занадто грубі.
- Чистимо і видавлюємо часник, додаємо рослинне масло, сіль і перець.
- Все добре збовтувати в баночці з кришкою або перемішуємо виделкою.
готуємо чіпси
- Лаваш розгортаємо на столі, підклавши під нього папір для випічки – на ній ми потім будемо запікати порізані скибочки відразу на деко.
- Спеціальної кулінарної пензлем змащуємо його з одного боку масляною сумішшю.
- Ріжемо на трикутники або квадрати приблизно 3 на 3 см, пам’ятаючи, що лаваш ще ужарітся, прямо на папері переносимо сирі чіпси на деко і ставимо випікатися.
Якщо цього часу духовка вже встигне повністю розігрітися, тримаємо чіпси не довше 5 хвилин і перевіряємо. Вони повинні стати золотистими і незвичайно ароматними.
При необхідності, залишаємо їх ще на 2-3 хвилини, але не довше – закуску ні в якому разі не можна перетримувати, щоб вона не втратила насиченого смаку і не стала занадто сухою.
Остужаем чіпси прямо на деку, потім перекладаємо в глибоку тарілку – вони не раскрошатся і подаємо.
Тепер ви знаєте, як приготувати чіпси з лаваша з зеленню в духовці – в цьому немає нічого складного. Аналогічним чином приготуємо і сирні чіпси.
Чіпси з лаваша з сиром в духовці
Нам знадобиться
- 200 мл сметани середньої жирності або майонезу (можна домашнього, він набагато смачніше і корисніше),
- 1 яйце,
- 100 г твердого сиру,
- 1-2 зубчики часнику,
- паприка мелена – щіпка,
- чорний або червоний перець – за бажанням,
- сіль – 2 щіпки.
Часник також можна використовувати сухий, посипаючи їм вже обмазані чіпси перед відправкою їх в духовку.
Як готувати чіпси
- Змішуємо сметану з яйце міксером або добре перемішуємо виделкою – консистенція повинна бути повністю однорідною.
- Потім трьом на дрібній тертці сир і додаємо його до сметани.
- Знову заважаємо, солимо і приправляємо на свій смак. Якщо хочеться, щоб колір у чіпсів став ще більш золотистим і з’явився східний аромат, додаємо куркуму або каррі – вони прекрасно поєднуються з цією стравою.
- Розгортаємо лаваш також на папері і ретельно перемішаної сирною масою змащуємо одну його сторону. Нарізаємо на скибочки і разом з листом перекладаємо на деко.
Випікаємо 5-7 хвилин при 200 ° С, уважно стежачи, щоб не перетримати, адже духовки у всіх різні. Готовим чіпсів даємо повністю охолонути і лише потім перекладаємо на тарілку.
Чіпси без сметани
Ну, а як бути тим, хто сидить на дієті і хоче, в той же час поласувати хрусткою закускою? Приготувати чіпси з сиром, але без сметани в духовці!
Ми просто замінюємо її в рецепті на звичайне рослинне масло. Сиру також краще додати менше і взяти маложирний сорт (не більше ніж 40%) – це зробить чіпси менш калорійними.
- 50 г твердого сиру подрібнюємо на дрібній тертці, підсипає для аромату 2 ст.л. свіжої рубаною зелені, і видавлюємо 2 зубчики часнику. Рослинного масла додаємо на око стільки, щоб суміш вільно перемішувалася.
- Змащуємо сумішшю лаваш і випікаємо, як в попередньому рецепті.
Але що якщо духова шафа не працює або його немає? Тоді скористаємося мікрохвильовкою – в ній також вийде зробити чіпси без сметани.
Дієтичні чіпси в мікрохвильовці
Рецепт на рідкість простий і приготування займе зовсім небагато часу, треба лише заздалегідь підготувати круглі, за розміром що обертається в СВЧ тарілки листи пекарської папери – 2-3 шт.
Приготування чіпсів в мікрохвильовці
- Робимо масляну суміш, як і в першому рецепті, але не в маленькій баночці, а глибокій мисці. Не лякайтеся, що суміш виявиться на самому дні – це буде зручно.
- Щоб швидко і просто нарізати лаваш, розгортаємо його, а потім скручуємо рулетом і ріжемо на частини шириною в 3 см.
- Утворені смужки розкладаємо один на одного і нарізаємо на трикутники або квадрати, варіюючи лише кут, під яким ставимо ніж.
- Висипаємо шматочки в миску з масляною сумішшю – ось тепер розумієте, чому вона повинна бути глибокою? І прямо руками перемішуємо, щоб лаваш виявився змазаним з усіх боків.
- Потім викладаємо першу партію чіпсів на паперове коло так, щоб вони не перекривали один одного – в один шар вони приготуються швидше.
- Шматочки можна присипати тертим на дрібній тертці сиром – його знадобиться зовсім трохи, на одне коло максимум 1 ч.л. з гіркою, а можна залишити так і лише додати паприки або чорного перцю для гостроти.
- Акуратно ставимо коло в мікрохвильовку і вмикаємо її на повну потужність на пару хвилин.
Перевіряємо, чи готові і ставимо наступну партію, а вже запечену висипаємо на блюдо. Для цього нам і треба було два гуртка паперу, щоб можна було працювати позмінно. Так і чергуємо їх, поки все не буде готове.
Тепер перед нами справжні дієтичні чіпси!
Ну, а тим, хто не дотримується низькокалорійного раціону, рекомендуємо наш наступний рецепт – дуже смачна і ароматна закуска по ньому не залишить байдужими ні дорослих, ні дітей!
Чіпси з лаваша з сиром і шинкою
Як приготувати
- Змішуємо в чашці в рівних пропорціях (по 40-50 мл) рослинне масло з нежирною сметаною. Додаємо 1 яйце, сіль, чорний або червоний перець.
- На дрібній тертці трьом 50 г шинки і втручається її в яєчну суміш.
- Якщо м’ясо ніяк не хоче подрібнюватись, покладемо його на півгодини в морозилку. Такому маленькому шматочку часу буде досить, щоб його потім можна було легко потерти.
- Все знову перемішуємо і наносимо кулінарної пензлем на розгорнутому лаваша з одного боку, а потім ріжемо його довільно на ромбики або квадрати. Розкладаємо скибочки на пекарської папері в один шар.
- Зверху присипаємо чіпси тертим сиром.
Тримаємо при 180 ° С не довше 7 хвилин, перевіряючи вже через 5 ступінь готовності. Пам’ятаємо, що пересушені чіпси втратять більшу частину свого смаку.
Готовим даємо охолонути і перекладаємо на тарілку. Подаємо і дітям, і дорослим, адже такі ласощі захочеться покуштувати всім без винятку!
Поради кухарчуком
- Сметану в цьому рецепті можна замінити на майонез або рослинне масло, головне, щоб суміш вийшла досить однорідною і густою для хорошого нанесення.
- Шинку також можна посипати зверху, а не вмішувати в яєчну масу.
- Сир додаємо за бажанням – якщо його під руками не виявилося, не біда, без нього ласощі вийде не менш смачним!
Чіпси з лаваша в мікрохвильовці або в духовці виходять нітрохи не гірше покупних, а от чи можуть вони бути такими ж апетитними, приготовані на сковороді?
І ще якимись, правда зовсім дієтичними їх назвати не можна буде, так як вони зажадають обсмаження, а не запікання.
Чіпси з лаваша на сковороді
Приготування
- Наливаємо в глибоку сковороду або жаровню масла на 2 пальця і ставимо на вогонь розігріватися.
- Тим часом готуємо грати – застилає її паперовим рушником, а вниз ставимо деко, щоб масло з уже обсмажених чіпсів стікало і не бруднити.
- Лаваш ріжемо на скибочки 3 на 3 см і, як тільки масло стане досить гарячим – перевірити його можна крапелькою води – опускаємо частина майбутніх чіпсів.
Чіпси НЕ солимо і не додаємо спецій – це потрібно буде зробити пізніше.
- Через 3-4 хвилини, коли одна сторона зарум’яниться, перевертаємо скибочки і знову обсмажуємо. Масло має повністю покривати чіпси, але перевертати їх необхідно для досягнення рівномірного відтінку.
- Коли вони будуть готові, виймаємо шумівкою і викладаємо на застелену серветками або паперовими рушниками грати.
- Тепер часу не втрачаємо: солимо чіпси, поки вони гарячі і посипаємо будь-якими спеціями на свій смак. Підійдуть паприка, різні види перцю, сушений базилік, часник, петрушка і кмин – вибираємо, що душі завгодно!
Так партіями обсмажуємо весь нарізаний лаваш, не забуваючи солити і перчити його – з гарячого масла спеції і сіль не обсипаючи.
Як бачите, готується чудова хрустка закуска швидко і дуже просто. Тепер ви знаєте, як зробити чіпси до пива золотистими і гострими, пікантними і ароматними! Ви можете використовувати для приготування наші рецепти або доповнити їх, придумавши свої власні.
Пробуйте, друзі і дивуйте себе і близьких смачними і корисними чіпсами з лаваша з сиром, шинкою і зелень