Як зберегти березовий сік

Як зберегти березовий сік
На початку березня, коли сонце дарує землі перші теплі, по деревах починає струмувати дорогоцінна рідина, що містить масу корисних. Сьогодні ми розповімо Вам про те, як збирати і, найголовніше, як зберегти березовий сік так, щоб він не псувався довгий час і не втратив свої властивості. Адже "слізки" цього дивно красивого дерева допомагають при багатьох захворюваннях, багаті вітамінами і надають підтримку імунітету.

Як зберігати березовий сік залежить від того, в якій саме формі ви його придбали. Якщо купуєте магазинне виріб в скляній банці або пляшці, то Вам залишається тільки насолоджуватися користю цього смачного напою – все інше виробники вже зробили за вас. Якщо ж ви вирішили самостійно зібрати "Березкіна слізки", то тут доведеться трохи попрацювати, щоб вони зберегли свої цінні якості надовго.

У чому користь цього напою?

  • Березовий сік володіє прекрасним тонізуючим ефектом – стаканчик цього дивовижного "еліксиру" забезпечить Вас енергією на цілий день.
  • Він володіє хорошим сечогінним ефектом і стимулює роботу нирок.
  • Зміцнює дихальну систему, покращує роботу бронхів і легенів.
  • Ця прозора рідина багата калієм, кальцієм, натрієм, фтором та іншими корисними речовинами.

Але ж, по суті, березовий сік можна знайти не тільки на магазинній полиці, а й отримати абсолютно безкоштовно в дар від "королеви дерев". Ну що ж, вирушаємо на польові роботи?

Як зберегти березовий сік

Беремо від природи краще!

Потрібно знати не тільки, як зберегти березовий сік, але і збирати його потрібно правильно, інакше можна і деревцю ні в чому не винному шкоду непоправної нанести, і потрібну кількість сировини так і не зібрати. Часто в березових гаях можна побачити засохлі дерева з варварськими слідами сокири на стовбурах. Щоб не сталося подібного, запам’ятайте кілька простих правил і дотримуйтеся їх при зборі березовици.

  • Ні в якому разі не використовуйте сокиру! Набагато простіше і зручніше застосовувати дрель, просвердливши дірочку глибиною сантиметрів в 2-3. Цей отвір на наступний рік заросте безслідно, і Ви знову зможете брати сік у дерева.
  • Не прагніть взяти якомога більше рідини з одного джерела – інакше берізки просто не вистачить сил на подальше існування і зростання. Хочете отримати більше сировини? Задіюйте більшу кількість дерев!
  • Перед відходом подбайте про здоров’я дерев – закрийте дірочку, щоб берези не стікала соками і далі.

Ставтеся з вдячністю і увагою до природи, і вона і далі буде радувати Вас своїми дарами! «Сльозки» ми зібрали, тепер займемося консервуванням березового соку.

Класичний спосіб консервування

Класичний спосіб консервування березового соку

Складові

  • Березовий сік – 10 л + –
  • Цукор – 400 г + –
  • Кислота лимонна – 1 ч. Л. + –

Приготування

Це найпростіший і найбільш поширений спосіб закачування "березового еліксиру" – все необхідне є в засіках навіть самої незапаслівой господині! Та й сама технологія консервації гранично зрозуміла і чудово вийде у будь-який берегині домашнього вогнища. Сік вийде на рідкість смачним і приємним напоєм, відмінно видаляє спрагу і бадьорить. 1. Натуральна березовица містить досить багато сторонніх і явно непотрібних домішок і добавок. Щоб їх позбутися, ми процідити нашу рідина через дрібне сито, яке для більшої певності можна прокласти двома шарами чистої марлі.

2. До "березовому еліксиру" домішувати цукор і лимонну кислоту і поміщаємо ємності на невеликий вогник. Під час процесу готування на поверхні стане накопичуватися рудувата піна, яку необхідно видаляти за допомогою ложки або шумівки. Кип’ятити наш склад ми не будемо, а просто дочекаємося, поки на самому денці не почнуть з’являтися бульбашки.

3. Поки березовий сік нудиться на плиті, ми подбаємо про стерилізацію тари, в яку будемо розливати сік. Для цього банки і кришки промиваємо водою і ставимо їх в розігріту до ста п’ятдесяти градусів духовку. При цьому врахуйте, що кришки повинні бути без гумових вставок – в іншому випадку вони розплавляться і "потечуть".

4. Ну, а тепер нам залишається лише розлити еліксир по банках, щільно загорнути їх і залишити в перевернутому положенні на добу. По закінченню цього терміну перемещаем тару в прохолодне темне місце.

Березовий сік, консервування якого надзвичайно нехлопотно справу, неодмінно допоможе вам позбавитися від спраги в спекотний літній день і наситить організм безліччю корисних речовин!

Десертний напій "Береза ​​в апельсинах"

Як правильно зберігати березовий сік

Складові

  • Березовий сік – 3 літри + –
  • Апельсин – чверть плода + –
  • Цукор – 100 г + –
  • Кислота лимонна – на кінчику ножа + –
  • Ізюм – 10 шт. + –

Приготування

Дитині або комусь із домашніх не до душі березовий сік в чистому вигляді? Підіть на маленьку хитрість – запропонуйте спробувати корисний нектар за цим рецептом. Ми впевнені, що далеко не кожен, навіть доросла людина, почує за ароматом цитрусових нотки подарованої берізкою рідини!

1. Сік ретельно очищаємо від забруднень і найдрібніших частинок сміття – проціджуємо його через складену в декілька шарів марлю. Каструлю з рідиною ставимо на невелику полум’я, додаємо цукор, перемішуємо і доводимо майже до кипіння, але не даємо з’явитися бульбашок на поверхні.

2. Банки стерилізуємо за вищеописаною схемою – вона найбільш проста з усіх можливих, але надійна. Головне пам’ятайте, що і банки, і кришки, вийняті з духовки, будуть дуже гарячі, тому будьте обережнішими, щоб не обпектися.

3. Всередину кожної банки поміщаємо промиті і витримані пару хвилин в окропі родзинки, апельсин і лимонну кислоту. Заливаємо напій в банки і щільно закручуємо кришками. Добу тримаємо банки в перевернутому вигляді, а після ставимо в холодне місце.

Такий натуральний коктейль простоїть до наступної весни, і дозволить вам "підживлюватися" вітамінами до появи свіжих плодів і ягід і зберегти березовий сік у всій повноті його смаку.

Що ще можна додати в нашу консервацію?

  • Частина цукру в складі, призначеному за рецептом, можна замінити натуральним медом.
  • В нектар можна також додати жменю сухофруктів або цукатів.
  • Оригінальний смак напою додає пара доданих до суміші цукерок «Барбарис».

Тепер ви знаєте, як просто зберегти березовий сік, а запропоновані рецепти дозволяють зробити і без того незрівнянний його смак і аромат ще оригінальніше і додадуть йому нові цікаві відтінки. Необхідний запас вітамінів і мінералів забезпечить Вас здоров’ям і енергією на довгий час.
Придбайте цієї весни ще одну здорову звичку!