Дуже часто достаток консервів в магазинах не дуже і радує, оскільки ми вже обізнані про небезпеку, яку вони можуть з собою нести. Давайте самі приготуємо усіма нами улюблені мариновані печериці – швидкого приготування до сімейного столу і на зиму – для салатів і поджарок. Заготовки в домашніх умовах дають відчуття впевненості в якості і безпеки продуктів, адже ми точно знаємо, що там немає ніякої хімії!
Печериці – корисні і смачні гриби, притому в свіжому вигляді вони доступні в будь-який період року і мають невисоку вартість. Навіщо купувати грибні консерви по непідйомним цінами, якщо ми можемо самостійно замаринувати печериці на власній кухні? Приступимо?
Основні правила маринування печериць
- Найсмачніші мариновані печериці – дрібні.
- Якщо ви вирішили самостійно приготувати мариновані печериці по-швидкому, то вибирайте молоді та дрібні гриби.
- Капелюшки молодих шампіньончікі повинні щільно прилягати до ніжок – тоді продукт збереже хрусткость і щільність.
- Великі гриби теж можна замаринувати, але не на зиму, а я негайного вживання. В цьому випадку, їх слід розрізати на чотири або дві частини.
- Перед приготуванням гриби не слід замочувати. Досить почистити їх ножем від забруднень (якщо є), трохи підрізати ніжки (якщо необхідно) і сполоснути під струменем води. В іншому випадку, продукт вбере в себе вологу і втратить в ароматі і смаку.
- Перед тим, як замаринувати печериці на зиму, попередньо їх потрібно проварити в підсоленій (2 ст.л. кам’яної солі на 1 л води) воді протягом чверті години або 20 хвилин з моменту повторного закипання. Якщо рецепт передбачає відварювання безпосередньо в маринаді, то дотримуйтесь цього способу відварювання.
- Не використовуйте для консервування грибів металеві кришки – підготуйте спеціальні кришки з щільної пластмаси.
- Зберігати печериці мариновані, рецепти яких можуть бути самими різними, слід не більше 1 року.
Як швидко замаринувати печериці
Складові
- Гриби печериці – 1 кг (маленьких) + –
- Оцет столовий – третину склянки + –
- Вода – 4 склянки + –
- Чорний перець горошком – 10 горошин + –
- Гвоздика – 5 бутонів + –
- Цукор – 2 ч. Л. + –
- Лавровий лист – 2 листочка + –
- Сіль – 1 ст. ложка з верхом + –
Приготування
Цей швидкий рецепт подарує вам справжнє задоволення, як в самому процесі приготування, так і під час трапези.
- Шампіньончікі подчищаем ножем або щіточкою і промиваємо в друшляку під струменем води, помішуючи вільною рукою.
- Готуємо маринад: в емальовану каструльку вливаємо воду і оцет, сіль, спеції і цукор. Чекаємо закипання, опускаємо в киплячий маринад підготовлені грибочки і чекаємо кипіння. Знімаємо з’являється піну і варимо 10-15 хвилин на невеликому вогні, помішуючи.
- Тепер наше завдання – швидке охолодження готового продукту. Ми це робимо з метою збереження щільності і твердості грибний плоті. Та й додаткового маринування слід уникнути – так смачніше! Тому каструлю опускаємо в крижану воду і охолоджуємо.
- Охолоджені мариновані печериці швидкого приготування перекладаємо в ошпарену окропом скляну банку і розміщуємо в холодильнику. Вже через 2 години можна їсти.
Подаємо грибочки в глибокому блюді, з зеленою цибулею і оливковою олією! Смачного!
Рада кухарчуком
Для поліпшення смаку і аромату додайте в маринад кілька часточок часнику і 1 невелику моркву, нашатковану соломкою або кільцями.
Мариновані печериці на зиму
На 1 л маринаду нам знадобиться:
- Вода – 1 л
- Сіль – 2 ч.л.
- Лимонна кислота – на кінчику ножа
- Перець запашний – 6-8 горошин
- Гвоздика – 4-6 бутончиків
- Лавровий лист – 2-3 листків
- Оцет – 15 ст.л. (Не описка)
Підготовка грибів
- Маринування печериць на зиму починаємо з підготовки основного продукту.
- Чистимо гриби щіточкою, споліскуємо водою і складаємо в друшляк.
- У каструлю великої місткості вливаємо воду, доводимо її до кипіння і опускаємо в неї друшляк з грибами. Бланшуємо 1-2 хвилини, а потім намагаємося швидко охолодити.
- Для охолодження опускаємо друшляк в ємність з крижаною водою. Цими маніпуляціями ми добиваємося твердості і хрусткості майбутніх маринованих шампіньончікі.
маринування
- У воді розчиняємо сіль і лимонну кислоту, даємо закипіти і закладаємо в маринад бланширує продукт і варимо 10-15 хвилин.
- За 5 хвилин до закінчення варіння додаємо в каструлю оцет і спеції.
- Знімаємо продукт з вогню, розкладаємо по стерильним скляним банкам, заливаємо розсолом до країв і закриваємо кришками.
Маринований продукт можна продегустувати через 3 дня! Гриби, завдяки великій кількості оцту, виходять точно такі як в баночках з супермаркету.
Мариновані печериці з цибулею на зиму
Цей рецепт реалізується більш звичним способом – заливанням банок з продуктом гарячим розсолом.
Складові
- 1 кг маленьких грибів,
- 3 цибулини середніх розмірів,
- перець чорний горошком – 6 горошин.
- Для 1 л розсолу: 2 ст.л. солі без горочки, 1 ст.л. оцту, 2 листи лаврового дерева.
Процес приготування дуже простий!
- Цибулю чистимо і нарізаємо кільцями.
- Чистим і бланшируємо 5 хвилин гриби, промиваємо холодною водою, даємо їй стекти і складаємо в стерильні банки, перекладаючи шарами цибулі.
- У кожну банку кидаємо по 1-2 горошини перцю.
готуємо розсіл
Запровадженню всипаємо сіль і лаврушку за рецептом. Кип’ятимо на повільному вогні 3-4 хвилини, проціджуємо і ще раз доводимо до кипіння.
Перед самим закипанням вливаємо оцет, розмішуємо і заливаємо заповнені грибами банки.
Ставимо банки стерилізувати: півлітрові – 10 хвилин, і 15 хвилин – літрові. Закриваємо стерильними кришками, залишаємо банки до охолодження, а потім переносимо в місце для зберігання.
Мариновані печериці – рецепти прості і готувати їх абсолютно не клопітно і дуже просто! Маринувати їх приємно, а результат ніколи не розчаровує!