Ще незрозумілі для молодої господині пропорції води і крупи можуть перетворити приготування банального гарніру в головний біль. Але вихід є – магазини з недавніх пір радують нас, пропонуючи рис в пакетиках, і про те, як і скільки за часом його варити і буде наша сьогоднішня стаття. Звичайно ж, рекомендації написані на самій упаковці, але ми запропонуємо пару фірмових секретів, які перетворять вас на справжнього шеф-кухаря.
У продажу рисовий злак найчастіше можна зустріти трьох видів:
- пропарений коричневий довгозернистий,
- пропарений білий довгозернистий (найпоширеніший варіант),
- пропарений білий круглозерний.
Переваги пакетованих круп
Зазвичай процес варіння будь-якої крупи і рису зокрема починається з промивання і закінчується відмірюванням точних пропорцій води і зерен, які для кожного виду крупи індивідуальні. Рис в пакетиках дозволить виключити ці етапи приготування.
В процесі виробництва виробник ретельно відбирає зерна, промиває, обсмажує або пропарюють їх і залишає нам тільки одне: відварити пакетик.
Пакетик є порційне (розраховане на 1 особу) кількість підготовленої крупи, упакованої в екологічно чистий матеріал з дрібними дірочками по всій площі. Саме ця дірчаста система дозволяє злаку взяти необхідну кількість води.
Плюси приготування рису в пакетиках
- Економія часу при приготуванні.
- Рис виходить розсипчастим при будь-яких пропорціях води та рису (в межах розумного).
- Гарнір не треба постійно заважати.
- Каша не пригорає і не прилипає до каструлі.
- Також економиться час і на відмиванні брудного посуду, в якій готувався гарнір традиційним способом – після приготування пакетованого ємність досить прополоскати.
- У великих супермаркетах можна знайти вдосконалені варильні пакетики. Популярні торгові марки пропонують гарнір з грибами або овочами. Додані сушені гриби або овочі в процесі приготування повністю відновлюються і мають натуральний смак.
- Варильні пакетики будь-якого сорту рису в своєму складі не містять підсилювачів смаку, консервантів і барвників.
Як варити рис в пакетиках
Перед тим як братися готувати куплені пакетики, обов’язково знайомимося з інструкцією. На упаковці виробник завжди вказує кількість води, яке треба взяти.
Зазвичай на один пакетик (100 г рису) рекомендують 800 -1000 мл води. Якщо води налити мало, крупа ризикує залишитися недовареною. У достатній кількості рідини пакетик буде вільно плавати.
* Рада кухарчуком
Якщо ви орієнтуєтеся «на око», тоді наливаємо води стільки, щоб вона повністю покривала пакетик.
Часто досвідчені господині в процесі приготування каш додають в них рослинне або вершкове масло, для того щоб вони вийшли розсипчастими. У нашому випадку цього робити не треба – ви отримуєте розсипчастий дієтичний гарнір без «секретних» добавок.
Час приготування
Точний час для приготування не регламентується. Ви ні в якому разі не отримаєте пригорілий або злиплий гарнір. Але все ж виробник пропонує на упаковках час варіння.
Вид рису в варочном пакетику Скільки варити (хвилин) Білий довгозернистий 12-15 Білий круглий 12-15 Коричневий 20-25
Процес приготування
- Заливаємо пакетик водою.
- На сильному вогні доводимо до бурхливого кипіння.
- Підсолюємо воду за смаком.
- Зменшуємо вогонь на мінімальний, закриваємо каструлю щільною кришкою і доводимо рис до готовності.
- За допомогою шумівки виймаємо пакетик в друшляк і даємо йому стекти.
- На блюді або в окремій ємності розрізаємо пакетик, який благополучно видаляємо, додаємо улюблені приправи.
Отриманий білосніжний рис можна використовувати як гарнір або як компонент для складних страв (молочні каші, салати).
Як ви переконалися ніяких складнощів в тому, як зварити рис в пакетиках, немає. Мінімум часу, мінімум зусиль і ви отримуєте розсипчастий ідеальний гарнір, який іноді не завжди вдається і у досвідчених господинь.